Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum

Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah pozitif bir seyir izlenmektedir. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) şubatta bankaların zorunlu karşılık oranlarının düşürüleceğini açıklamasının ardından ana kara ve Hong Kong endeksleri Asya’daki kazançlara öncülük ediyor; bugün Şanghay Bileşik Endeksi %2,37, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,50 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,67 primli seyretmektedir.

Asya piyasaları ve Avrupa piyasalarından son durum
Yayınlama: 25.01.2024
5
A+
A-

Bugün ne bekliyoruz? Asya hisse senedi piyasalarında bu sabah pozitif bir seyir izlenmektedir. Çin Merkez Bankası’nın (PBoC) şubatta bankaların zorunlu karşılık oranlarının düşürüleceğini açıklamasının ardından ana kara ve Hong Kong endeksleri Asya’daki kazançlara öncülük ediyor; bugün Şanghay Bileşik Endeksi %2,37, Shenzhen Bileşik Endeksi %1,50 ve Hong Kong Hang Seng Endeksi %1,67 primli seyretmektedir. PBoC’nin açıklamasına göre 5 Şubattan itibaren bankaların zorunlu karşılık oranları 50bp azaltılarak sisteme yaklaşık 140mlr USD likidite sağlanacak. PBoC kredileri genişletip harcamaları artırarak Çin ekonomisini desteklemek için zorunlu karşılık oranlarını geçen yıl iki kez düşürmüştü. Bu sabah Japonya ve Güney Kore endekslerinde yatay, Tayvan ve Avustralya endekslerinde pozitif fiyatlamalar izlenmektedir. MSCI Japonya dışı Asya Endeksi %0,64 arttı. ABD endekslerinde karışık kapanışın ardından vadeli kontratlar bugün karışık bir açılışı işaret etmektedir. Avrupa endeksleri Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) para politikası toplantı kararları öncesinde güne düşüşle başlamaya hazırlanıyor.

AMB para politikası toplantı kararları

Bugün veri akışı açısından haftanın en yoğun günü olacak. Yurt içinde ve yurt dışında kritik gelişmeler takip edilecek. Küresel piyasalarda AMB para politikası toplantısından çıkacak kararlar piyasaların kısa/orta vadeli risk iştahında etkili olabilir. Faizlerde değişiklik beklenmeyen toplantıdan, erken bir faiz indirimine gidilmeyeceğine ilişkin ve olası faiz indirimlerinin zamanlaması konusunda yönlendirme beklenmekte. Piyasalar AMB’den haziranda 25bp, bu yıl toplam dört kez faiz indirimi bekliyor. Euro Bölgesi’nde ekonomi 3Ç22’den beri yavaş büyürken enflasyon 2022’nin son çeyreğinde %10’u aşmasından beri hızla düşerek kasımda %2,9 oldu. Üretici fiyatları da yedi aydır yıllık bazda geriliyor. Zira piyasaların faiz indirimi beklentilerinin artmasına karşın AMB temkinli duruşunu koruyor. ABD tarafında ekonominin daha canlı seyretmesine karşın piyasa bu yıl altı kez faiz indirimi bekliyor. AMB’nin ana refinansman faizi %4,50, mevduat faizi %4,00 ve marjinal borç verme faizi %4,75 seviyelerinde bulunuyor.

ABD 4Ç23 GSYİH verileri

ABD’de bugün yoğun bir veri akışı olacak. Konut piyasasına ilişkin verilerden 4Ç23 büyüme rakamlarına kadar çeşitli veriler açıklanacak. ABD ekonomisi 3Ç23’te nihai veriye göre yıllık %4,9, 2Ç23 döneminde %2,1 büyümüştü. Fed’in sıkılaştırmacı adımlarıyla birlikte 4Ç23 döneminde büyümenin ivme kaybetmesi beklenmektedir. Piyasa 4Ç23’te %2,0 büyüme bekliyor.

TCMB para politikası toplantısı

Yurt içinde de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikası kararından güven endekslerinin izleneceği yoğun bir günden olacak. TCMB perşembe günü yılın ilk para politikası toplantısını gerçekleştirecek. Foreks Haber anketine göre piyasanın medyan beklentisi bir haftalık repo faizinin 250bp artışla %45 seviyesine yükseltileceği yönünde. Aralık toplantı özetinde “dezenflasyonun tesisi için gerekli parasal sıkılık düzeyine önemli ölçüde yaklaşıldığını değerlendirerek parasal sıkılaştırma hızının yavaşlatıldığı” ve “parasal sıkılaştırma adımlarının en kısa zamanda tamamlamasının öngörüldüğü” belirtilmişti. Faiz artırımının beklentiyi aşması durumunda şahin karşılanarak risk iştahını kısa/orta vadede olumsuz etkilemesi, beklenenden daha düşük bir oranda gerçekleşmesi durumunda ise risk iştahını olumlu etkilemesi beklenebilir. Bu bağlamda karar metninde parasal sıkılaştırmanın yönüne ilişkin olası yönlendirmeler önemli olacaktır. Geçen yılın haziran ayından bu yana her toplantıda faiz artıran TCMB, politika faizini yedi ayda toplam 34 puan artırarak %42,50 seviyesine yükseltti.

Ayrıca, bugün ocak ayına ilişkin TCMB’nin açıklayacağı Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı (KKO) ile TÜİK’in açıklayacağı sektörel güven endeksleri izlenecek. Mevsimsellikten arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGEMA) Aralık 2023’te aylık 0,5 puan azalarak 103,4 seviyesine gerilemişti. Mevsimsellikten arındırılmamış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) ise aylık 1,1 puan azalarak 99,1 puana geriledi. Aynı dönemde mevsimsel etkilerden arındırılmış imalat sanayi Kapasite Kullanım Oranı (KKO-MA) aylık 0,2 düşüşle %77,3 olurken mevsimsel etkilerden arındırılmamış Kapasite Kullanım Oranı (KKO) aylık 0,5 puan azalarak %77,5 olmuştu. Sektörel güven endeksi aralıkta, mevsim etkisinden arındırılmış olarak hizmet sektöründe %1,2 arttı, perakende ticaret sektöründe %4,5 arttı, inşaat sektöründe %3,3 azaldı.

Piyasalarda dün ne oldu? Hafta ortasında Avrupa ve ABD hisse endeksleri pozitif bir görünüm ortaya koydu. Avrupa’da DAX Endeksi %1,58, FTSE 100 Endeksi %0,56 ve CAC 40 Endeksi %0,91 artış kaydetti. ABD’de Nasdaq Bileşik Endeksi %0,90 ve S&P 500 Endeksi %0,50 civarında artarken Dow Jones Endeksi yatay alıcılı fiyatlandı. Dolar Endeksi (DXY) 103,2 puana gerilerken EUR/USD paritesi %0,44 artışla 1,09’dan işlem gördü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili faizi 4,1bp artışla %4,17’ye yükseldi. Kıymetli madenlerden ons altın %0,69 değer kaybederek 2.015USD’ye indi. Brent petrol ise %0,37 artışla varil başına 79,6USD’den alıcı buldu. (TSİ 21:30) S&P Global ocak ayı öncü PMI verilerini yayımladı. Öncü rakamlar Almanya ve Euro Bölgesi’nde bileşik PMI’ın sırasıyla 47,1 ve 47,9 değerini alacağını işaret etti. Böylece Almanya ve Euro Bölgesi’nde ekonomik aktivitenin daralmaya devam edeceği öngörüldü. İngiltere’de 52,5 ve ABD’de 52,3 puan olan bileşik PMI eşik değerin hemen üzerinde gerçekleşti.

BIST 100 Endeksi dün 7.939-8.149 puan aralığında hareket etti. Endeks günü %1,77 artışla 8.090 puandan tamamladı. Endeks’in işlem hacmi ise 89,34mlr TL olarak gerçekleşti. USD/TRY kuru sınırlı düşüşle 30,20 TL’ye indi. EUR/TRY kuru ise %0,42 artışla 32,92 TL’ye yükseldi. Gram altınsa 12 TL değer kaybederek 1.957 TL’ye geriledi.

Kaynak Piramit Menkul Kıymetler


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.