STOCKHOLM – 23.02.2024 – HİBYA – Alabama Yüksek Mahkemesi, dondurulmuş embriyoların çocuk sayılması gerektiğine karar verdi. Mahkeme kararını İncil’e dayandırdı.
Kararın ardından Alabama'daki hastaneler, bunun doktorlar ve hastalar üzerindeki etkisinden endişe ederek tüp bebek tedavilerini duraklattı.
Alabama'daki bir doğum kliniğindeki bir hasta, embriyoların saklandığı dondurucu odasına girerek bir kaptan birkaç embrıyo aldı. Ancak bir kaçını düşürerek kırılmasına neden oldu.
Embriyoların ait olduğu üç aile, kliniğe karşı “küçük çocuğun ölümü” gerekçesiyle dava açtı.
İki alt mahkeme davanın yanlış sınıflandırıldığına karar verdi. Alt mahkemeler embriyoların ne insan ne de çocuk sayılabileceğine karar verdi.. Ancak dava, Alabama Yüksek Mahkemesine götürüldü.
Yüksek Mahkeme Baş Yargıcı Tom Parker'ın “Doğumdan önce bile, tüm insanlar Tanrı'nın benzerliğindedir ve onların yaşamları, O'nun büyüklüğünü etkilemeden yok edilemez” değerlendirmesinin ardından Yuksek Mahkeme ''embriyoların kişi ve çocuk olarak sayılması gerekiği kararını verdi.
Eski BM büyükelçisi ve Cumhuriyetçilerin başkanlık adaylığı için Trump'a rakip olan Nikki Haley'de NBC'ye verdiği röportajda mahkemeyle aynı fikirde olduğunu söyledi.
Haley''Bana göre embriyolar bebektir. Spermin dondurulması veya yumurtaların saklanması başka bir şeydir, ama embriyolardan bahsedersek bence bu bir hayattır.
New York Times'ın yazdığına göre artık eyaletteki sağlık hizmeti sağlayıcıları (en büyük hastane olan Birmingham'daki Alabama Üniversitesi de dahil) karara istinaden tüp bebek tedavilerini duraklattı.
Gazeteye göre hastane, “Bunun hastaları etkilediği için üzgünüz… ancak hastaların veya doktorların tüp bebek tedavisi standardına uydukları için dava edilip edilemeyeceğini değerlendirmemiz gerekiyor” dedi.
New York Times'a göre Beyaz Saray sözcüsünün Salı günü bu kararın, 'Roe Wade'e karşı' kürtaj kararının geçersiz ilan edilmesindeki kadar kaos yaratacağını söylediği belirtildi.
“Roe Wade'e Karşı” davası, Amerika Birleşik Devletleri hukuk tarihindeki en tartışmalı davalardan biri olarak kabul ediliyor. 1973 kararı, 24 haftaya kadar kürtajı anayasal bir hak haline getirdi ve eyaletlerin bunu yasadışı hale getirmesini ABD anayasasına aykırı bulmuştu.
SANAYİ HABER AJANSI