Bakan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe sunumu yaptı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçesini sundu.

Bakan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu’nda bütçe sunumu yaptı
Yayınlama: 13.12.2023
14
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Genel Kurulu’nda bakanlığının bütçesini sundu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde petrol ve doğal gaz üretimini arttıracaklarını ifade eden Bakan Bayraktar, “Buradan elde edilen gelirleri de başta aile ve gençlerimiz olmak üzere aziz milletimizin tüm fertlerinin hizmetine sunacağız. Enerji ithalatındaki ezberleri bozacak ve inşallah dışa bağımlılığı ülkemizin gündeminden çıkaracağız.” dedi.

Bakan Bayraktar, Fatih sondaj gemisiyle Karadeniz’de Sakarya Gaz Sahası adının verildiği bölgede 2020 yılı Ağustos ayında tarihin en büyük doğal gaz keşfinin yapıldığını ve hemen ardından ise bu doğal gazın 2,5 yıl gibi rekor bir sürede karaya çıkararak milletin hizmetine sunulduğunu kaydeti. Bakan bayraktar “Sakarya gaz sahasındaki üretimi ilk aşamada günlük 10 milyon metreküpe, sonraki süreçte günlük 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.

Sakarya Gaz sahasından üretilen doğal gazın 2023 yılı Nisan ayında karaya ulaşmasıyla birlikte, yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararıyla konut, ibadethane ve cemevi abonelerinin ilk ay tüm tüketimlerinin ücretsiz yapıldığını belirten Bakan Bayraktar, “Sonraki aylarda ise aylık 25 metreküpe denk gelen tüketimlerinin bir yıl boyunca ücretsiz olmasını kararlaştırdık. Bu bağlamda, vatandaşlarımıza 87 milyar liralık doğal gazı bedelsiz olarak sunmaktayız.” diye konuştu.

Türkiye'de, kara alanlarında bugüne kadar yapılmış en büyük petrol keşfinin Gabar’da gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bakan Bayraktar “Dün Gabar’daki keşfimizin yıl dönümüydü. Şehit Astsubayımız Esma Çevik ve şehit öğretmenimiz Aybüke Yalçın’ın adını verdiğimiz bu iki sahada şu an itibariyle günlük yaklaşık 30 bin varil ham petrol üretim seviyesine ulaştık. Gabar’da hedefimiz 2024 yılı sonunda günlük 100 bin varil üretime ulaşarak toplam yurt içi üretimimizi günlük 200 bin varilin üzerine çıkarmaktır” açıklamasında bulundu.

Bakan Bayraktar, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinde uluslararası güvenlik standartlarına uygun şekilde 4 reaktörün de aynı anda inşası devam ettiğini belirterek şunları kaydetti:

“Diğer taraftan, Sinop ve Trakya nükleer güç santrali projelerine yönelik çalışmalara ve teknoloji sahibi ülkelerle görüşmelere devam ediyoruz. Nükleer enerjiyi, portföyümüze ekleyerek 2035’e kadar 7200 megavatlık (MW) nükleer enerji santralinin devreye girmesini hedefliyoruz. Ayrıca küçük modüler reaktörlerin ülkemizde üretimi ve yerlileşmesi için de çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ülkemizi nükleer alanda gerek insan kaynağı gerekse nükleer santrallerin ekipman tedarikinde bir üst lige çıkarmayı ve bu alanda yetiştirilen insan kaynağımız ve güçlü üretim ve inşaat altyapımızla kendi santrallerimizi kuracak bir yapıya ulaşmayı hedefliyoruz.”

2002 yılında 32 bin MW seviyelerinde olan elektrik kurulu gücünün 106 bin megavatın üzerine çıktığını vurgulayan Bakan Bayraktar, “Çevreye daha duyarlı ve daha müreffeh bir gelecek için elektrik üretimimizde yerli ve yenilenebilir kaynakların payını artırıyoruz. Halihazırda kurulu gücümüzün yerli kaynak oranını yüzde 66, yenilenebilir enerji oranını ise yüzde 55 seviyesine ulaştırdık. Bu süreçte bir ilki de gerçekleştirerek toplam 5.000 MW deniz üstü rüzgâr enerjisi kurulu gücünü enerji portföyümüze ekleyeceğiz.” dedi.

Bor rezervleri hakkında açıklamalarda bulunan Bakan Bayraktar, “Dünyadaki bor rezervinin önemli bir kısmına sahip olan ülkemiz, uluslararası alanda yüzde 63’lük pazar payı ile dünya lideri konumundadır. 2022 yılında 2,7 milyon ton bor ürünü satışından 1,3 milyar dolar gelir elde ettik. Bor mineralinden katma değeri yüksek nihai ürün üretilmesine yönelik olarak, bu yıl devreye aldığımız yıllık 1.000 ton kapasiteli Bor Karbür Üretim Tesisi ile dünyada bor karbür üreten beş ülkeden biri olduk.” şeklinde konuştu.

Bakan Bayraktar, deprem bölgesindeki enerji alt yapısı ve elektrik ve doğal gaz fatura iptalleri hakkında şunları kaydetti:

“Deprem bölgesinde hasar gören elektrik ve doğal gaz altyapılarımızı, mümkün olan en kısa sürede tekrar devreye aldık. Gerek yeni yerleşim yerlerinin enerji altyapılarının hızlı şekilde kurulması gerekse mevcut enerji altyapımızı depreme ve genel manada tabii afetlere dirençli hale getirmek için çalışmalarımıza yoğun şekilde devam ediyoruz.  Deprem bölgesindeki yaraların sarılması için deprem felaketinde evi ve/veya iş yeri yıkılan, acil yıkılacak, orta ve ağır hasarlı olan vatandaşlarımızın depremden önceki ödenmemiş elektrik ve doğal gaz faturalarını iptal ettik.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.