Avşar: Rant için ormanlık alanlar yakıldı mı?

DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Tekirdağ Milletvekili Cem Avşar, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle orman yangınlarına ilişkin yazılı soru önergesi verdi.

Avşar: Rant için ormanlık alanlar yakıldı mı?
Yayınlama: 19.08.2024
3
A+
A-

Avşar, önergede orman yangınlarına karşı yürütülen hazırlık çalışmalarını, yanan ormanlık alanların yerine ilgili yönetmelik gereği ağaçlandırma (ormanlaştırma) çalışması yapılıp yapılmadığını, iddia edildiği üzere özellikle kıyı bölgelerimizde orman yangını sonrası oluşan alanların ormanlık alan vasfı kaldırılarak yapılaşmaya açılmasının söz konusu olup olmadığını sordu.

“Resmi verilere göre Türkiye’nin toplam orman alanı 23 milyon hektar civarındadır. Bu, ülke genel alan toplamının yüzde 29,8’ine tekabül etmektedir. Yani yüz ölçümümüzün 3’te 2’sine karasal iklim hakim ve kıraç topraktan oluşmaktadır. Bu durum ülkemizde yeşil alanın önemini daha da arttırmaktadır.” diyen Avşar; “Her yıl yaz aylarıyla birlikte ülkemizde ortalama 2700 dolaylarında yangın çıkmakta ve 22 bin 900 hektar civarında ormanlık alanın yanmaktadır.” ifadesini kullandı.

Avşar, bu yangınlarda yeşil alanın yok olmasının yanı sıra birçok maddi ve manevi zararın da meydana geldiğini, birçok canlı türünün yok olduğunu ve çevre ekosisteminin erozyona uğradığını söyledi.

Avşar, “Bu şekilde insan hayatını, doğal yaşamı, ekonomiyi ve ekolojik sistemi doğrudan etkileyen yangınların çıkış sebepleri ihmal, kazalar, sabotaj, sıçrama, doğal olaylar olarak sayılsa da özellikle kıyı bölgelerimizde yeni yapılaşmaya alan açmak için bilinçli olarak çıkarıldığı düşüncesi halk arasında yaygın bir kanaat olmuştur.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.