Bakan Şimşek: Dezenflasyonla birlikte Türkiye’de büyüme yükselecektir

Ankara, 5 Eylül (Hibya) – Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde açıklanan Orta Vadeli Program’a ilişkin değerlendirme yaptı.

Bakan Şimşek: Dezenflasyonla birlikte Türkiye’de büyüme yükselecektir
Yayınlama: 05.09.2024
3
A+
A-

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 2025-2027 dönemini içeren Orta Vadeli Program'ı açıkladı. Yılmaz’ın açıklamasının ardından Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Şimşek’in konuşmasından bazı satır başları şöyle:

“Fiyat istikrarı olmadan sürdürülebilir yüksek büyümeyi sağlayamayız. Kalıcı refah artışı için enflasyonu düşük tek hanelere indirip ortada tutup fiyat istikrarını sağlamak lazım.

Dezenflasyonla birlikte Türkiye'de büyüme yükselecektir. 2025 yılında negatif bir mali etki söz konusu yani bütçe açığını azaltıyoruz. Bu enflasyonun düşürülmesine güçlü destek demek.

Doğrudan vergileri artırdık, adımların etkilerini ilerleyen yıllarda göreceğiz. Borsa hariç bütün finansal enstrümanlara vergi getirdik.

Önümüzdeki dönemde de vergide adaleti sağlamaya yönelik bazı istisnaların gözden geçirilmesi hususunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Rantın vergilendirilmesi hususunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.”

Karahan’ın konuşmasından bazı satır başları ise şöyle:

“Orta Vadeli Plana baktığımızda bütçe açığında ciddi bir gerileme öngörülüyor. Geçen sene 5,2 olarak milli gelire oran olarak söylüyorum, gerçekleşen bütçe açığının bu sene 4,9, önümüzdeki sene de 3,1 ve daha sonra da yüzde 3’ün altına gerileceği öngörülüyor. Bu dezenflasyon süreciyle uyumlu.

Buradaki iyileşmeye baktığımızda da bunun önemli bir kısmının harcamalardan geldiğini görüyoruz. Makro çerçeve açısından söylüyorum. Harcamaların milli gelire oranı, yüzde 27’den önce 25’e sonra da 24’e inecek. Dolayısıyla makro çerçeve olarak değerlendirildiğinde dezenflasyon süreciyle uyumlu olduğunu değerlendiriyoruz.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.