Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün “ABD’nin Çin halkının kalbindeki figürü, tamamen ABD’ye bağlı” şeklindeki ifadesi, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.
Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü’nün “ABD’nin Çin halkının kalbindeki figürü, tamamen ABD’ye bağlı” şeklindeki ifadesi, uluslararası kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. ABD, Asyalılar tarafından nasıl görülüyor? Çin Medya Grubu’na (CMG) bağlı CGTN ile Renmin Üniversitesi, Yeni Çağda Uluslararası İletişim Araştırma Enstitüsü aracılığıyla Asya ülkeleri arasında bir anket yaptırdı. Ankete katılanların gözünde “İçişleri karmaşık”, “Savaşsever” ve “Hegemonyacı” gibi kelimeler, ABD’nin figürünün özelliklerini en iyi temsil eden terimler arasında yer aldı.
Silahlı şiddet olayları zirveye çıkarken yönetim, uyuşturucu maddelerin yaygınlığına karşı çaresiz kaldı. Bunun dışında ırkçılık meselesi bir türlü çözülemedi. Beyaz Saray’ın kontrolünden çıkan mesele listesi daha da uzanıyor. Söz konusu ankete katılan Asyalılar, ABD’nin sözde “demokrasi feneri” ve sistemin örneği olarak kendisini övmesine rağmen gerçeklerin önünde yönetiminin mahcup olduğunu düşünüyor. Ankete katılanların yüzde 84,4’ü, silahlı şiddet olaylarının ABD’nin kanseri haline geldiğini, yüzde 75,4’ü ABD’de sistemli ırkçılık sorununun yaşandığını, yüzde 75,8’i ABD’de zengin ile fakir arasındaki uçurumun daha da genişlediğini ve yüzde 69,9’u ABD’nin uyuşturucu maddelerin yaygın olduğu bir ülke olduğunu savundu. Asyalılar, ABD’nin iki parti mücadelesi ve siyasi aşırılığının da toplumun bölünmesine yol açtığını düşünüyor.
İçişlerde çaresiz kalan ABD, ülke dışında savaşsever bir özellik sergiliyor. Ülkenin başkalarının haklarını ihlal etmesi ve başka devletlerin içişlerine karışması, Asyalılar için psikolojik bir gölge oluşturdu. Ankete katılanların yüzde 71,7’si, ABD’nin demokrasi bahanesiyle başka ülkelerin içişlerini karıştırdığını, yüzde 75,4’ü ABD’nin dünya tarihinde en savaşsever ülke olduğunu, yüzde 73,6’sı ABD’nin başlattığı savaşların ciddi insani krizlere yol açtığını ve yüzde 73’ü ABD’nin başka ülkelere yaptığı askeri yardımlar ve silah satışlarının dünya barışı için tehdit oluşturduğunu belirtti.
İki dünya savaşı ve Soğuk Savaş’tan sonra ABD, dünyanın en güçlü ülkesi haline geldikten sonra hep hegemonya peşinde koştu. Ankete katılanların yüzde 69,1’i, ABD’yi uluslararası normlara karşı çifte standart uygulamakla suçlarken, yüzde 67,9’u ABD’nin dolar avantajından faydalanarak iç ekonomik yükünü bütün dünyaya üstlendirdiğini düşünüyor.
Söz konusu ankete, 10 Asya ülkesinden 2009 kişi katıldı. Bu ülkeler arasında Singapur, Suudi Arabistan, Tayland, Birleşik Arap Emirlikleri, Filipinler, Hindistan, Endonezya, Malezya, Pakistan ve Japonya yer aldı.
SANAYİ HABER AJANSI