CGTN Muhabiri Chen Tingyao’nun haberine göre ABD, fentanil gerekçesiyle önceki gün Çin’den ithal edilen ürünlere yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulama kararı aldı.
CGTN Muhabiri Chen Tingyao'nun haberine göre ABD, fentanil gerekçesiyle önceki gün Çin'den ithal edilen ürünlere yüzde 10 ek gümrük vergisi uygulama kararı aldı. Dünya Ticaret Örgütü’nün kurallarını ihlal eden bu yanlış uygulama, Çin ve ABD arasındaki normal ticari işbirliğine zarar verirken ABD ekonomisinde de daha fazla olumsuz etki yaratacak. Çin, Dünya Ticaret Örgütü'nde dava açacağını ve kendi meşru haklarını korumak için gereken karşı tedbirleri alacağını açıkladı.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ABD'nin sözde fentanil sorununu Çin'e ek gümrük vergisi getirmenin gerekçesi olarak kullanması tamamen asılsızdır. Fentanilin ABD'de uyuşturucu haline gelmesi, büyük ölçüde ABD toplumundaki kötüye kullanım talebi ve çıkar zincirleriyle ilgilidir, aynı zamanda ABD yönetiminin denetim eksikliğiyle de bağlantılıdır. Görüldüğü gibi, fentanil aslında ABD'nin kendi sorunudur ve ABD yönetiminin başarısızlığının bir sonucudur. ABD'nin bir halk sağlığı konusunu gümrük baskısıyla birleştirmesi, siyasi zıtlaşmayı attırıp fentanil sorununun etkili bir şekilde çözülmesini de engelleyecektir.
Çin dünyada uyuşturucu ile mücadele konusunda en sert politikaları çıkaran ve bu politikaları en etkili şekilde uygulayan ülkelerden biri. Çin, 2019 yılında fentanil benzeri maddelerin tamamını resmen kontrol altına aldı. Çin, böylece bu konuda ilk önlem alan ülke haline geldi. Eylül 2019’den bu yana ABD'den, Çin kaynaklı bu tür maddelerin ele geçirildiğine dair herhangi bir bildirim alınmadı. Bu bağlamda ABD’nin sözde fentanil sorununu gündeme getirmeye devam etmesi, art niyetlidir.
Uzmanlar, mevcut ABD yönetiminin, göreve başladıktan kısa bir süre sonra fentanil sorununu gümrük vergisi baskısıyla birleştirmesinin, DTÖ kurallarına aykırı bir şekilde ticarette korumacı tedbirleri ilerletmeyi, kendi ekonomik sorunlarını hafifletmeyi ve içerde yaşanan çelişkilere karşı kamuoyunun dikkatini başka sorunlara yöneltmeyi amaçladığına dikkat çekti.
CGTN Muhabiri Chen Tingyao'nun haberinde “Ancak ABD yönetiminin söz konusu girişimi, gümrük vergileri konusundaki yanlış algı ve anlayış üzerinden kaynaklanıyor. İthalat vergilerinin ithalatçı tarafından üstlenmesine rağman bu vergiler eninde sonunda ABD’li tüketiciler tarafından karşılanacak” ifadeleri yer aldı.
ABD Ulusal Perakende Federasyonu tarafından yapılan tahmine göre, ek tarifeler tüketicilere yalnızca ev aletlerinde 6 milyar 400 milyon ilâ 10 milyar 900 milyon dolar ekstra harcama çıkartabilecek.
Günlük tüketim dışında, ABD’de istihdam imkânlarının da tedarik zincirinin ek tarife uygulamasından etkilenmesi nedeniyle azalabileceği düşünülüyor. ABD-Çin İş Konseyi tarafından 2021 yılında yayımlanan bir araştırmaya göre, Trump’ın önceki görev döneminde uyguladığı ticaret politikası ABD’de 245 bin istihdam kaybına yol açtı.
Peki, Çin ABD’nin yeni ek tarife uygulamasından nasıl etkilenecek? Kısa vadede, Çin mallarından bir kısmının maliye konusundaki avantajı azalabilecek. Ancak nispeten uygun fiyat, güçlü imalat endüstrisi, tam tedarik zinciri sistemi ve verimli üretim kapasitesi gibi unsurlar göz önüne alındığında, Çin mallarının küresel rekabet gücü yine dünyada önde bulunmaya devam edecek.
Daha da önemlisi, birkaç yıllık ayarlamadan sonra, Çin'in ABD'ye olan ihracat bağımlılığı büyük ölçüde azaldı ve Çin’in ihracat direci daha da güçlendi. Şu anda, Çin’in ABD’ye ihracatı ülkenin toplam ihracatının yalnızca 15’ini oluşturuyor. Aynı zamanda Çin’in Kuşak ve Yol işbirliğine katılan diğer ülkelere ve ASEAN’a yönelik ihracatı artmayı sürdürüyor. Çok yönlü piyasalar, Çin’in ihracatına yeni büyüme noktaları da getiriyor.
CGTN Muhabiri Chen Tingyao'nun haberinde şu ifadeler yer aldı:
“Küresel bakımdan, ABD’nin tek taraflı ek tarife uygulaması, Kanada ve Meksika gibi ticaret ortaklarının büyük hoşnutsuzluğuna ve hatta karşılıklı tedbirler almalarına neden oldu.
Dünya Bankası’ndan ocak ayının ortasında yapılan açıklamada, ABD'nin Çin menşeli tüm ürünlere yüzde 10 oranında ek gümrük vergisi uygulaması ve ticari ortaklarının da karşılıklı olarak ek gümrük vergileri uygulaması halinde, küresel ekonomi büyümesinin 2025 yılında 0,3 puan düşebileceği uyarısında bulunulmuştu.
Sonuçta, ticaret savaşının bir kazananı yok. ABD, Çin ürünlerine ek tarife uygulasa da kendi sorunlarını çözemez. Çin ve ABD’nin barış içinde bir arada yaşamasının her iki tarafın yararına, savaşa girmesinin ise her iki tarafın zararına olduğu olgularla kanıtlandı ve kanıtlanmaya da devam eedecek.”
SANAYİ HABER AJANSI