İstanbul, 11 Şubat (Hibya) – Balsu Gıda CEO’su Ahmet Bilge Anbarlılar, fındık sektöründe dünyanın en büyük kapasitelerinden bir tanesinin kendilerine ait olduğunu söyledi ve “Günde 2 bin ton kadar kabuklu fındığı sistemimize dahil edibiliyoruz. 900 ton kadar fındığı kırıp, 450 ton kadar iç fındığı da işleme ve fabrikamız dışına satma şansına sahibiz” dedi.
Balsu Gıda’nın 4,9 milyar TL büyüklüğünde gerçekleşecek halka arzı için Ziraat Yatırım ve İnfo Yatırım liderliğinde talep toplanacak.
Balsu Gıda CEO’su Ahmet Bilge Anbarlılar ev sahipliğinde, Ziraat Yatırım Genel Müdürü Akın Demirbağ ve İnfo Yatırım Genel Müdürü Tarkan Akgül'ün katılımıyla bir basın toplantısı gerçekleştirildi.
Balsu Gıda CEO’su Ahmet Bilge Anbarlılar, yeni bir döneme başlandığını ve halka arzın bir fındık şirketi için çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.
Fındık üretiminde dünya üretiminin yüzde 65’ini Türkiye’den çıktığını belirten Anbarlılar, “Bu çerçevede bunun uzun süreler devam edeceğini düşünüyoruz çünkü ekim alanları artıyor. Tabii dünya da ekim alanları artıyor. Türkiye’nin bu konumunu korumak, ihracatçı ve fiyat yapıcı konumunu devam ettirmesini sağlamak için çalışıyoruz” dedi.
Türkiye ortalama 750 bin ton fındık üretimi olduğunu vurgulayan Anbarlılar, “Türkiye’den gerçekleştirilen fındık ihracatı 320 bin tonu aşarak değer olarak 2,6 milyar dolara ulaştı. Bunun önemi fındıkta ithal girdinin hemen hemen hiç olmamasıdır.” diye ekledi
Balsu Gıda’nın bu endüstrinin en büyük şirketlerinden birisi olduğunun altını çizen Anbarlılar, şunları kaydetti:
“Balsu, aslında bir tedarik zinciridir. Dünyanın en büyük kapasitelerinden bir tanesi bize ait. Günde 2 bin ton kadar kabuklu fındığı sistemimize dahil edibiliyoruz. 900 ton kadar fındığı kırıp, 450 ton kadar iç fındığı da işleme ve fabrikamız dışına satma şansına sahibiz.”
Anbarlılar, 5 ve 10 yıllık planlar çerçevesinde çalıştıklarını dile getirerek “Halka arzımız bu stratejinin önemli bir parçası ve adımıdır. Halka arzdan sonra da başladığımız iki tane önemli projemiz var. Bunların bir tanesi fındığın en hızlı büyüdüğü ve geliştiği ülkelerden biri olan Şili’de bir fındık fabrikası kurmak.İkincisi de fındık kabuğundan aktif karbon üretimi projemizdir.” açıklamasını yaptı.
Anbarlılar aktif karbon üretimi projesi hakkında şu bilgileri verdi:
“Bizim üç seneden beri devam eden araştırmalarımız ve araştırmalarımızın karşısında netice bulmamız çerçevesinde fındıktan aktif karbon üretmek üzere bir yatırıma başladık. Fabrikamızın inşaatı tamamlanmak üzere, ilk makinalarımız da yola çıkmak üzeredir. Patentli bir teknoloji kullanıyoruz. Daha önce üretilmemiş olan miktarlarda aktif karbonu üretmek istiyoruz. Bu projenin Haziran 2025’te ilk fazını tamamlamayı ümit ediyoruz.”
Ziraat Yatırım Genel Müdürü Akın Demirbağ, “Hem yerel ekonomiye hem de ülke ekonomisine katma değer sağlayan Balsu Gıda, 46 yıldır Türk fındığını dünyayla buluşturarak global arenada ülkemizi de başarıyla temsil ediyor. Ziraat Yatırım olarak böylesi güzide bir şirketin halka arzına liderlik etmekten mutluluk duyuyoruz. 12, 13 ve 14 Şubat tarihlerinde talep toplama işleme gerçekleştirilecek. Toplam 278 milyon TL pay satışa sunulacak. Halka arz sonrası Balsu’nun sermayesi 1 milyardan 1 milyar 12 milyon TL’ye çıkacak. Halka açıklık oranının yüzde 25 olarak gerçekleştirilmesi öngörülüyor. Halka arzda pay başına 17,57 TL sabit fiyatla talep toplanacak. Halka arzın yüzde 60’ının Yurt İçi Bireysel Yatırımcılara, yüzde 20’si Yurt İçi Kurumsal Yatırımcılara, yüzde 20’si de Yurt Dışı Kurumsal Yatırımcılara tahsis edildi” şeklinde belirtti.
SANAYİ HABER AJANSI