Bu hafta karışık bir seyir izleyen Asya hisse senedi piyasaları bu sabah satıcılı seyretmektedir. Japonya Nikkei225 Endeksi %0,34 ve Topix Endeksi %0,56 düşüş gösterdi.
Bugün ne bekliyoruz? Bu hafta karışık bir seyir izleyen Asya hisse senedi piyasaları bu sabah satıcılı seyretmektedir. Japonya Nikkei225 Endeksi %0,34 ve Topix Endeksi %0,56 düşüş gösterdi. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) faizleri sabit tutmasının ardından Şanghay Bileşik Endeksi %0,27 ve Shenzhen Bileşik Endeksi %1,17 azaldı. Çin’de bir ve beş yıllık kredi ana faiz faiz oranları (LPR) sırasıyla %3,45 ve %3,95 seviyelerinde kaldı. Hong Kong Hang Seng Endeksi %0,48 düşüş kaydetti.
Güney Kore'de Kospi Endeksi %0,35 artarken Kosdaq Bileşik Endeksi %0,45 azaldı. Art arda üç gün zirve tazeleyen Tayvan Taiex Endeksi %0,31 yükseldi. Avustralya’da S&P/ASX200 Endeksi %0,20 düşerken Yeni Zelanda’nın teknik resesyondan çıktığını işaret eden ilk çeyrek büyüme verisinin ardından S&P/NZX50 Endeksi %0,63 yükseldi. Yeni Zelanda GSYİH’si 1Ç24 döneminde bir önceki çeyreğe göre %0,2 ile beklenenden daha güçlü büyüdü. Dün tatil nedeniyle işlem görmeyen ABD endekslerinde salı günkü pozitif kapanışın ardından vadeli kontratlar bugün karışık bir açılışı işaret etmektedir. İngiltere Merkez Bankası’nın (BoE) para politikası toplantısı öncesinde Avrupa piyasaları karışık seyretmektedir.
Bugün küresel takvimde yoğun bir veri akışı izlenecek. Almanya’da mayıs ayı üretici enflasyonu, BoE’nin para politikası toplantısı ve ABD’de mayıs ayı öncü inşaat izinleri verisiyle Philadephia Fed’in haziran ayı imalat endeksi izlenecek. Yurt içinde haziran ayı tüketici güveni ve mayıs ayına ilişkin merkezi bütçe dengesi açıklanacak.
Almanya ÜFE
Almanya’da ÜFE nisanda aylık bazda %0,2 artarken yıllık %3,3 gerilemişti. Almanya’da üretici fiyatları Temmuz 2023’ten bu yana yıllık bazda geriliyor.
BoE Faiz Kararı
Politika faizini Ağustos 2023’te son faiz artırımından bu yana %5,25’te tutan BoE’nin bugün faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmemektedir. Piyasa ilk faiz artırımını büyük ölçüde eylül toplantısında beklemekte olup Mayıs 2025’e kadar toplam üç faiz indirimi fiyatlanmaktadır. Banka’nın faiz patikasına ilişkin sözlü yönlendirmesi, özellikle gelecek toplantılarda indirime gidilip gidilmeyeceğine yönelik beklentiler açısından önemli olacaktır. Dün açıklanan İngiltere mayıs enflasyon rakamları piyasa beklentisinin altında ve BoE’nin resmi hedefiyle uyumlu geldi.
ABD’de inşaat izinleri, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, haftalık işsizlik başvuruları
ABD’de mart ve nisanda önceki aya göre gerileyen inşaat izinlerinin mayısta sınırlı bir artış kaydetmesi beklenmektedir. Philadelphia Fed imalat endeksi son dört aydır pozitif bölgede kalarak Philadelphia eyaleti imalat sektörü genel koşullarının iyileştiğini işaret etmektedir. İyileşmenin haziranda da sürmesi beklenmektedir. Ayrıca, ABD’de geçen haftanın işsizlik haklarından yararlanma başvuruları açıklanacak. Bir önceki hafta 229 binden 242 bine yükselen işsizlik başvurularının geçen hafta sınırlı bir düşüşle 235 bine gerilediği tahmin edilmektedir.
Yurt içinde tüketici güveni ve merkezi bütçe dengesi
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi 80,46 seviyesinden mayısta %0,1 artışla 80,51’e yükselmişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı (HMB) verilerine göre merkezi yönetim bütçe dengesi nisanda 177,83mlr TL açık verirken faiz dışı denge 63,80mlr TL açık verdi.
Piyasalarda bu hafta ne oldu? Kurban Bayramı nedeniyle yurt içi piyasaların kapalı olduğu dönemde hisse senedi piyasaları karışık bir seyir izledi. Geçen hafta cuma kapanışından beri Asya endekslerinde genellikle sınırlı ölçüde düşüş olurken Avrupa ve ABD endekslerinde ise sınırlı bir yükseliş izlendi.
Borsa İstanbul’da cuma günü, BIST100 Endeksi %0,76 yükselişle 10.471 puandan kapatırken hacim 86,46mlr TL’den 96,36mlr TL ile 5 Haziran’dan beri en yüksek seviyede gerçekleşti. BIST30 Endeksi %0,83 artışla 11.412 puan oldu. BIST Banka Endeksi %0,38 düşerken BIST Sınai Endeksi %1,27 arttı.
Euro Bölgesi ve İngiltere enflasyon verileri (Mayıs)
Bu hafta Avrupa ve İngiltere’nin mayıs enflasyon verileri takip edildi. Euro Bölgesi’nde nihai verilere göre TÜFE mayısta aylık %0,2, yıllık %2,9 arttı. Öncü verilere göre değişiklik olmadı. Çekirdek TÜFE de öncü verilere paralel gelerek aylık %0,4, yıllık bazda %2,9’luk bir artışı işaret etti
İngiltere’de TÜFE mayısta aylık %0,3 ile beklentinin biraz altında artış kaydederken yıllık bazda %2,0 ile beklentilere paralel arttı. Çekirdek TÜFE aylık %0,5, yıllık %3,5 arttı. İngiltere’de yıllık çekirdek enflasyon istikrarlı bir şekilde düşmeye devam etse de BoE’nin %2 hedefinin oldukça üzerinde seyretmektedir. ÜFE tarafında, mayısta aylık %0,1 artış beklentisine karşın sürpriz bir şekilde %0,1 düştü. Üretici fiyatları mayısta yıllık %1,7 arttı. Ayın dönemde çekirdek ÜFE aylık %0,2, yıllık %1,0 arttı.
ABD sanayi üretimi ve perakende satışlar (Mayıs)
ABD’de bu hafta mayıs ayı perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri açıklandı. Tüketim harcamaları için gösterge niteliğindeki perakende satış hacmi mayısta aylık %0,1 ile beklenenden zayıf artarken yıllık bazda %2,27 arttı. Sanayi üretimi mayısta aylık %0,9 ile beklenenden fazla bir artış kaydederken yıllık %0,39 arttı. Perakende satışlardaki yıllık artış geçen yılın ilk çeyreğinden beri zayıf seyretmektedir.
Kaynak Piramit Menkul Kıymetler
SANAYİ HABER AJANSI