İstanbul, 2 Mayıs (Hibya) – A1 Capital’in raporuna göre ticaretteki patlama, firmaların tarifeleri yenmek için ithal girdileri önceden satın almasının sonucuysa ticaret dengesindeki bozulma ikinci çeyrekte tersine dönecektir
A1 Capital, ithalattan kaynaklanan baskının azalmasıyla ekonominin ikinci çeyrekte toparlanmasının beklenebilir olduğu bildirildi. Raporda şu analizler yer aldı:
“Ticaretteki patlama, firmaların tarifeleri yenmek için ithal girdileri önceden satın almasının sonucuysa ticaret dengesindeki bozulma ikinci çeyrekte tersine dönecektir Yani İthalattan kaynaklanan baskının azalmasıyla ekonominin ikinci çeyrekte toparlanması beklenebilir, bu bir miktar GSYİH büyümesi yaratacaktır. Ancak, aşındırıcı belirsizlik ve daha yüksek vergiler/ tarifeler ithalata uygulanan bir vergidir ve GSYİH büyümesini bu yılın sonuna kadar tekrar kırmızıya çekebilir. Yani muhtemelen bir durgunluk veya durgun büyüme ve yüksek enflasyon dönemini (genellikle durgunluk enflasyonu olarak adlandırılır) önlemek için yeterli olmayacak.
ABD'de imalat sektörü, ithal mallara uygulanan tarifelerin tedarik zincirlerini zorlaması, fabrika kapılarındaki fiyatların yüksek kalması ve bazı firmaları işçi çıkarmaya teşvik etmesi nedeniyle Nisan ayında üst üste ikinci ay daraldı. Tedarik Yönetimi Enstitüsü (ISM) dün imalat PMI'sinin geçen ay Mart ayındaki 49,0'dan beş aylık düşük seviyesi olan 48,7'ye düştüğünü açıkladı. Üretim, ithal hammaddelere büyük ölçüde bağımlıdır. PMI'daki ikinci aylık düşüş, Trump yönetiminin daha az katı bir düzenleyici ortam ve FED’in faiz oranı kesintileri umutlarıyla yönlendirilen üretimdeki kısa bir toparlanmayı sonlandırdı. Özellikle Çin'den yapılan ithalata uygulanan gümrük vergileri yakında gevşetilse bile, imalat sektöründeki daralmanın yaz boyunca daha da derinleşmesini bekliyoruz.
Ankette fabrikaların geçen ay ithalatı önde tutmaya devam ettiğine dair bir işaret yoktu, ancak tarifelerden kaynaklanan daha yüksek fiyatlar korkusu işletmeleri siparişlerini daha erken almaya teşvik etmiş olabilir ki ISM anketinin geleceğe yönelik yeni siparişler alt endeksi, Mart ayında 45,2'ye gerileyerek Mayıs 2023'ten bu yana en düşük seviyeyi gördükten sonra 47,2'ye yükselmiş. Teslimatların yavaşlamasıyla birlikte, anketin üreticilerin girdiler için ödediği fiyatların ölçüsü Mart ayındaki 69,4'ten Haziran 2022'den bu yana en yüksek seviye olan 69,8'e yükseldi. Bu, Mart ayında düşen mal fiyatlarında bir toparlanmaya işaret etti.
ABD ve Ukrayna Çarşamba günü mineraller anlaşması imzaladı. Washington'da imzalanan ve Trump tarafından yoğun şekilde desteklenen anlaşma, ABD Başkanı'nın Rusya'nın Ukrayna'daki savaşında bir barış çözümü sağlamaya çalışmasının bir parçası olarak Ukrayna'nın yeniden inşası için ortak bir yatırım fonu kurulmasını öngörüyor. Anlaşma ayrıca ABD'ye Ukrayna'daki yeni mineral projelerine öncelikli erişim sağlıyor. Küresel nadir toprak madenciliğine, Trump'ın keskin tarife artışlarının ardından ABD ile ticaret savaşına giren Çin hakimdir Ukrayna, tüketici elektroniği, elektrikli araçlar ve askeri uygulamalar gibi alanlarda kullanılan nadir toprak metalleri de dahil olmak üzere doğal kaynaklar açısından zengindir. Ukrayna'da ayrıca büyük demir, uranyum ve doğal gaz rezervleri bulunmaktadır.
Yurtiçindeyse Mevduat ve fonlarda stopaj oranlarında değişikliğe gidilmedi; uygulama süresi 31.07.2025'e uzatıldı. Merkez Bankasının fonlama maliyeti %46 olan politika faizi yerine, %49 olan üst bantta kaydı. DTH’a devam eden ilgi, Hazine tahvillerinde rekor faiz ve yüksek risk primi; faizin seviyesini belirlemeye devam ediyor.”
SANAYİ HABER AJANSI