İstanbul, 2 Ağustos (Hibya) – A1 Capital’den gelen verilere göre, İngiltere Merkez Bankası( BoE) , faiz oranlarını yüzde 5,25’ten yüzde 5,00’a düşürdü.
A1 Capital'den gelen verilere göre, İngiltere Merkez Bankası( BoE) , faiz oranlarını yüzde 5,25'ten yüzde 5,00'a düşürdü. Sürpriz olmadığı aktarılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
''Yine önceki günde BoJ’un faiz artırımı bizim için sürpriz olmamış nedenlerini de kaynaklar üzerinden bültenimizde yazmıştık.
''BoE, faiz oranlarının çeyrek puan düşürülerek yüzde 5'e indirilmesini 5-4'lük kararla alındı ve BoE bundan sonraki süreçte temkinli hareket edeceğini söyledi. Merkez bankasının COVID-19 salgınının başlangıcında, Mart 2020'den bu yana yaptığı ilk faiz indirimi, İngiltere'nin yeni hükümetine ekonomik büyüme hızını artırma çabalarında destek sağladı. Ancak Bailey, BoE'nin borçlanma maliyetlerinde hızlı bir düşüşe gitme taahhüdünde bulunmadığını vurguladı. Sterlin, ABD doları karşısında Temmuz ayının başından bu yana en düşük seviyeye gerilerken, tahvil faizleri de İngiltere Merkez Bankası'nın açıklamasının ardından hafif düşüş yaşadı ve 10 yıllık tahvillerin faizi Mart ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi.
''İngiltere Merkez Bankası (BOE), politika yapıcıların bu hafta kamu sektöründeki büyük maaş artışları ve mali politika duyuruları hakkında bilgilendirildiğini, ancak bunların etkisinin ancak 30 Ekim bütçesinden sonra İngiltere Merkez Bankası'nın tahminlerine dahil edileceğini belirtti. İngiltere Merkez Bankası (BOE), enerji fiyatlarındaki sert düşüşün etkisinin azalmasıyla birlikte 2024'ün son çeyreğinde manşet enflasyonun yüzde 2,75'e yükselmesini, ardından 2026'nın başlarında yüzde 2 hedefine dönmesini ve daha sonra bu seviyenin altına düşmesini bekliyor. Faiz oranlarının enflasyonu etkilemesi için gereken sürenin uzun olması, İngiltere Merkez Bankası'nın enflasyonun orta vadeli itici güçleri olarak gördüğü hizmet fiyatları, ücret artışları ve işgücü piyasasındaki daralmaya daha fazla odaklandığı anlamına geliyor.
''Borsada da son dönemde yılbaşından bu yana yüksek getiri sağlayan Bankacılık, Sigortacılık, İletişim gibi sektörlerden Temmuz ayı itibari ile çıkışların başladığını Çimento, İnşaat, Enerji, Petrokimya ve GYO gibi geri kalmış sektörlere doğru bir yönelim olduğunu gözlemliyoruz. Bundan sonraki süreçte Bist 100’de rotasyon yasanir mi? Yoksa yine hacim Olarak daha yüksek olan bankacılık, iletişim, holding endeksleri yükselişine devam eder mi?
''ABD borsalarındaki kısa süreli rotasyon başkanlık adaylarının vergi politikaları kaynaklıydı, Kurumlar vergisinin yükseltilmesi riskine, olası vergi bariyerlerinin yaratacağı belirsizliğe karşılık küçük şirketlere yönelim yaşandı ama sonra yeniden eski ana hisselerine döndüler.
''Bizdeki rotasyon ise; Temmuz ayındaki rotasyon Bankacılık sektörü için 2ç ve 3ç döneminin zorlu geçeceği çeyreklik karlılıklar da azalma beklentilerinin artması ve Elektrik zamları ve o dönem için Eylül ayında TCMB’den faiz indirimi beklentisinin arşa çıkması ile gerçekleşti. Alım gücünün azalmaya devam etmesi ve talepteki durgunluk ve de krediye ulaşmanın zorluğunun devam etmesinden dolayı bizdeki rotasyonun da kısa süreli olmasını beklemekteyim ki Temmuz ayının son işlem gününde BIST100 endeksinin 10,500 desteğini kırmaması da bu ana hisselere yönelim sayesinde gerçekleşti.
''Temmuz ayında; Faiz indirimin ilk olumlu etkilenecek sektörün inşaat olmasının düşünülmesi, vergi paketinde GYO’ların temettü dağıtımına yönlendirilmesi, Petrokimya sektörüne yönelik olumlu beklentiler bu sektörlere ilgiyi arttırdı, bu sektörlere ilgi devam edebilir özellikle petrokimya ve kısmi olarak GYO’a ama öncü sektör olmalarını beklemiyoruz.
''Çünkü bankacılık sektörü 2025T çarpanları oldukça uygun yerlere geldi. Zaten endekste yükseliş bekliyorsak Bankacılık olmadan bankacılıkta hacim artmadan olmayacağından Temmuz ayında ciddi düzeltme yaşayan Banka ve Holdinglerin yeniden revaçta olmasını, İletişimin güçlenmesini ve Bilişim sektörünün ise güçlenerek yoluna devam etmesini beklemekteyiz.
Manşette öne çıkanlar
''BM Dünya Gıda Programı Türkiye Temsilcisi ve Direktörü Stephen Cahill, ürkiye'de stratejik gıda stokları kurmak istediklerini belirtti. CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Türkiye temsilcisi gıda fiyatlarının stebilzasyonu için Karadeniz'de güvenlik sağlanması gerektiğini paylaştı. Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik krize ilişkin ise hazır olduklarını paylaşan Cahill, hükümetleri gıda fiyatlarını stabil tutmaya ikna edilmesi gerektiğine işaret etti. “Türkiye bu yıl Dünya Gıda Programı küresel tedariğinin yüzde 10'unu karşılayacak.” dedi.
''Dünya Bankası, “orta gelir tuzağının” gelişmekte olan 108 ülkedeki ilerlemeyi engellediği uyarısında bulundu. Bankadan yapılan açıklamada, gelişmekte olan ülkelerin “orta gelir tuzağından” kaçmalarını sağlayacak ilk kapsamlı yol haritasının sunulduğu yeni bir çalışmanın yayımlandığı aktarıldı. Açıklamada, Çin, Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika'nın da aralarında bulunduğu 100'den fazla ülkenin gelecek yıllarda yüksek gelirli ülkeler olma çabalarını engelleyebilecek ciddi engellerle karşı karşıya olduğu kaydedildi. Bankanın açıklamasında, “orta gelir tuzağının” gelişmekte olan 108 ülkedeki ilerlemeyi engellediği belirtildi.
''İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill, kurumun gelecekteki faiz oranı ayarlamalarına yönelik temkinli yaklaşımını vurguladı. Pill, 2020'den bu yana yapılan ilk faiz indiriminin ardından, bankanın daha fazla faiz indirimi taahhüdünde bulunmadığını belirterek, İngiliz ekonomik ortamının karmaşıklığına dikkat çekti. Önlerindeki yolun, özellikle enflasyonla ilgili potansiyel zorluklarla “engebeli” olduğu konusunda uyardı.
''Japonya Maliye Bakanı döviz piyasalarının yakından izlendiğini söyledi. Maliye Bakanı Shunichi Suzuki, Japonya'nın döviz hareketlerini yakından izlediğini ve yendeki toparlanmanın ithalat fiyatlarını aşağı çekebileceğini umduğunu söyledi. Kabine toplantısı sonrası olağan basın toplantısında konuşan Suzuki, “Döviz hareketlerinin (ekonomi üzerinde) hem olumlu hem de olumsuz etkileri var, ancak şu anda en büyük endişemiz ithalat fiyatları üzerindeki etkileri.” dedi.
''Japon hükümeti ekonomiyi analiz eden yıllık bir beyaz kitap raporuda, zayıf yenin Japon hane halkının duygularına zarar verdiğini ve satın alma güçlerini aşındırabileceğini belirterek, para birimindeki düşüşün olumsuz ekonomik etkilerine ilişkin endişelerinin altını çizdi.
''TOASO-TOFAŞ 2024 yılı ikinci çeyrek konsolide net dönem karı 1.287.185.000 TL (Önceki 6.911.153.000 TL )
''TSKB-TSKB 2024 yılı ikinci çeyrek konsolide net dönem karı 2.412.775.000 TL ( Önceki 1.733.317.000 TL)''
SANAYİ HABER AJANSI