ASO Başkanı Seyit Ardıç’tan Bankacılık Sektörüne Çağrı: “Kredilerde Daha Destekleyici Rol Üstlenmenizi Bekliyoruz”

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Seyit Ardıç, kamu ve özel bankaların bölge müdürleriyle gerçekleştirdiği istişare toplantısında, son dönemde bankacılık sektörünün reel sektörü finanse etmekte isteksiz kaldığını ve kredi kanallarının etkin bir şekilde çalışmadığını belirtti. Ardıç, “Ekonomi politikalarının başarıya ulaşması için tüm aktörlere fedakarlık düşüyor. Her hava koşulunda birlikte olmalıyız. Piyasanın zor günler geçirdiği dönemlerde de kredi işlemlerinde daha duyarlı ve destekleyici bir rol üstlenmenizi bekliyoruz,” dedi.

ASO Başkanı Seyit Ardıç’tan Bankacılık Sektörüne Çağrı: “Kredilerde Daha Destekleyici Rol Üstlenmenizi Bekliyoruz”
Yayınlama: 25.07.2024
24
A+
A-

Toplantıya, Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank gibi kamu bankalarının yanı sıra 11 büyük kamu ve özel bankanın bölge müdürleri katıldı. Görüşmede, sanayicilerin finans sektörüne ilişkin sorunları, görüşleri ve beklentileri kapsamlı şekilde değerlendirildi. ASO Başkanı Seyit Ardıç, reel sektör ve finans sektörünün Türkiye’nin büyümesinde iki itici güç olduğunu vurgulayarak, karşılıklı fikir alışverişinde bulunmanın önemine dikkat çekti. Ardıç, “Reel sektörün ve bankacılık sektörünün ortak akılla somut öneriler ortaya koyması kıymetli,” ifadesini kullandı.

“Ekonominin Tüm Aktörlerinden Fedakarlık Bekliyoruz”

Ardıç, Türkiye’de yüksek enflasyon, öngörülemeyen döviz kuru ve negatif kredi faizinden kaynaklı talep odaklı büyüme modelinin terk edilerek, düşük enflasyona odaklanan sıkı para ve maliye politikasının uygulanmaya başlandığını belirtti. “Yapısal reformlarla desteklenmesi beklenen sıkılaştırılmış politikalar, Türkiye’nin uluslararası piyasalardan fon temin etmesi, üreticiler için yatırım ortamını sağlaması, tasarruflarını artırması, cari açığını azaltması bakımından kritik bir dönemeçtir. Politikaların başarılı sonuçlara ulaşması için tüm kesimlere fedakarlık düşüyor. Biz sanayiciler bu fedakarlığa katlanmaya hazır olduğumuzu her platformda dile getiriyoruz. Ekonominin diğer aktörlerinin de bu fedakarlığa kendi ölçeklerine göre katılmasını bekliyoruz,” dedi.

“Kredi İmkanları Daralırsa Reel Sektör de Daralır”

Seyit Ardıç, uygulanan sıkı para politikasının bir yansıması olarak son dönemde krediye ulaşma maliyetlerinin arttığını ve ticari kredilerdeki yavaşlamanın reel kesimdeki ekonomik aktivitelerin yavaşlamasına yol açabileceğine dikkat çekti. “Bankalarımızın kullandırdıkları kredi imkânları ne kadar daralırsa reel sektörün faaliyetleri de o derece daralacaktır. Son dönemdeki veriler, bankacılık sektörümüzün reel sektörü finanse etmekte isteksiz kaldığını ve kredi kanallarının etkin bir şekilde çalışmadığını teyit etmektedir,” şeklinde konuştu. Ardıç, sanayicilerin artan girdi maliyetleri ve finansman maliyetleriyle mücadele ettiğini, bu maliyetlerin tüketiciye yansıtılamaması durumunda üreticilerin varlıklarını devam ettiremeyecek seviyeye gelebileceğini ifade etti.

“Her Hava Koşulunda Birlikte Olmalıyız”

ASO Başkanı, bankacılık sektöründen finansmana erişim noktasında gerekli hassasiyeti göstermesini beklediklerini belirtti. “Aynı çatının altındayız, reel sektörde yaşanan bir sıkıntı finans sektörüne de yansıyacaktır. Mademki birbirimize ihtiyaç duymaktayız, her hava koşulunda da birlikte olmalıyız. Sadece piyasanın iyi olduğu dönemlerde fonlama yapmanın yanında, piyasanın zor günler geçirdiği dönemlerde de kredi işlemlerinde daha duyarlı ve destekleyici bir rol üstlenmenizi bekliyoruz,” ifadelerini kullandı.

“Krediler Makul Fiyatlarla Yeniden Yapılandırılmalı”

Ardıç, bankacılık sektöründen zor durumda olan sanayicilerin kredilerini makul fiyatlarla yeniden yapılandırmasını talep etti. “Ödeme zorluğuna düşen müşterilerin takibe düşmesini bekleyip daha sonra kredi yapılandırmasını teklif etmek yerine, takibe düşmeden önce makul bir fiyatlandırma ile yapılandırılmaya gidilmesi daha yerinde olacaktır,” dedi.

ASO Başkanı, sanayicilerin bankacılık sektöründen beklentilerini şu şekilde sıraladı:

  • Enflasyon karşısında değer kaybeden aktiflerin piyasa rayiçlerine getirilmesi.
  • Özel bankaların ticari kredi faiz oranlarının devlet bankalarıyla aynı seviyeye çekilmesi.
  • Bankaların kredi kullandırmalarında sigorta ve masraf paketi satışını zorunlu tutmaması.
  • İhraç taahhütlü kredilerde taahhüt sürelerinin 12 ay uzatılması.
  • Her yıl tekrarlanan “Limit Çalışması” adı altında ekspertiz ücreti ve kredi tahsis ücreti alınmasının kaldırılması.
  • Limit tahsislerinde 10 binde 25 oranında alınan ücretin düzenlenmesi.

“Ortak Çözümlerle Zor Günleri Aşarız”

Ardıç, “Üretebileceğimiz ortak çözümlerle bu zor günleri aşacağımıza inanıyorum. Aynı çatının altındayız, reel sektörde yaşanan bir sıkıntı finans sektörüne de yansıyacaktır. Finansmana erişim noktasında bankacılık sektörünün gerekli hassasiyeti göstereceğine inanıyorum. Biz ülkemize güveniyoruz, gelecek yarınlardan umutluyuz,” ifadelerini kullandı.

ASO’daki istişare toplantısına, kamu ve özel 11 bankanın 20’ye yakın bölge müdürünün yanı sıra ASO Yönetim Kurulu Üyeleri Mehmet Osmanbeyoğlu, Burcu Özbozkurt, Ertuğrul Onat ile ASO Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Cansız, Genel Koordinatörü Prof. Dr. Yavuz Cabbar, Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Ahmet Dinçer ve Ekonomi Müşaviri Prof. Dr. Murat Çetinkaya katıldı.

Kaynak: SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.