Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirilen, Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu’nun (OSBÜK) 22. Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katıldı.
Küresel ekonominin; salgınlar, savaşlar ve jeopolitik krizlerle tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği ve teknolojideki rekabetin her geçen gün hızlandığı bir dönemden geçtiğini belirten Kacır, şunları söyledi:
“Güçlü, rekabetçi ve sürdürülebilir sanayi ve üretim altyapısına sahip, Ar-Ge ve inovasyon ekosistemiyle özgün, yenilikçi ve rekabetçi üretim yapan ülkeler, böylesi bir tabloda kalkınma yarışında bir adım önde yer alacaktır. Bu anlayışla; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak hayata geçirdiğimiz program ve projelerle; araştırma ve inovasyon ekosistemi, planlı sanayi alanları, girişimcilik kültürü ve nitelikli insan kaynağıyla güçlü ve müreffeh Türkiye’yi inşasına katkı sunuyoruz.”
260 milyar dolarla 100 yıllık Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat rakamına ulaşıldığını belirten Bakan Kacır, “İstihdamımız 32,6 milyonu aşarken işsizlik oranımız yüzde 8,5 ile son 10 yılın en düşük seviyesine geriledi. Son 15 çeyrektir kesintisiz ve istikrarlı ekonomik büyüme sergileyen Türkiye, jeostratejik konumu, genç ve nitelikli insan kaynağı, güçlü lojistik altyapısıyla küresel ekonominin kuvvetli ve güvenilir bir aktörü olmayı sürdürüyor.” dedi.
Kacır, son 22 yılda, OSB’lerinin sayısını 191’den 361’e toplam alanının 51 bin hektardan 118 bin hektara çıkarıldığını açıklayarak “Üretimde olan sanayi alanı sayısını 11 binden 58 bine; OSB’lerimizde istihdam edilen kişi sayısını da 415 binden 2,6 milyona yükselttik. Tamamlanan veya devam eden OSB projelerini bugüne dek 77,3 milyar lira kaynakla destekledik. Sanayimizin nitelikli eleman ihtiyacını karşılamak ve gençlerimizi imalat sanayimizin ihtiyaç duyduğu becerilerle donatmak için; Milli Eğitim Bakanlığı ile “Mesleki ve Teknik Eğitim İşbirliği’ni hayata geçirdik” şeklinde konuştu.
OSB’lerde yer alan 86 meslek lisesi ve 23 meslek yüksek okulunun, nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamakta önemli rol üstlediğinin altını çizen Bakan Kacır, şöyle devam etti:
“OSB’lerimizin tamamı en az bir mesleki ve teknik anadolu lisesi ya da mesleki eğitim merkeziyle eşleşmiş durumda. Söz konusu mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı öğrenci sayısı 190 bine ulaştı. OSB’lerimizi “yeşil ve sürdürülebilir üretim alanlarına” dönüştürmek üzere de “Yeşil OSB Sertifikasyon Sistemi”ni devreye aldık. OSB’lerimizin temel ve yeşil altyapı yatırımlarını desteklemek için Dünya Bankası ile 300 milyon dolar bütçeli “Türkiye Organize Sanayi Bölgeleri Projesi”ni başlattık. Bugüne kadar 38 OSB’ye toplam 48 yeşil yatırım projesi için 3 yılı geri ödemesiz olmak üzere 13 yıl vadeli finansman sağladık.”
OSB Kanunu hakkında bigi veren Kacır, “Bölgelerden ve sanayicilerimizden gelen talepler doğrultusunda OSB mevzuatımızı ihtiyaçlara göre sürekli revize ederek, günün koşullarına uygun hâle getiriyoruz. Geçtiğimiz yıl yüce meclisimiz tarafından Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’nda yapılan değişikliklerle uyumlu olarak Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği’nde değişikliğe gidiyoruz. Hayata geçireceğimiz bu mevzuat düzenlemesiyle OSB sayısını artırmak ve genişletmek adına sanayi alanlarının OSB alanı olarak kesinleştirilmesini hızlandırıyoruz. OSB’lerin finansal olarak daha güçlü ve kapsayıcı olmasını sağlamak amacıyla ilgili dernek, birlik ve kooperatiflerin karma OSB’lerin de kuruluşuna katılabilmesinin önünü açıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
SANAYİ HABER AJANSI