Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin ve ABD liderlerinin ikili ilişkileri ele almak üzere kısa süre sonra bir araya gelecekleri bildirildi.
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Çin ve ABD liderlerinin ikili ilişkileri ele almak üzere kısa süre sonra bir araya gelecekleri bildirildi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, olağan basın toplantısında, Çin ve ABD liderlerinin görüşmesine ilişkin olarak açıklama yaptı. Sözcü şu ifadeleri kullandı: “İki lider görüşmede, ikili ilişkileri ilgilendiren genel duruma ve yöne ilişkin stratejik konular üzerinde derinlemesine fikir alışverişinde bulunacak. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ve ABD Başkanı Joe Biden, yaklaşık bir yıldır ilk görüşmelerini bu hafta Kaliforniya'daki APEC zirvesinin oturum aralarında gerçekleştirecek.
Çin, ABD ile olan ilişkilere daima Cumhurbaşkanı Xi tarafından ileri sürülen karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama ve kazan-kazan anlayışına dayalı iş birliği olmak üzere üç ilke doğrultusunda yaklaştığını belirten Mao, “Büyük ülkeler arasındaki rekabet, dönemin ana eğilimlerine uygun olmadığı gibi, ABD’nin kendi sorunlarını ve dünyanın karşı karşıya bulunduğu tehditleri de çözemez. Çin, rekabetten korkmuyor, ancak rekabetle Çin-ABD ilişkilerinin tanımlanmasına karşı çıkıyor. ABD’nin Yeni Soğuk Savaş peşinde koşmama ve Çin’le çatışmama gibi taahhütlerini yerine getirerek, Çin-ABD ilişkisini sağlıklı ve istikrarlı gelişme yoluna tekrar döndürmek için Çin’le beraber çalışabileceğini umuyoruz” dedi.
Taiwan Boğazı konusuna da değinen Sözcü Mao, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Taiwan Boğazı’nın her iki yakasındaki kesimler tek Çin’e bağlıdır. ABD’de göreve gelen her yönetim Taiwan meselesi hakkında net taahhütler vermiştir. İki ülke liderleri Bali Adası’nda bir araya geldiğinde ABD, Taiwan’ın bağımsızlığını desteklemeyeceğini belirtmişti. ABD, Tek Çin ilkesini gerçek anlamda uygulayarak, Taiwan’ın bağımsızlığına karşı çıkmak için somut harekete geçmelidir.
Çin ayrıca, Güney Çin Denizi sorununun özü ve Çin’in bu konu hakkındaki ilkeleri ve tutumunu defalarca net bir şekilde açıkladı. Anlaşmazlıkları ilgili ülkelerle müzakere ve istişare yoluyla çözmeye çalışırken, ulusal egemenlik ve toprak bütünlüğünü savunma kararlılığımızdan asla taviz vermiyoruz. ABD, Çin ile ilgili ülkeler arasındaki toprak ve deniz hakları anlaşmazlıklarına müdahale etmek için bahaneler üretmeyi bırakmalıdır ve bu sorunları kullanarak Çin’i kuşatmaktan vazgeçmelidir.
Şu anda Filistin-İsrail çatışmalarını bütün dünya yakından izliyor. Daima adalet ve hakkaniyetin yanında duran Çin, ilgili taraflarla sıkı temasları sürdürerek, gerilimin düşmesi ve sivillerin korunmasını sağlamak için çaba harcıyor. ABD’den objektif ve adil bir tutumla, savaşa bir an önce son verilmesini hızlandıracak yapıcı bir rol oynamasını bekliyoruz.”
SANAYİ HABER AJANSI