Baran, Türkiye’nin sahip olduğu maden rezervleri ve madencilik sektörünün ekonomik katkısına dikkat çekerek, “Dünyada ticareti yapılan 90 madenin 70’i Türkiye’de kaynak olarak bulunmakta ve bunlardan 22’si ihraç edilebilir durumdadır. 2023 yılında 270 milyar lira hacme ulaşan madencilik sektörü, Gayri Safi Milli Hasılamızın yüzde 1’ini oluşturmakta ve ihracatta 5 milyar doları aşan bir seviyeye ulaşmıştır. Hammadde sağlayarak imalat sanayiine önemli bir destek sunan madencilik sektörü, ekonomiye değer katan stratejik bir alandır,” ifadelerini kullandı.
Türkiye Bor Zengini
Türkiye’nin bor rezervleri bakımından dünyada lider konumda olduğunu belirten Baran, “Dünyadaki bor rezervlerinin yüzde 72’si ülkemizde bulunuyor. Ayrıca, mermer ve traverten ihracatında da önde gelen ülkelerden biriyiz. Çinko, bakır ve krom gibi madenlerimiz de dünyanın dört bir yanına ihraç edilmekte,” dedi.
Ankara, Madencilikte de Öncü
Ankara’nın maden çeşitliliği ve hammadde kaynakları bakımından zengin bir şehir olduğunu belirten Baran, “Başkentimiz trona, bentonit, kireçtaşı, sodyum sülfat gibi kaynakların yanı sıra kum, çakıl ve kaya tuzu gibi endüstriyel hammaddelere de sahiptir,” şeklinde konuştu. Ayrıca, madencilik sektörünün doğrudan 150 bin, dolaylı olarak ise 2 milyondan fazla kişiye istihdam sağladığını vurguladı.
Yeşil Dönüşüm ve Madencilik
Madencilik sektörünün, çevre normlarına uyum sağlayarak üretim yapmasının önemini vurgulayan Baran, “İklim değişikliği konusunda artan kaygılar, Yeşil Mutabakat ve sürdürülebilirlik dönüşümünü zorunlu hale getiriyor. Madencilik sektörü de bu süreçte dönüşümü yakından takip ediyor. Çevreye saygılı üretim normlarına uygun adımlar atarak gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getiriyoruz,” dedi.
Fuarın Ekonomik Katkıları
MIS Madencilik Kongresi ve Fuarı’nın Türkiye ekonomisi ve Ankara’nın sanayi altyapısı için önemine de değinen Baran, Almanya, İngiltere, Çin, Bosna Hersek, Afrika ülkeleri ve Türk Devletleri’nden heyetlerin katıldığı fuarın, global iş birlikleri için önemli bir platform sunduğunu belirtti. Fuarda, madencilik sektöründeki son gelişmeler, yenilikçi çözümler ve sürdürülebilirlik odaklı yaklaşımlar masaya yatırılacak.
Kongo Madeni Bakanı ile Görüşme
Fuar açılışı sonrası, Baran, Demokratik Kongo Cumhuriyeti Lualaba Eyaleti Maden, Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Wamana Tanda Nicodème ve Kosova Ekonomi Bakan Yardımcısı Getoar Mjeku ile bir araya gelerek iş birliği olanaklarını değerlendirdi. Görüşmeye, Global Enerji Derneği Başkanı Murat Dilek de katıldı.
Türkiye’nin madencilik alanında bölgesel liderliği ve uluslararası iş birliklerine dair kararlılığını sergileyen fuar, üç gün boyunca sektör temsilcilerini ağırlayacak.