Ankara Çayı, tarihinde ilk kez taştı

Ankara, 18 Temmuz’da tarihinin en şiddetli yağışlarından birini yaşadı. Meteoroloji verilerine göre, bu yağış miktarı normal şartlarda ancak 500 yılda bir görülebilecek seviyeye ulaştı. İklim krizinin etkisiyle son 4-5 yıldır art arda yaşanan olağanüstü hava olaylarının son halkası olan bu sağanak, Ankara Çayı’nın tarihinde ilk kez taşmasına neden oldu.

Ankara Çayı, tarihinde ilk kez taştı
Yayınlama: 22.07.2025
0
A+
A-

Ankara’ya düşen her yağmur damlası, günün sonunda Ankara Çayı’na karışıyor. 18 Temmuz’da Ankara genelinde etkili olan sağanak yağış sonrası bu çay, ilk kez taştı. Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) Genel Müdür Yardımcıları Oktay Başkaya ve Muhammed Ercan, taşkının ardından Ankara Çayı ve çevresinde kapsamlı incelemelerde bulundu.

ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ercan, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü (DSİ) ile birlikte yürütülen “Ankara Çayı Hidrolik Model Analizi” sonucunu kamuoyuyla paylaştı.

Yapılan analizde, Ankara Çayı üzerinde yer alan 39 köprüden 24’ünün, köprü ayakları sebebiyle suyun akışını engellediği ve taşkınlara yol açtığı belirlendi. Ayrıca çayın mevcut kesitinin yüksek debili yağışları taşıyamadığı tespit edildi.

ASKİ, bu kapsamda Ankara Çayı’nın genişletilmesi, derinleştirilmesi ve taşkın riskini artıran köprü ayaklarının yeniden tasarlanmasına yönelik projeleri tamamlamak üzere. DSİ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı iş birliğiyle başlatılan taşkın önleme projeleriyle, kalıcı çözüm hedefleniyor.

Yağışlardan en çok etkilenen ilçelerin başında gelen Keçiören’de yıllardır ihmal edilen altyapı sorununa dikkat çeken ASKİ Genel Müdür Yardımcısı Oktay Başkaya, şu bilgileri paylaştı:

“Keçiören 1984’ten bu yana kapsamlı bir altyapı çalışması görmemiş. ASKİ 1987 yılında kuruldu ama bu tarihten 2019’a kadar ilçede yalnızca noktasal müdahaleler yapılmış. 1984’te yaklaşık 400 bin olan nüfus bugün 1 milyonu aştı. Ancak aynı altyapı sistemi 2019’a kadar kullanılmaya devam etti.”

Başkaya, 2019’dan bu yana ilçede başlatılan altyapı seferberliğini ise şöyle özetledi:

“Son 6 yılda sadece Keçiören’e 164 kilometre yeni hat döşendi, 84 noktada büyük ölçekli ızgaralar yapıldı, 700’ün üzerinde küçük ızgara inşa edildi. Karşılaştırıldığında, 2014-2019 yılları arasında yalnızca 94 kilometre hat yapılabilmişti. 2024 itibarıyla sadece Keçiören’de yürütülen altyapı projelerinin toplam ihale bedeli 2 milyar TL’yi aştı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.