A1 Capital: Fed parasal genişleme döngüsünü başlattı

İstanbul, 19 Eylül (Hibya) – A1 Capital, Fed’in beklenen gibi normalden daha büyük, yarım puanlık bir indirimle parasal genişleme döngüsünü başlattığını bildirdi.

A1 Capital: Fed parasal genişleme döngüsünü başlattı
Yayınlama: 19.09.2024
0
A+
A-

A1 Capital'in raporunda, “Fed, beklediğimiz gibi normalden daha büyük, yarım puanlık bir indirimle parasal genişleme döngüsünü başlattı. Başkan Jerome Powell'ın enflasyonun düşmesiyle birlikte politika yapıcıların düşük işsizlik oranını sürdürme kararlılığını göstermek amacıyla yaptığını söyledi. Fed politika yapıcıları, referans faiz oranının bu yıl sonuna kadar yarım puan daha, gelecek yıl tam bir puan ve 2026'da yarım puan düşeceğini öngördüler, ancak bu kadar ileri bir geleceğin belirsiz olduğunu da belirtiler. Fed'in faiz oranlarını düşürmesi ve küresel ekonominin yumuşak bir iniş yaşaması nedeniyle doların zayıflayacağını düşünüyoruz. Bu, dolar için olumsuz olma eğiliminde olan olumlu bir senaryo olma eğilimindedir. Bankalar arasındaki teminatsız gecelik kredilerin maliyetini ölçen federal fon oranı vadeli işlemleri, LSEG hesaplamalarına göre, Fed'in bu yıl sonuna kadar yaklaşık 74 baz puanlık ek faiz oranı indirimi yapacağını fiyatlandırdı.” ifadeleri yer aldı.

Raporda, “ABD faiz vadeli işlemleri ayrıca Fed'in 6-7 Kasım toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan düşürmesini bekliyor; çeyrek puanlık bir hareketin gerçekleşme olasılığı %64, 50 baz puanlık bir indirimin gerçekleşme olasılığı ise yüzde 36. Gelecek yılın sonuna kadar faiz oranlarına ilişkin beklentiler hemen hemen aynı kaldı; yatırımcılar 2025 yılı sonuna kadar 190 baz puanlık ek indirim bekliyor. Bu, Fed'in Çarşamba günü faiz indirimi yapması öncesinde beklenen 240 baz puanlık indirimle aynı seviyede. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 50 baz puanlık faiz indirimi açıklaması ve gevşeme döngüsünün ölçülü olacağını belirtmesinin ardından dolar sıçradı, uzun vadeli tahvil getirileri ve Asya hisse senetleri yükseldi.

Dolar endeksi bir yıldan uzun bir süre önceki düşük seviyeden toparlandı ve son olarak 101,03 seviyesinde. Dolar, sterlin karşısında hemen iki buçuk yıllık düşük seviyeye ulaştı, ancak daha sonra sert bir şekilde geri çekildi. Bu sabah yaklaşık yüzde 1 artışla 143,55 yene çıktı ve euro karşısında 1,1097 dolardaki en düşük seviyeden oldukça uzaklaştı.” görüşü paylaşıldı.

A1 Capital'in deeğrlendirmesi şu şekilde:

“On yıllık Hazine tahvillerinin faizleri bir önceki güne göre yaklaşık 8 baz puan artarak yüzde 3,719'a yükselirken, altın ons başına 2.600 doların hemen altında rekor seviyeye ulaştıktan sonra 2.559 dolara geriledi. Bölgede ABD'deki düşük faiz oranları teoride gelişmekte olan piyasalara büyümeyi desteklemek için politika faiz oranlarını düşürme konusunda esneklik sağlıyor. Endonezya Bankası Fed'den birkaç saat önce hareket etti ve Çarşamba günü 25 baz puanlık bir indirim yaptı. Petrol tarafında ise Çin'den gelen talep endişeleri Fed'in kararını gölgeledi. Veriler; Çin'deki rafineri üretimi Ağustos ayında beşinci ayda da yavaşladı. Çin'in sanayi üretimi büyümesi de geçen ay beş ayın en düşük seviyesine gerilerken, perakende satışlar ve yeni konut fiyatları daha da zayıfladığını gösterdi. Sonuç olarak; Brent ham petrol vadeli işlemleri Kasım ayı için %0,46 düşüşle varil başına 73,31 dolara ve WTI ham petrol vadeli işlemleri yüzde 0,59 düşüşle varil başına 70,49 dolara geriledi. İngiltere Merkez Bankası bugün toplanacak ve özellikle enflasyon rakamları hizmet enflasyonunun Ağustos ayında arttığını gösterdi.

Bu durum, tahmincilerin faiz oranlarının ABD ve Euro bölgesine kıyasla daha yavaş düşmesini beklemelerinin nedenini gösteriyor. Sonuç olarak BoE’nin faiz oranını %5'te tutacak gibi görünüyor. Piyasalar faiz kararı yerine, Maliye Bakanı Rachel Reeves'in ilk bütçesine katkı sağlayabilecek tahvil satışları hakkındaki karara odaklanacak. BoE bugün bir QT hızlanması duyurabilir. Önümüzdeki yıl yaklaşık 87 milyar poundluk tahvilinin vadesi dolacak ve aktif satışlar için sadece 13 milyar pound kalacak. QT programını, geçmiş yıllarda mevcut satış değerlerinden çok daha yüksek fiyatlara tahvil satın alan BoE'nin uğradığı kayıpları kristalleştirdiği için eleştirilmişti çünkü bu kayıplar, zaten zorlanan vergi mükellefleri tarafından ödeniyor.

TCMB’nin faiz kararında ise Aylık enflasyonun temel eğiliminin henüz belirgin bir düşüş göstermemesi ve enflasyon beklentilerinin yüksek seyretmesi nedeniyle politika faizi ve vadeli yönlendirmede değişiklik görmüyoruz. Yılın başından bu yana, TCMB ileriye dönük rehberliğini sürekli olarak aylık enflasyon eğiliminde önemli ve sürdürülebilir bir düşüşe bağlıyor. Çekirdek enflasyonun temel eğilimi Ağustos ayında TCMB'nin rehberliğine yakın kalırken, aylık enflasyon eğilimi göstergeleri en az iki ardışık ay boyunca 1,5-1,8 aralığına doğru geniş tabanlı bir düşüş göstermeden önce faiz indirimlerinin başlamasını beklemiyoruz ve bunun Ekim ve Kasım aylarında gerçekleşmesini ve Kasım ayında indirime gitmesini bekliyoruz.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.