BAŞKAN KÜPELİ İSO İLK 500 LİSTESİNE GİREN FİRMALARI KUTLADI

İstanbul Sanayi Odası, Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023 sonuçlarını açıkladı. Listede Eskişehir’de üretim yapan 17 sanayi kuruluşu yer aldı.

BAŞKAN KÜPELİ İSO İLK 500 LİSTESİNE GİREN FİRMALARI KUTLADI
Yayınlama: 26.06.2024
7
A+
A-

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından her yıl gerçekleştirilen “Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023” araştırma sonuçları açıklandı. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli, İSO 500 sonuçlarına ilişkin değerlendirmede bulundu. Sıralamaya giren tüm firmaları kutlayan Başkan Küpeli, “İSO500 sıralamasında bu yıl açıklanan listede Eskişehir’de farklı lokasyonlarda ve Eskişehir OSB’de üretim yapan 17 sanayi kuruluşumuzun yer aldığı görülüyor. Sıralamaya giren tüm firmalarımızı şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine, ihracatına ve istihdamına sağladıkları büyük katkılardan dolayı tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyorum. Sıralamaya giren ve bu ülke ekonomisi için canla başla üretim yapan tüm sanayi kuruluşlarımızla gurur duyuyoruz. Onlar bu ülkenin yüz akıdır, istihdamın, ihracatın ve katma değerin merkezidirler” dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan İlk 500 sanayi kuruluşu listesinde daha çok Eskişehir’de ve OSB’de üretim yapan firmayı görmeyi arzu ettiklerini dile getiren Başkan Küpeli, “Böylesine önemli bir listede, ilk 500 büyük sanayi kuruluşu arasında 17 firmayla temsil ediliyor olmak şehrimiz adına gurur vericidir. Her sene büyük bir emekle açıklanan bu listede, Eskişehir’de üretim yapan sanayi kuruluşlarımızın sayısının artması için Eskişehir OSB Yönetimi olarak elimizden gelen tüm gücümüzle sanayicilerimize katkı sunmaya devam ediyoruz. Listede yer alan sanayi kuruluşlarının bazısının sadece Eskişehir’de üretim tesisleri bulunurken, bazılarının ise ülkemizin diğer şehirlerinde farklı alanlarda üretim tesisleri bulunuyor. Ben hepsini kutluyor ve tebrik ediyorum. Eskişehir OSB’de halen yapımı ve inşaat çalışması süren 250’nin üzerinde yeni sanayi tesisi inşaatı var. Eminim ilerleyen yıllarda bu firmalar üretime geçtiğinde ve belli bir büyüklüğe ulaştıklarında, Eskişehir’den çok daha fazla sanayi kuruluşunun bu listede yer aldığını hep birlikte göreceğiz.” şeklinde konuştu.

Genel olarak İSO500’deki firmaların mali verilerini de değerlendiren Eskişehir OSB Başkanı Nadir Küpeli “ilk 500 firmanın üretimden satışlarındaki büyüme bir önceki yıl yüzde 119 iken, 2023 yılında bu oran yüzde 42,1’e gerilemiş görünüyor. Dünya genelinde tüm pazarlarda yaşanan talep azalması, bunun yanında ülkemizde yaşanan büyük depremin getirdiği ekonomik etkiler ve yapılan seçimler sonrasında ekonomik alanda bazı politika değişimlerinin ve iç pazardaki kısıtlayıcı tedbrilerin etkisiyle birlikte şirketlerimizin satış büyümesinde önemli bir gerileme olduğunu görüyoruz. Enflasyondan arındırılmış reel büyümenin ise üretimden satışlarda 2022 yılına göre 2023 yılında reel olarak yüzde 13,8 gerilediği görülüyor. Bu durumun iyi analiz edilmesi gerekiyor. Yine İSO500’ün ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 29 düştüğü görülüyor, firmaların karlılık oranı yüzde 12,5’e gerilemiş durumda. En kritik veriyse sanayi kuruluşlarının finansman giderlerinin 2023 yılında yüzde 925 arttığı görülüyor. Sanayicilerin elde ettiği kârın yarısından fazlasını finansman giderlerine ayırmak zorunda kaldığını görüyoruz. Bu veriler umarım gerekli merciler tarafından iyi okunur. Sanayimizin çok daha fazla desteklenmeye ihtiyacı var. Yeni yatırımların mutlaka arttırılması, istihdam ve ihracatın desteklenmesi için yeni yatırımlara daha fazla teşvik verilmesi, vergilendirmede adalet sağlanması gerekiyor. Özellikle yabancı sermaye yatırımlarının istikrarlı bir ortam sağlanarak çok daha fazla ülkemize kazandırılması gerekiyor. Çok daha fazla sanayileşme ve üretim ülkemiz için tek çıkar yol ve halkın refahının sağlanmasındaki en önemli araç olduğunu unutmamamız gerekiyor” dedi.

“Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2023” listesinde yer alan Eskişehir’de üretim tesisi bulunan 17 sanayi kuruluşu şu şekilde: “Ford Otomotiv Sanayi A.Ş., Arçelik A.Ş., Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş., Eti Gıda San. ve Tic. A.Ş., Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş., Modern Oluklu Mukavva Ambalaj San. ve Tic. A.Ş., Tusaş Motor Sanayii A.Ş., Çimsa Çimento San. ve Tic. A.Ş., Pınar Süt Mamülleri Sanayii A.Ş., Renta Elektrikli Ev Aletleri San. ve Dış Tic. Ltd. Şti., Yorglass Cam San. ve Tic. A.Ş., Konveyör Beyaz Eşya ve Otomotiv Yan San. Tic. A.Ş., Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayii A.Ş., Korel Elektronik San. ve Tic. A.Ş., İzocam Tic. ve San. A.Ş. ve Alp Havacılık San. ve Tic. A.Ş.”

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.