Altın kadar parlak bir döneme giren Çin-Macaristan ilişkileri fırsatlarla karşı karşıya

“Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in son ziyareti, tarihi bir ziyarettir. ” Macaristan Başbakanı Viktor Orban dün Çin Medya Grubu’na verdiği özel demeçte bu değerlendirmede bulundu. Xi Jinping’in son ziyareti neden “tarihi bir ziyaret” olarak değerlendirildi?Bu sorunun yanıtını ziyaretin sonuçlarına baktığımızda son derece net bir şekilde görebiliriz.

Altın kadar parlak bir döneme giren Çin-Macaristan ilişkileri fırsatlarla karşı karşıya
Yayınlama: 10.05.2024
7
A+
A-

CGTN Yorumcusu Barış Liu, “Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in son ziyareti, tarihi bir ziyarettir. ” Macaristan Başbakanı Viktor Orban dün Çin Medya Grubu’na verdiği özel demeçte bu değerlendirmede bulunduğnu aktararak “Xi Jinping’in son ziyareti neden “tarihi bir ziyaret” olarak değerlendirildi?Bu sorunun yanıtını ziyaretin sonuçlarına baktığımızda son derece net bir şekilde görebiliriz.” dedi.

Ziyaret süresince Çin ve Macaristan liderlerinin ortak açıklama yayınlayarak, Çin-Macaristan ikili ilişkilerinin kapsamlı stratejik ortaklık düzeyinden yeni dönemde tüm koşullu kapsamlı stratejik ortaklık düzeyine yükseltildiğini açıkladığını belirten CGTN Yorumcusu Barış Liu “Analistler, bunun Çin ve Macaristan arasındaki karşılıklı siyasi güven, stratejik görüş birliği, koordinasyon ve işbirliğinin artık yeni düzeye çıktığını, koşullar nasıl değişirse değişsin, Çin-Macaristan ikili ilişkilerinin çeşitli sınamalarla zorlukların üstesinden gelebileceğini savundu. Öte yandan, iki taraf arasında 10’dan fazla işbirliği belgesi imzalandı.Bu belgelerin hayata geçirilmesiyle  iki ülke ilişkilerinin  yepyeni bir boyut kazanacağı çok açıktır.” dedi.

CGTN Yorumcusu Barış Liu, bu yılın, Çin ve Macaristan arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75’inci yıl dönümü olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

“Geçen 75 yıl içinde iki ülke, birbirlerine eşitlik, karşılıklı güven , yardım ve  işbirliği  ile her iki tarafın da kazandığı  bir noktaya gelmiştir. Çin, Macaristan’ın Avrupa dışında en büyük ticari ortağı olurken, Macaristan ise Çin’in Orta ve Doğu Avrupa’da en büyük yatırım merkezi ve önemli bir  ticari ortağı oldu. Son yıllarda iki ülkenin yeni enerji alanındaki iş birliği kayda değer bir seviyededir. NIO, BYD ve CATL gibi Çin’in yeni enerjili otomotiv alanındaki öncü şirketleri, Macaristan’da yatırım yaptılar. Çinli firmaların  inşa ettiği Kaposv Fotovoltaik Elektrik Santrali hizmete girmiştir. Bu santral sayesinde Macaristan her yıl 120 bin ton karbondioksit emisyonunu azaltabilecektir.Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto basına verdiği demeçte, Macaristan ve Çin arasındaki işbirliğinin  Çin’in Avrupa ülkelerine dev fırsatlar sağladığının kanıtı olduğunu vurguladı.”

CGTN Yorumcusu Barış Liu açıklamasında “Çin’de bir deyim vardır: Herkes çaba harcarsa, zorluklar biter. Macaristan’da da iki ülke arasındaki  ilişkiyi özetleyen başka bir deyim var: İyi dost altından daha değerli. Günümüzde Çin-Macaristan ikili ilişkileri yeni aşamaya girdi. İki ülke, moderleşme yolunda el ele vererek daha sıkı iş birliği yapacak. “Altın yolculuğa” giren Çin-Macaristan ilişkileri, artık yeni fırsatlarla karşı karşıya.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.