ASO BAŞKANI ARDIÇ: İLAVE YATIRIM YAPMADAN KAPASİTEYİ ARTIRIN

Programda konuşan Ankara Sanayi Odası Başkanı Seyit Ardıç, “ASO Model Fabrika’da verilen verimlilik ve dijitalleşme eğitimleriyle tek bir kuruş ilave yatırım yapmadan yüzde 400’lere varan kapasite artışlarının mümkün olduğunu gördük” dedi.

ASO BAŞKANI ARDIÇ: İLAVE YATIRIM YAPMADAN KAPASİTEYİ ARTIRIN
Yayınlama: 20.10.2023
10
A+
A-

Sanayide verimliliği artırmak ve dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Ankara Sanayi Odası (ASO) işbirliğinde 2018 yılında kurulan Türkiye’nin ilk model fabrikası ASO Model Fabrika’nın 12. Öğren Dönüş Programı Lansmanı, ASO Başkanı Seyit Ardıç’ın ev sahipliğinde ASO Meclis Salonu’nda yapıldı.

Lansmana Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Ertuğrul Onat, ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek, programa katılan firmaların temsilcileri ile ASO meclis ve komiteleri üyeleri ile çok sayıda sanayici katıldı.

ASO 1. OSB Yönetim Kurulu Üyesi Serdar Tütek’in Model Fabrika’ya ilişkin sunumunun ardından kürsüye çıkan ASO Başkanı Seyit Ardıç, sınırlı kaynaklarla rekabetçi üretim yapmanın tüm dünyada önemli olduğuna işaret ederek, model fabrikaların bu ihtiyacı karşıladığını söyledi. ASO Model Fabrika’nın, KOBİ’ler başta olmak üzere her ölçekte işletmeye verimlilik ve dijitalleşme konusunda uygulamalı eğitimler verdiğini belirten Ardıç, “ASO Model Fabrika, saha koçluklarıyla firmalarımızın kendi ‘Yalın Liderlerini’ yetiştiren öncü bir merkezdir” dedi.

“ÜRETİME VE DEĞERE BAKIŞ AÇISINI DEĞİŞTİRİYORUZ”

Model Fabrika’da deneyimsel öğrenme ilkeleriyle gerçek bir üretim hattında yalın  metotlar uygulayarak firmalardaki israfın önüne geçildiğini vurgulayan ASO Başkanı Ardıç, “ASO Model Fabrikamızda Yalın Sistem Yaklaşımıyla 4 ay gibi kısa bir sürede, üretime ve değere bakış açısını değiştiriyoruz” ifadelerini kullandı. Ardıç, Öğren Dönüş Programları’na bugüne kadar 87 sanayi işletmesinin katıldığını, 200’ün üzerinde firmanın da ASO Model Fabrika’nın fragman ve deneyimsel eğitimlerine katıldığını belirterek, “Programlarımızın hemen sonunda, daha az kaynak kullanımı ile tek bir kuruş ilave yatırım yapmadan yüzde 400’lere varan kapasite artışlarının mümkün olduğunu gördük” dedi.

Bu kazanımların dijital teknolojilerle bir üst seviyeye taşınması gerektiğine dikkat çeken ASO Başkanı Ardıç, “Model Fabrikamız yalın üretimin bir sonraki basamağı olan Dijital Dönüşüm konusunda 10’un üzerinde Sanayi 4.0 uygulama senaryosu ile eğitim müfredatını tamamladı ve deneyimsel dijital dönüşüm eğitimlerine başladı” diye konuştu.

“ASO MODEL FABRİKA ÖNCÜ OLDU”

ASO Model Fabrika’nın tecrübe, birikim ve sürdürülebilir iş modeliyle Türkiye’deki diğer model fabrikaların da önünü açtığını vurgulayan ASO Başkan Ardıç, şöyle devam etti:

“Verimlilik artışını ülkemiz geneline yaymak ve model fabrikaların doğru konseptte yaygınlaşmasını sağlamak için bakanlığımızdan aldığımız kurucu mentörlük görevlerini, Konya ve Adana Model Fabrikaların devreye alım süreçlerinde başarıyla tamamladık. Şu anda Eskişehir Model Fabrika’nın Eğitmenlerin Eğitimi programını yürütüyoruz. Yine Eskişehir’de yapacağımız pilot Öğren Dönüş Programından hemen sonra Kocaeli Model Fabrika’nın kurulum mentörlüğüne başlayacağız. Bunların haricinde yurt dışında Model Fabrika kuran tek örneğiz.  Pandeminin en ağır döneminde Katar’ da edindiğimiz tecrübe sayesinde, komşu ülkelerde de Model Fabrika kurabilecek bir yetkinlik ve potansiyele sahibiz.”

ARDIÇ: GELİN, FABRİKALARIMIZDA DÖNÜŞÜMÜ BİRLİKTE SAĞLAYALIM

ASO Başkanı Ardıç, sadece Ankara’nın değil, Türkiye’nin sanayisinin gelişimi ve refah seviyesini artırmayı amaç edindiklerine vurgu yaparak, “Tüm temennimiz, Model Fabrikamızın öncülüğünde başlatılan verimlilik seferberliğinin Türk sanayisinde yaygınlaşmasını sağlamaktır.  Giderek artan etkisine ve kattığı değere inandığımız Öğren-Dönüş Programlarına tüm sanayi işletmelerimizi davet ediyoruz. Düşünecek ve kaybedecek zamanımız yok. Gelin, fabrikalarımızda dönüşümü birlikte sağlayalım” dedi.

DÖNMEZ: HEM PATRON HEM ÇALIŞAN DENEYİM KAZANIYOR

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de konuşmasında, sanayi ve teknolojide güçlü Türkiye’nin, bölgede barışın ve istikrarın da güvencesi olacağını dile getirdi. Katma değerli üretimin temelinde teknolojik gelişme ve AR-GE olduğuna dikkati çeken Dönmez, AR-GE ekosistemine yapılan yatırımların meyvelerini vermeye başladığını ifade etti. Dönmez, şu an Türkiye’de 8 model fabrikanın olduğunu bildirerek, “Model fabrikalardaki öğren-dönüş programları sayesinde hem patronlar hem de çalışanlar deneyim kazanıyor” dedi.

Konuşmaların ardından ASO Model Fabrika 12. Öğren Dönüş Programına katılan 7 firmanın temsilcileri, programla ilgili kazanımlarını, üretim ve kapasitelerindeki artışı rakamlarla anlattı. Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çetin Ali Dönmez, firma temsilcilerine sertifika ve plaketlerini takdim etti.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.