Araştırma: günlük multivitaminler insanların daha uzun yaşamasına yardımcı değil

Stockholm, 27 Haziran (Hibya) – 400 bin sağlıklı yetişkin üzerinde yapılan analiz, günlük multivitamin alımının sağlık açısından hiçbir faydası olmadığını ortaya koydu.

Araştırma: günlük multivitaminler insanların daha uzun yaşamasına yardımcı değil
Yayınlama: 27.06.2024
4
A+
A-

Jama Network'te yayınlanan araştırma günlük multivitamin almanın insanların daha uzun yaşamasına yardımcı olmadığını ve aslında erken ölüm riskini artırabileceğini ortaya koydu.

ABD'deki araştırmacılar, günlük multivitaminlerin önümüzdeki yirmi yıl boyunca ölüm riskini azaltıp azaltmadığını görmek için uzun süreli önemli bir hastalığı olmayan yaklaşık 400.000 yetişkinin sağlık kayıtlarını analiz etti.

Daha uzun yaşamak yerine, günlük multivitamin tüketen kişilerin çalışma döneminde ölme olasılığının kullanmayanlara göre marjinal olarak daha yüksek olması, hükümet araştırmacılarını “uzun ömrü iyileştirmek için multivitamin kullanımı desteklenmiyor” yorumunu yapmaya sevk etti.

Ancak multivitaminlerin popülerliğine rağmen, araştırmacılar sağlık yararlarını sorgulamış ve hatta takviyelerin zararlı olabileceği konusunda uyarıda bulundular. Örneğin beta-karotenin doğal gıda kaynakları kansere karşı koruma sağlarken, beta-karoten takviyeleri akciğer kanseri ve kalp hastalığı riskini artırabilir, bu da takviyelerde önemli bileşenlerin eksik olduğunu düşündürmektedir.

Bu arada birçok multivitamine eklenen demir, aşırı demir yüklenmesine yol açarak kardiyovasküler hastalık, diyabet ve bunama riskini artırabilir.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.