Acar Menkul: BİST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününü yüzde 0.73 düşüşle kapattıf

İstanbul, 10 Eylül (Hibya) – Acarı Menkul Araştırma’nın raporuna göre New York borsası haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı.

Acar Menkul: BİST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününü yüzde 0.73 düşüşle kapattıf
Yayınlama: 10.09.2024
3
A+
A-

Acar Menkul Araştırma'nın analizinde şu ifadeler yer aldı:

“BİST 100 endeksi, haftanın ilk işlem gününü yüzde 0.73 düşüşle, 9,699.56 puandan kapattı. Gün içerisinde en düşük 9,699.56, en yüksek 9,838.01 puanı gören BİST 100 endeksi, bir önceki kapanışının (71.60) puan altına indi. Borsada sektörel ve ulusal endekslerin 11 tanesi günü yükselişle tamamlarken 53 tanesi ise günü düşüşle tamamladı. Bankacılık endeksi yüzde 2,22, holding endeksi yüzde 0,60 değer kaybetti.Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 2,17 ile gıda içecek, en çok kaybettiren yüzde 2,73 ile madencilik olarak belirlendi. Borsada işlem gören hisse senetleri içerisinde endekse dahil olan toplam 100 hissenin, 27 tanesi değer kazanırken, 68 tanesi ise değer kaybetti. BİST 100 endeksine dahil hisselerin işlem hacimleri toplamı 66 Milyar TL (1.94 Milyar $) oldu. Bu hacmin borsa toplam işlem hacmi içindeki oranı %66.77 olarak gerçekleşti. Endeksin dolar bazında değeri ise 285.04$ seviyesinde bulunuyor.

New York borsası haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Yatırımcılar ABD Merkez Bankasının (Fed) gelecek hafta vereceği faiz kararı öncesinde açıklanacak ağustos ayı enflasyon verilerini beklerken, pay piyasalarında haftanın ilk işlem gününde pozitif seyir izlendi. Temmuz ayı işsizlik oranındaki beklenmedik artışın resesyon korkularını tetiklediğini ve risk iştahını azalttığı , ağustosta beklentilerin altında kalan istihdam verisinin de ABD ekonomisinin sağlığına ilişkin endişeleri artırdığı ifade edildi. Analistler, Fed'in bu ay en az 25 baz puan faiz indirimine gitmesinin beklendiğini belirterek, çarşamba günü yayımlanacak tüketici enflasyonuyla perşembe günkü üretici enflasyonu verilerinin, Bankanın faiz indiriminin boyutuna yönelik daha fazla ipucu verebileceğini anlattı. Makroekonomik veri tarafında, ABD'de toptan eşya stokları, temmuzda aylık bazda yüzde 0,2 artışla 903,5 milyar dolara çıkarken, beklentilerin altında gerçekleşti. Toptan eşya satışları da önceki aya göre yüzde 1,1 yükselerek 671 milyar dolar oldu. New York Fed'in yayımladığı Tüketici Beklentileri Anketi'nin sonuçlarına göre de ABD'de tüketicilerin kısa vadeli enflasyon beklentisi, ağustosta da değişim göstermeyerek yüzde 3 oldu. Öte yandan, yapay zeka özelliklerine sahip akıllı telefonu iPhone 16'nın yanı sıra yeni akıllı saat ve kulaklık modellerini tanıtan Apple'ın hisseleri günü hafif yükselişle tamamladı. Apple'ın California eyaletindeki Cupertino kampüsünde tanıtım etkinliği düzenlendi. ABD'li teknoloji devi Apple, yeni akıllı telefon modelleri iPhone 16, yeni akıllı saati Apple Watch Series 10 ve yeni kablosuz kulaklığı AirPods 4'ü tanıttı. Şirketin Üst Yöneticisi Tim Cook, buradaki konuşmasında, lansmanın, Apple'ın yılın en önemli etkinliklerinden biri olduğunu belirterek, yeni akıllı telefonlar, saatler ve kablosuz kulaklığın tanıtılacağını anlattı. Şirketin “Apple Intelligence” için sıfırdan inşa edilen yeni akıllı telefon modeli iPhone 16, yüzde 85 geri dönüştürülmüş içerikten oluşacak. iPhone 16 ve iPhone 16 Plus olmak üzere iki boyutta satışa çıkacak akıllı telefonlar, büyük üretken yapay zeka modellerini çalıştırmak üzere optimize edilmiş yeni A18 çipine sahip olacak. Yeni modellerde tek tıklamayla kameraya erişim sağlayan kontrol tuşu ile parmak kullanarak çeşitli kamera özelliklerini ayarlama olanağı bulunacak. iPhone 16, 799 dolar ve iPhone 16 Plus, 899 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunulacak. Apple'ın tanıttığı yeni ürünler, 20 Eylül'den itibaren satışa çıkacak.(AA)

Avrupa borsaları, haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta gösterge endeks Stoxx Europe 600, yüzde 0,82 artışla 510,7 puana çıktı. Avrupa piyasaları, geçen hafta yaşanan düşüş eğiliminin ardından bu haftaya yükselişle başladı.Euro Bölgesi'nde yatırımcı güveni eylülde son 9 ayın en düşük seviyesine geriledi. Euro Bölgesi'nde ağustosta eksi 13,9 puan olan Genel Yatırımcı Güven Endeksi bu ay eksi 15,4 puana düştü.Eski Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı ve eski İtalya Başbakanı Mario Draghi, Avrupa Birliği (AB) ekonomisinin küresel gelişmeler karşısında nasıl rekabetçi kalabileceği konusundaki raporunu AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e sundu. Raporda, AB'nin ABD ve Çin ile ekonomik olarak rekabet edebilmesi için daha koordineli bir sanayi politikasına, hızlı karar alabilmeye, yatırımları artırmaya ve ortak borçlanmaya ihtiyacı olduğu kaydedildi. BRÜKSEL (AA) Bugün yurt içinde sanayi üretimi, işsizlik oranı, yurt dışında ise Almanya'da enflasyon, İngiltere'de işsizlik oranı ve Çin'de dış ticaret dengesinin takip edileceğini belirtelim.

VİOP30 Endeks Ekim Kontratı, dünkü işlem gününde akşam seansını 11,197,00 seviyesinde tamamladı. Yakın vadeli kontratta , son dönemde görülen zayıf ve aşağı yönlü baskılı seyrin devam ettiğini, Fitch'den gelen kredi not artışının piyasada olumlu anlamda etkili olmadığını ve de 11.111 seviyesinin bir kez daha altını çizdiğimizi ifade etmek isteriz. Yukarı yönde baktığımızda ise, öncelikli olarak 11.308 – 11.502 – 11.635 seviyelerinin geçilip geçilemediği önem arz edecektir. Yukarı yöndeki toparlanma çabalarının güçlenebilmesi için öncelikle 11,502 seviyesi üzerinde kalıcı hareketler görülmesi gerektiği kanaatindeyiz.

Dolar Türk Lirası yeni günde 34,0882 seviyelerinde seyrettiği görülüyor. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerine baktığımızda ise ABD Doları karşısında ayrışmaların yaşandığını gözlemliyoruz. Kısa vadeli olarak USDTRY kurunu değerlendirdiğimizde, yukarı bölgede 34,1072 direncinin aşılması ile birlikte 34,28 – 34,59 bölgesini takipte kalacağız. Aşağıda ise 33,90 – 33,47 destek bölgesi takibimizde olacak. Dün ABD endekslerindeki sınırlı pozitifliğin ardından Asya tarafında da temkinli seyir devam ediyor diyebiliriz. Yarın açıklanacak ABD enflasyon verisinin, öneminin bir kez daha altını çizerek bugün ise yurt içinde açıklanacak olan sanayi üretimi, işsizlik oranı rakamlarını takipte kalacağımızı belirtmek isteriz.

EURUSD paritesi bu sabah saatlerinde $ 1,1041 seviyelerinde seyrediyor. Euro dolar paritesine baktığımızda, 1,1204 zirvesi halen daha zihinleri meşgul ederken, 6 Eylül günü test edilen 1,1156 seviyesi ise haftalık periyotta değerlendirilen en yüksek seviye oldu. Söz konusu seviyesinin aşılması, klasik dolar endeksindeki aşağı yönlü seyir parite cephesinde yeni rekorların görülmesine olanak sağlayabilir. Takip edeceğimiz teknik seviyeler 1,1075- 1,1100 – 1,1156 olacak. Aşağıda ise 1,1015- 1,0940 – 1,0910 destek noktaları olası dolar lehine gerçekleşebilecek işlemlerde takip edilebilir.

Ons altın , bu sabah saatlerinde $ 2502,90 seviyelerinde seyrediyor. Ons altın takip ettiğimiz 2500,83 dolar seviyesinin yeniden üzerine çıktı. Pozitif yönlü beklentinin desteklenmesi için 2510 dolar seviyesi üzerinde kalıcı fiyatlamalara ihtiyaç duyulabileceği kanaatindeyiz. Özellikle 2529,27 dolar seviyesinin üzerindeki fiyatlamalar yükseliş beklentisinin sürebilmesi adına oldukça önem teşkil edecektir. Negatif yönlü beklentinin ön plana çıkabilmesi için ise 2500 dolar seviyesi altında kalıcılığın oluşması gerekebilir. Aşağıda ise haftalık periyotta en düşük seviye olarak test edilen 2471,93 dolar seviyesi radarımızda olacak. İstihdam verilerinin ardından, gözler yarın açıklanacak olan enflasyon verilerine çevrildi. ABD ekonomisinin resesyon mu yoksa ılımlı yavaşlama yolunda mı ilerlediği konusunda ipucu verecek olan enflasyon verisinin önemle beklenen bir veri olduğunu bir kez daha hatırlatmış olalım.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.