Avrupa’da sıcak hava dalgasının zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor

Stockholm, 19 Temmuz (Hibya) – Avrupa’da sıcak hava dalgasının zirveye ulaşacağı tahmin edildiğine dikkat çekildi ve sağlık uyarıları yapıldı.

Avrupa’da sıcak hava dalgasının zirveye ulaşacağı tahmin ediliyor
Yayınlama: 19.07.2024
5
A+
A-

İspanya'da sıcaklık 44 dereceye yükselirken, Yunanistan ve Hırvatistan'da orman yangınları nedeniyle turistler ve bölge sakinleri sıcaktan bunalıyor.

İspanya'nın bazı bölgelerine 44 dereceye varan sıcaklıklar getiren, Yunanistan ve Hırvatistan'da orman yangınlarını tetikleyen ve hükümetleri termometreler yükselirken insanları özel dikkat göstermeye çağırmaya sevk eden şiddetli bir sıcak hava dalgası güney ve orta Avrupa'yı sarmaya devam ediyor.

İspanya'da devlet meteoroloji ajansı Aemet, yazın ilk sıcak hava dalgasının vurduğu Cuma günü sıcaklıkların ülkenin büyük bölümünde 40 dereceyi, hatta Endülüs'ün bazı bölgelerinde 44 dereceyi bulabileceğini söyledi.

Aemet sözcüsü Luis Bañon, “Bugün, İspanya'nın güney yarısında, Ebro vadisinde ve Mallorca'nın iç kesimlerinde 40 dereceyi aşabilecek sıcaklıklarla, bu sıcak hava dalgasının en sıcak günü olacağı tahmin ediliyor,” dedi.

“Bugün gökyüzü, özellikle yarımadanın güney doğusunda, Ceuta, Melilla, Balearlar ve doğu Kanarya Adaları'nda Sahra'dan gelen kumlarla dolu olmaya devam edecek.”

İspanya sağlık bakanlığı ülkenin büyük bir bölümü için uyarı yayınlayarak insanları yüksek sıcaklıklara karşı gerekli tüm önlemleri almaya çağırdı:

Yunanistan'da yazın ikinci sıcak hava dalgası Perşembe günü sıcak, kuru rüzgarlar, orman yangınları ve 43C'ye varan sıcaklıklar getirdi.

İtfaiyeciler Perşembe günü, biri kuzeydeki Selanik şehrinin eteklerindeki bir köyün yakınlarında, diğeri Atina yakınlarındaki Kea adasında çıkan iki büyük yangınla mücadele etti. Acil durum hizmetleri Kea'daki iki bölgenin boşaltılması emrini verirken, yerel medya Selanik yakınlarındaki yangının birkaç eve zarar verdiğini söyledi.

Yetkililer Perşembe günü üst üste ikinci gün Atina'daki tüm arkeolojik alanları kapattı ve açık havada çalışmayı kısıtladı.

Bu arada İtalya, özellikle orta ve güney bölgelerde sıcaklıkların 40 dereceyi aşması beklendiğinden 14 şehri en yüksek seviyede alarm durumuna geçirdi. Sağlık Bakanlığı, aşırı sıcakların Pazar gününe kadar devam edeceği tahmin edildiği için Cuma günü kırmızı alarmı 17 İtalyan şehrine daha genişleteceğini söyledi.

Yetkililer, onlarca itfaiyeci ve üç su bombardıman uçağının Perşembe günü geç saatlerde Hırvatistan'ın popüler sahil beldesi Trogir yakınlarında çıkan bir orman yangınıyla mücadele ettiğini söyledi.
Ulusal İtfaiye Birliği'nden yapılan açıklamada, yaklaşık 70 itfaiyecinin yangının evlere ve bir otel kompleksine yayılmasını engellediği belirtildi.

Balkanların geri kalanı gibi Hırvatistan da bu ayın başlarında başlayan ve sıcaklıkların 37 dereceyi aştığı uzun süreli bir sıcak hava dalgasından etkilendi. Sırbistan'ın devlet elektrik şirketi klima kullanımı nedeniyle Salı günü rekor tüketim olduğunu bildirdi.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.