Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Genç MÜSİAD Altın Konteyner İhracat Ödülleri 2024 Töreni’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin kalkınma yolculuğuna kurulduğu günden bu yana önemli katkılar sağlayan MÜSİAD’ın 34 yıllık başarı ivmesinin nice yıllar aynı istikamette devam edeceğine inandığını söyledi.
MÜSİAD'ın, Türkiye'nin 22 yıldır elde ettiği kazanımlara, büyümesine, bölgesinde ve dünyada söz sahibi konuma gelmesine yakından şahitlik ettiğini dile getiren Kacır, şunları söyledi:
“Türkiye, 22 yıl önce endüstri devrimlerini kaçıran, ağır sanayi hamlelerini gerçekleştiremeyen, küresel değer zincirlerinden payını alamayan, üretimi ve ihracatı ıskalayan, insan kaynağını değerlendiremeyen bir ülke konumundaydı. Ancak 2002 yılından itibaren sağlanan siyasi istikrarla, hemen her alanda olduğu gibi sanayide ve üretimde güçlü bir iradeyle büyük atılımlar gerçekleştirdik. Tesis ettiğimiz ekonomik ve siyasi istikrarla beraber oluşan güven ortamı neticesinde ülkemiz yatırım, üretim, istihdam, icat ve ihracat odaklı büyümesini sürdürüyor. Azim, kararlılık, tükenmek bilmeyen gayretimiz ve inancımızla, emeğin yoğrulmasıyla bugün adeta gurur tablomuz olan başarılara sizlerin öncülüğünde imza atıyoruz.”
Bakan Kacır, başarıyı yeterli görmenin, eldekiyle yetinmenin, havlu atmanın anlayışı arasında yer almadığını vurgulayarak, “Her kazanımın getirdiği ilhamla, kendimize yeni hedefler koyarak, hız kesmeden ilerlemek bizim değişmez prensibimizdir. Yatırımcı dostu politikalarla, sektörün ihtiyaç duyduğu tüm enstrümanları hızla hayata geçirerek güçlü bir yatırım iklimi oluşturmaya kararlılıkla devam edeceğiz. Ülkemizin, dünyanın sayılı teknoloji üretim merkezleri arasında yer almasını sağlayacağız. Yatırım Taahhütlü Avans Kredisi (YTAK) programıyla, ekonomimizin yükselişine katkı verecek teknolojik ve stratejik yatırımların gerçekleştirilmesi için uzun vadeli ve uygun koşullarda finansmana erişim imkanı sunduk. Tarihimizin en büyük ölçekli teşvik programı HIT-30 Yüksek Teknoloji Yatırım Programı’nı açıkladık.” dedi.
Devreye alınan her yeni programın, yüksek teknolojide ve inovasyonda gelinen noktanın tesadüf olmadığının kanıtı niteliğinde olduğuna dikkat çeken Kacır, “Dünyada uygulanan en etkin AR-GE teşvik sistemiyle de ülkemizde adeta sıfırdan bir AR-GE ve inovasyon ekosistemi inşa ettik. Yüksek teknoloji ve katma değer üreten öncü Türkiye’nin temellerini attık. Teknoparklarımızın sayısı 22 yıl önce sadece 2 idi, bu sayı 104’e ulaştı. AR-GE ve tasarım merkezlerimizin sayısı bin 600’ün üzerine çıktı.” açıklamasını yaptı.
SANAYİ HABER AJANSI