Stockholm, 16 Temmuz (Hibya) – Kaliforniya merkezli bir girişim, hayvanlara olan ihtiyacı ortadan kaldıran karmaşık bir süreç geliştirdiğini ve süt içermeyen alternatifinin tadının da aynı derecede iyi olduğunu iddia ediyor.
Microsoft milyarderi Bill Gates tarafından desteklenen girişim Savor, karbondioksit, hidrojen ve oksijen zincirleri oluşturarak yağ molekülleri inşa etmesini sağlayan termokimyasal bir süreç kullanarak dondurma, peynir ve süte sütsüz alternatifler yaratmayı deniyor.
Şirket şimdi de hayvansal yağ içermeyen yeni bir tereyağı alternatifini duyurdu.
Savor, ürünlerinin hayvansal bazlı olanlardan önemli ölçüde daha düşük bir karbon ayak izine sahip olacağını söylüyor: “Tereyağı” kg başına 0,8 gCO2 eşdeğerinden daha az bir değere sahipken, yüzde 80 yağlı gerçek tuzsuz ter eyağının standart iklim ayak izi kg başına 16,9 kgCO2 eşdeğerli.''
Et ve süt ürünleri alternatifleri son yıllarda giderek daha popüler hale geldi, ancak bazıları lezzet açısından yetersiz kalıyor. Savor, tereyağının lezzetinin daha kesin olduğunu söylüyor.
Alexander, “Şimdiye kadar onlarca kişiyle gayri resmi tat panelleri gerçekleştirdik. Ticarileştirme ve ölçek büyütme çabalarımızın bir parçası olarak daha resmi bir panel gerçekleştirmeyi umuyoruz.
“Bu süreç herhangi bir sera gazı salınımına yol açmıyor, tarım arazisi kullanmıyor ve geleneksel tarımda kullanılan suyun binde birinden daha azını kullanıyor. Ve en önemlisi, tadı gerçekten güzel – tıpkı gerçek gibi, çünkü kimyasal olarak öyle.” dedi.
Çevrimiçi bir blog yazısında girişimi savunan Gates şunları yazdı: “Laboratuvar yapımı katı ve sıvı yağlara geçme fikri ilk başta garip gelebilir. Ancak bunların karbon ayak izimizi önemli ölçüde azaltma potansiyeli muazzamdır. Kanıtlanmış teknolojilerden ve süreçlerden yararlanarak iklim hedeflerimize ulaşmaya bir adım daha yaklaşıyoruz.
“Bu süreç herhangi bir sera gazı salınımına yol açmıyor, tarım arazisi kullanmıyor ve geleneksel tarımda kullanılan suyun binde birinden daha azını kullanıyor. Ve en önemlisi, tadı gerçekten güzel – tıpkı gerçek gibi, çünkü kimyasal olarak öyle.”
BM Gıda ve Tarım Örgütü'ne göre, tüm süt ve et tarımını kapsayan hayvancılık endüstrisi, küresel sera gazı emisyonlarının %14,5'ini oluşturuyor.
SANAYİ HABER AJANSI