FATMA ELİF BEYHAN – 20.04.2024 – HİBYA – Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile ortak basın toplantısı düzenledi.
Bakan Fidan’ın konuşması şu şekilde:
“Sayın cumhurbaşkanımızın şubat ayında Kahire’ye yaptığı ziyarette ortak bildiri imzalanmıştı. Mısır Cumhurbaşkanı Sayın Sisi’nin konsey toplantısıyla ülkemizi ziyaret etmesi gündemimizde.
Bugün değerli kardeşim sayın bakan Şukri ile Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin toplantısının hazırlıklarını da ele alma imkanımız oldu. İkili gündemimizdeki konuları ayrıntılı şekilde görüştük. Özellikle ticaret ve ekonomi iş birliğimizin en güçlü konularından birini oluşturuyor.
Mısırdaki yatırımlarınız halihazırda 3 milyar doları buldu. Aramızdaki ticaret hacmi ise yaklaşık 8 milyar seviyesinde.
Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında ortaya konan 15 milyar dolarlık bir hedef var. Serbest ticaret anlaşmamızın kapsamını genişleterek ve limanlarımız arasında seferleri tekrara başlatarak bu hedefe ulaşmayı planlıyoruz.
Savunma sanayi alanlarındaki hedefimizde gittikçe güçleniyor. LGN ve nükleer enerji başta olmak üzere enerji alanında da geniş bir iş birliği imkanı olduğunu düşünmekteyiz.
Mısır’la Türkiye arasında ikili ilişkilerimize ilaveten bölgesel sorunları da ele aldık. Bunların başında Gazze konusu geliyor.
Sayın Şukri ile Gazze meselesi üzerine çok düzenli bir koordinasyon ve istişare mekanizması aramızda bulunuyor. Krizin başında beri düzenli bir şekilde beraber çalışıyoruz ve koordine ediyoruz. Özellikle Gazze’de şu an gelinen noktanın vahametini ve yapılması gereken konuların altını bir kez daha çizdik.
Mısır sorunun sıcaklığına coğrafi olarak da en yakın ülkelerden birisi özellikle insani yardımlar konusunda mısırla olan ilişkilerimiz hayati önem taşıyor. Refah sınır kapısından yardımların ulaştırılması için mısırla gece gündüz koordinasyon içerisinde çalışıyoruz.
Diğer taraftan Türkiye ve mısır arasında önemli iş birliği alanları olan ve bölgesel sorunları teşkil eden Libya, Sudan, Somali- Etiyopya sorunlarını da masaya yatırma imkanımız oldu.
Libya’da Mısır ile Türkiye olarak ve diğer bölge ülkeleriyle Libya’nın bütünlüğüne ve istikrarına beraber nasıl katkıda bulunuruz, bu konuda nasıl daha düzenli çalışabiliriz, hangi türden teklifleri hayata geçirebiliriz bunları kendi aramızda istişare ettik.
Sudan’da devam eden iç savaşın nasıl durdurulabileceği, bölgesel etkileri ve ileriye dönük çözüm planlarını ve şu anda devam etmekte olan müzakere sürecini masaya yatırdık.
Somali ve Etiyopya arasında başlayan ve özellikle Somali’nin toprak bütünlüğünü tehdit eden sorun alanını da görüştük.
Mısır’la Türkiye arasında sadece ikili ilişkiler değil coğrafyamızı da kapsayan büyük bir iş birliği alanı var. Türkiye ve Mısır Akdeniz’in iki ucunda iki önemli kardeş ülkedir. “
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri’nin konuşmasından satır başları şu şekilde:
“Her şeyden önce karşılama için teşekkür ediyorum. Bu karşılıklı ziyaretler çok çok önemliler. Son devlet başkanlarımız arasındaki görüşmeler ve direktifler çerçevesinde bizde bu görüşmelerin özellikle bölgedeki güvenlik ve istikrarın sağlanması açısından çok çok önemlidir.
Görüşmeler dostane bir hava içerisinde yapıldı ve ikili ilişkilerimizi görüştük. Ayrıca siyasi ilişkiler, ekonomik, kültürel, güvenlik alanında da ilişkilerimizi yüksek düzeylere çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün bunlar da daha fazla iş birliği getirerek bölge için yarar sağlayacaktır.
Biz ticaret hacminin bu düzeye gelmesinden mutluluk duyuyoruz.
İkili ilişkilerin yanı sıra çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Hukuki zeminde de neler yapabileceğimizi ele aldık.
Uluslararası ve bölgesel konulardaki iş birliğimiz de çok önemli. Biz bölgesel meseleler konusunda konuştuk. Gazze de süren savaşın yıkıcı etkilerinin giderilmeli, Filistin halkı çok kayıp verdi.
Ayrıca Sudan, Yemen ve Somali’deki durumu ele aldık. Bu konularda aramızdaki koordinasyonu güçlendirerek ortak çalışmalıyız. Özellikle istikrarın sağlanması çok önemli.
Bu çalışmalar bölgesel açıdan da önemlidir. “
Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması ve refah kapısından daha fazla girişin sağlanması
Şükri: Gazze’de savaş başladığından beri mısır her türlü çabalarını sürdürmektedir. Başlangıçtan beri özellikle sınır kapısında İsrail’in engellemeleri ile karşılaştık. Uluslararası ortaklarımızla bu konuda çalışıyoruz. Uluslararası ortaklarımızla bu konuları görüşerek bu engellemeleri ele aldık, İsrail’in uygulamaları zorlaştırdığını belirttik.
İran-İsrail arasında artan gerilim konusu
Şükri: “Biz gerilimden çok kaygı duymaktayız. Bu çalışmaların gerginliğin yayılma ihtimali var ve Kızıldeniz’de deniz ulaşımını etkiledi. İran ve İsrail arasında artan gerilimde biz itidal çağrısında bulunduk ve daha fazla yayılmaması gerektiğini ve Filistin halkının hukukunun korunarak haklarının iade edilmelidir. Gerilim artmasını önlemeye çalışıyoruz. Bütün problemlerin diyalogla çözülmesi ve daha fazla askeri çatışma olmamasını istiyoruz. Sayın bakanla bu konuları da ele aldık.”
Bakan Fidan: “İsrail’in Filistin topraklarını işgali ve batının buna kayıtsız şartsız destek vermesi Ortadoğu’daki istikrasızlık problemlerinin başlıca nedenlerinden birisidir. Bu problemi bizim dikkatimizden kaçıracak şeylere itibar etmememiz gerekiyor. Bir numaralı önceliğimiz İsrail işgalinin sona ermesi ve iki devletli çözüm formülünün hayata geçmesi olmalıdır. Bu olmadığı takdirde gerilimler olmaya devam edecektir. Biz Türkiye olarak baştan beri aynı şeyi söyledik. Eğer bu kriz hak ettiği şekilde çözülmezse bu türden krizler artarak devam edecektir.”
Türkiye’nin Gazze’ye ilişkin oynadığı rol
Bakan Fidan: “Türkiye olarak sorunun başından beri sadece 7 Ekim olaylarından beri değil Filistin meselesine Cumhurbaşkanımızın iktidara geldiği günden itibaren bu sorunun hak ettiği biçimde çözülmesi üzerine odaklanmıştır. Devletimiz bu sorunla ilgili gayretinden bir saniye bile vazgeçmemiştir. Bölgesel ortaklarımızla nasıl çalışabiliriz şeklinde olduk. Bizim amacımız Filistin meselesinde bütün imkanları kullanarak işgalin sona ermesi, zulmün durması, ateşkesin sağlanması, insani yardımların başlaması gibi çok geniş alanlarda farklı şekilde çalışıyoruz. İnsani yardım alanlarında Türkiye’de muazzam bir çaba var. Mesele aslında yapılan Gazze’ye yapılan yardım miktarından ziyade içeriye giren yardım miktarını nasıl artırabilir onun arayışı içerisindeyiz.”
SANAYİ HABER AJANSI