İstanbul, 22 Mayıs (Hibya) – A1 Capital, Türkiye ve dünya gündeme ilişkin haberleri değerlendirdi.
A1 Capital'in raporunda, Avrupa Birliği'nin baş ticaret müzakerecisi Sefcovic'in Trump yönetimi yetkilileriyle “iyi görüşmeler” yaptığını ve Trump'ın Avrupa mallarına yönelik yüzde 50 gümrük vergisi tehdidini ertelemeyi kabul etmesinin ardından AB'nin 9 Temmuz tarihine kadar bir ticaret anlaşmasına varma konusunda “tamamen kararlı” olduğunu söylediği aktarıldı.
Avrupa Birliği'nin, transatlantik ticaret savaşını önlemek için ABD ile müzakereleri hızlandırmayı kabul ettiğini açıkladığı ve daha dostane bir yaklaşımın sinyallerini verdiğine değinilirken şu bilgiler verildi:
“Avrupa Komisyonu sözcüsü Paula Pinho, Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen’in ABD Başkanı Donald Trump ile telefon görüşmesi yapmasının ardından pazartesi gazetecilere yaptığı açıklamada, “Müzakereler için yeni bir ivme kazanıldı” dedi.
“Financial Times'ın haberine göre, AB düzenleyicileri, hedge fonlar ve özel sermaye gibi daha az düzenlemeye tabi grupların hızlı büyümesine ilişkin korkuları yansıtarak, bankalar dışında finansal sistemdeki kırılganlıkları aramak için ilk stres testlerini planlıyor.
“Avrupa'da yeni araç kayıtları yılın ilk 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,2 azaldı. Sadece Nisan ayına bakıldığında kayıtlar yüzde 1,3 artış gösterdi. Nisan ayında AB'de toplam 3.640.211 araç satıldı.Almanya Başbakanı Merz, ABD ile yaşanan gümrük vergisi anlaşmazlığına karşı Avrupalıları birlik olmaya ve özgüven göstermeye çağırarak, Donald Trump yönetimiyle ticaret anlaşmazlığının tırmanması halinde Avrupa Birliği'nin (AB), ABD'li teknoloji şirketlerine misilleme yapabileceğini belirtti.
“Arjantin hükümeti, döviz rezervlerini artırma hedefiyle uluslararası yatırımcılara yönelik 1 milyar dolarlık beş yıllık bir tahvil ihraç ettiğini duyurdu. Yapılan açıklamaya göre, yatırımcılar tahvil karşılığında ABD doları ödeyecek, buna karşılık Arjantin pesosu cinsinden ödeme alacak.
“Çin'in sanayi şirketlerinin kârlarında büyüme Nisan ayında hız kazanarak ekonomik dayanıklılığın sinyalini verdi. Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, ilk iki aydaki yüzde 0,3'lük düşüşü tersine çeviren ilk çeyrekteki kümülatif yüzde 0,8'lik artışın ardından, Ocak-Nisan döneminde sanayi karları yıllık bazda yüzde 1,4 artarak 2,1 trilyon yuan (292,28 milyar $) oldu. Nisan ayında kârlar yıllık yüzde 3,0 oranında arttı.
“Çin Ticaret Bakanlığı'nın BYD ve Dongfeng Motor'un da aralarında bulunduğu endüstri kuruluşları ve otomobil üreticileriyle bir araya gelerek, hiç kullanılmamış “kullanılmış otomobillerin” satışına ilişkin ortaya çıkan trendi görüşeceği öne sürüldü. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan bir kanyan, toplantının bugün öğleden sonra yapılacağını söyledi.
“Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda, artan gıda fiyatlarının halihazırda yüzde 2'lik hedefe yakın olan temel enflasyonu yükseltme riskine karşı uyanık olunması gerektiğini söyledi ve merkez bankasının faiz artışlarına devam etmeye hazır olduğunun sinyalini verdi.
“Japonya'nın hizmet sektörü enflasyonunun öncü göstergesi Nisan ayında yüzde 3,1'e ulaştı. BOJ verilerine göre, şirketlerin birbirlerine sundukları hizmetler için talep ettikleri fiyatı ölçen hizmet üretici fiyat endeksindeki Nisan ayı yıllık artışı, Mart ayındaki revize edilmiş yüzde 3,3'lük artışın ardından geldi.
“Japonya, rekor miktarda denizaşırı varlığa sahip olmasına rağmen 34 yıl sonra ilk kez dünyanın en büyük kreditörü olma ünvanını kaybetti. Japonya Maliye Bakanlığı’nın Salı günü açıkladığı verilere göre, Japonya’nın net dış varlıkları 2024 sonunda yaklaşık yüzde 13 artışla 533,05 trilyon yen (3,7 trilyon dolar) seviyesine ulaştı. Bu rakam tüm zamanların en yüksek düzeyi olmasına rağmen, Almanya’nın net dış varlıkları 569,7 trilyon yen ile Japonya’yı geçti.
“Nomura global piyasa araştırma analistleri dolar/yen paritesinde ayı duruşunun Haziran'da da geçerli kalacak gibi göründüğünü söyledi. Bir rapor yayınlayan analistler, ABD'nin ulusal güvenlik gerekçesiyle sektörel ek tarifeler uygulama potansiyelinin yüksek olmaya devam ettiğini ve bunun da dolar alımı için zorlukların süreceği anlamına geldiğini belirtti.
“İngiliz hükümeti, küresel borç satışları vergi ve harcama planları üzerindeki baskıyı arttırırken faiz faturasını düşürmek için daha kısa vadeli borçlanmaya yöneliyor. İngiltere Borç Yönetim Ofisi Başkanı Jessica Pulay’ın Financial Times'a verdiği demeçte, kurumsal yatırımcılardan gelen talebin azalması nedeniyle kurumun, ülkeyi büyük küresel tahvil piyasaları arasında aykırı bir konuma getiren uzun vadeli borçlanmaya olan bağımlılığını yumuşattığını söyledi.
“RIA haber ajansının bildirdiğine göre, Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak, önde gelen petrol üreticilerinden oluşan OPEC+ grubunun, toplantısı öncesinde üretimi günlük 411.000 varil daha artırmayı henüz görüşmediğini söyledi. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğindeki müttefikleri (OPEC+), 28 Mayıs'ta online bir bakanlar toplantısı düzenleyecek. Gönüllü petrol üretim kesintileri taahhüt eden sekiz OPEC+ ülkesinin ayrı bir toplantısı da olacak. Üç OPEC+ kaynağının Pazartesi günü Reuters'a verdiği bilgiye göre, bu ülkeler planlanandan bir gün önce, 31 Mayıs'ta toplanacak.
SANAYİ HABER AJANSI