Alman Başbakanı Alman partilerini aşırı sağı dışlamaya çağırdı

Berlin, 2 Eylül (Hibya) – Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ilk sonuçlara göre aşırı sağcı Alternative für Deutschland’ın (AfD) eyalet seçimlerinden birinci çıkmasının ardından ana akım partileri “aşırı sağcıları” dışlamaya çağırırken, solda yeni bir popülist güç ülkenin siyasi sahnesinde sağlam bir yer edindi.

Alman Başbakanı Alman partilerini aşırı sağı dışlamaya çağırdı
Yayınlama: 02.09.2024
3
A+
A-

Eski Doğu Almanya'da yakından takip edilen iki seçimde seçmenler, Almanya'nın ana akım siyasi partilerinden duydukları memnuniyetsizliği açıkça ortaya koyarak, ilk sonuçlara göre AfD'yi Thüringen'de yüzde 32,8 oyla birinci, Saksonya'da ise yüzde 30,6 oyla ikinci sıraya yerleştirdi.

Scholz sonuçları “acı” ve “endişe verici” olarak nitelendirdi.

“Ülkemiz buna alışamaz ve alışmamalıdır. AfD Almanya'ya zarar veriyor. Ekonomiyi zayıflatıyor, toplumu bölüyor ve ülkemizin itibarını zedeliyor” diyen Scholz, merkez sol Sosyal Demokratların (SPD) ilk kez bir eyalet parlamentosundan düşebileceği yönündeki en vahim tahminlerin gerçekleşmediğini de sözlerine ekledi.

AfD'nin eş lideri Alice Weidel sonuçlar üzerine yaptığı açıklamada “Bu bizim için tarihi bir başarı. İlk kez bir eyalet seçiminde en güçlü güç haline geldik. Bu Berlin'deki koalisyon için bir ağıttır.” dedi.

11 yaşındaki AfD ilk belediye başkanlığı ve ilçe hükümeti görevlerini geçen yıl elde etti, ancak hiçbir zaman bir eyalet hükümetine katılmadı. Geriye kalan demokratik partiler, AfD ile çalışmaya karşı bir “güvenlik duvarı” oluşturarak onu iktidardan uzak tutma sözü verdiler.

Saksonya ve Thüringen'deki sonuçlar, Scholz'un merkez sol liderliğindeki federal hükümetindeki üç iktidar partisi için felaket oldu ve Almanya'nın bir sonraki genel seçimlerine bir yıl kala her iki eyalette de tek haneli oy oranlarına ulaştılar.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.