Bakan Kacır: Teknofest kuşağı için ülkemizin kaynaklarını seferber etmeye devam ediyoruz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır ile Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, TÜBİTAK’ın 55’incisi düzenlediği Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması ve 18’incisini gerçekleştirdiği Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması kazananlarına, ATO Congresium Kongre ve Sergi Merkezi’nde düzenlenen törenle ödüllerini verdi.

Bakan Kacır: Teknofest kuşağı için ülkemizin kaynaklarını seferber etmeye devam ediyoruz
Yayınlama: 29.05.2024
6
A+
A-

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak; araştırma desteklerinden bilim merkezlerine, burslardan festivallere, laboratuvarlardan şenliklere kadar gençleri bilim ve teknolojiyle buluşturacak her adımı attıklarını belirten Bakan Kacır, şunları söyledi:

“Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali Teknofest’le; yarışmalara katılan gençlerimizi geleceğin dünyasına hazırlıyor, bilim ve teknoloji yolculuğunda onlarla birlikte yol yürüyoruz. Bu yıl 2-6 Ekim tarihlerinde Adana’da gerçekleştireceğimiz Teknofest’e şimdiden 1 milyon 600 binden fazla yarışmacının başvurduğunu görmekten iftihar ediyoruz. Her birinizi bu heyecana ortak olmak üzere Adana’ya davet ediyorum. Teknofest’te; finalini yaptığımız “Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları”na da gençlerimizi bekliyoruz.”

81 ilin tamamında kurulan Deneyap Teknoloji Atölyeleri’nde gençlerin bilim ve teknoloji dünyasıyla tanıştırıldığını belirten Bakan Kacır, “Robotikten kodlamaya, tasarım ve programlamaya, nesnelerin internetinden havacılık ve uzay teknolojilerine kadar birçok teknoloji alanında 36 aylık ücretsiz eğitim imkanı sunuyoruz. Teknoloji geliştiren bir gençliğin peşinde; bilim fuarları, bilim şenlikleri ve bilim söyleşileri ile bilimi gençlerimizle buluşturmaya gayret ediyoruz. Son 3 yılda 4 bin 777 bilim söyleşisiyle 600 binden fazla öğrenciyi bilim insanlarıyla bir araya getirdik, öğrencilerimizde bilime yönelik ilgiyi ve bilim okuryazarlığını pekiştirdik.” şeklinde konuştu.

Bakan Kacır, geçen yıl desteklenen 3 bin 500’e yakın bilim fuarı ile 250 bin öğrenci ve 3 milyon ziyaretçide bilimsel farkındalığı yeşerttiklerini vurgulayarak şöyle devam etti:

“Son 2 yılda destek verdiğimiz 101 bilim şenliğinde 9 milyonun üzerinde vatandaşımızı bilimle buluşturup onlara bilimin eğlenceli dünyasını keşfetme fırsatı sunduk. Bu yıl da 57 bilim şenliği daha gerçekleştirerek bilimin eğlenceli dünyasını öğrencilerimizle buluşturmaya devam edeceğiz. Bilim ve teknoloji kültürünü yaygınlaştırmak adına, yurdumuzun dört bir yanında kurduğumuz 12 büyük ölçekli, 19 ilçe ölçekli bilim merkezlerinde 2 milyondan fazla gencimize eğitim atölyelerimizde kendilerini keşfetme imkanı sağlıyoruz. Bilim Olimpiyatlarımızla; gençlerimizin bilimsel gelişimine katkı sağlıyor, bilim ve teknoloji dünyasına adım atmalarına imkan tanıyoruz. Ulusal olimpiyatlarımızda başarı gösteren öğrencilerimizden oluşturulan milli olimpiyat takımlarımızla geçtiğimiz yıl 6 uluslararası ve 10 bölgesel bilim olimpiyatına katılım sağladık. Öğrencilerimiz 12 Altın, 28 Gümüş, 35 Bronz madalya ve 4 mansiyon elde ederek, ülkemiz tarihinde bir rekora imza attı. TEKNOFEST kuşağımız için ülkemizin tüm kaynaklarını seferber etmeye devam ediyoruz. “

Ortaokul ve lise öğrencileri araştırma projeleri yarışmalarına 60 bin 667 öğrenciden 39 bin 778 proje başvurusu aldıklarına dikkat çeken Kacır, “Rakamlar gençlerimizin araştırmaya, geliştirmeye, bilime, teknolojiye olan ilgilerinin işaretidir. Bugün, bölge aşaması proje değerlendirmeleri sonucunda belirlenen finalist 384 proje sahibi 808 öğrencinin ve toplam 384 danışman öğretmenin katılımıyla final sergisini ve ödül törenini gerçekleştiriyoruz. Bakanlığımız ve TÜBİTAK vasıtasıyla sadece ortaokul ve lise yıllarınızda değil; eğitim hayatınızın her aşamasında ve daha sonrasında da hayallerinizi gerçekleştirmeniz için daima yanınızda olacağız. Lisans, yüksek lisans, doktora ve doktora sonrasında da gençlerimize olan desteklerimiz geniş bir alanda devam ediyor. 2002’den bugüne; lisans ve lisansüstü öğrencilerimize yönelik TÜBİTAK burs ve destek programlarımız kapsamında, 118 binden fazla öğrenciye toplam 15,7 milyar lira destek verdik.” dedi.

Törende, her alanda yapılan değerlendirmelerin sonucunda ulusal düzeyde “birincilik”, “ikincilik”, “üçüncülük” ve “teşvik” ödüllerini alan proje sahipleri ilan edildi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.