Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Güçlü Bir Tarım İçin’ sloganıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik Zirvesi’ne katıldı.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ‘Güçlü Bir Tarım İçin’ sloganıyla Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ‘Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik Zirvesi’ne katıldı. Zirve’de, Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer de konuşmacı olarak yer aldı.
‘Tarımda Dayanışma, Geleceğe Umut!’ denilerek, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Birleşmiş Milletler Aile Çiftçiliği On Yılı (2019-2028)’ perspektifi çerçevesinde düzenlenen Zirve’nin paydaşları arasında; Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Mersinden Kadın Kooperatifi ve KIRKYOL Kırsalda Kalkınma Kooperatifi yer aldı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da, Birleşmiş Milletler Aile Çiftçiliği On Yılı 2019-2028 perspektifi çerçevesinde düzenlenen ‘Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik Zirvesi’nde konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 6 yıldır hiçbir siyasi ayrım olmadan vatandaşa hizmet odaklı çalıştıklarını söyledi.
Seçer, “Siyaset halkla iç içe yapılır. Salondaki deseni gördüğüm zaman şekilsel siyasetin değil, hizmete dayalı yapılan siyasetin ne kadar değerli olduğunu görüyorum. Biz, yasak savmak için ya da oy uğruna hizmet yapmıyoruz. Mersin’de 6 yıldır; vatandaşı bağrına basan, anlayabilen ve vatandaşla iç içe olan; kaynakların, kırsalın, tarımın, köylünün değerini bilen bir belediye anlayışı var” dedi.
“Bizim hedef kitlemiz küçük aile çiftçileri ve üretici kadınlar” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Seçer, tarımsal alana ayırdıkları bütçeyi 2025 yılında yüzde 80 oranında artırdıklarını kaydetti.
Seçer, “İktidar bunu ne kadar inkar ederse etsin şu anda Türkiye’nin birinci derecede gündemi hayat pahalılığı ve ekonomik kriz. Daha geçen hafta Mersin’de yaptığımız bir araştırmada halkın yüzde 65’i: ‘bizim için hayat pahalılığı ve ekonomi tartışmasız en büyük sorun’ diyor. O nedenle sosyal politikalar içerisinde yer alan tarım desteklerini yüzde 80 oranında artırdık. 2024 yılında 119 milyon TL olan tarım bütçemizi 2025 yılında 215 milyon TL’ye çıkardık” dedi.
Yakın zamanda Mut’ta yaptıkları tarımsal destek töreninden bahseden Başkan Seçer, sadece bu yıl için Mut ilçesine 110 kilometre sulama borusu dağıttıklarını söyledi. Göreve geldikleri günden bu yana Mersinli üreticilere 464 kilometre sulama borusu dağıttıklarını aktaran Seçer, “Bunu; üretim ve üretim kalitesi artsın, çiftçiler ve aile işletmeleri daha fazla para kazansın diye yaptık” ifadelerini kullandı.
Yeni dönem projelerinden olan ‘Tarımsal İnovasyon Merkezi’nin yakın zamanda hayata geçeceğini vurgulayan Seçer, “Tarımsal Hizmetler Dairesi’nin kuracağı bu merkezde, tarıma dair ne varsa uygulamalı bir şekilde öğreneceksiniz. Eğitiminden pratiğe; ‘fide ilaçlama nasıl olur, tohum nasıl ekilir, pazarlama nasıl yapılır, coğrafi işaret tescilinde izlenecek yollar nelerdir?’ gibi her soruya yanıt bulacaksınız. Sizlere aile çiftçiliğinin kalkınması ve gelişmesi için bir akademi oluşturuyoruz, altyapısını yapıyoruz” dedi.
‘Köyümüz Atölye Projesi’ni de çok önemsediklerini ifade eden Seçer, “Bu da aile çiftçiliğin gelişmesinden, bölgeye ait ürünün yetiştirilmesine, bunun coğrafi işaret tescilinin alınmasına, ambalajlanmasına, bunun markalanmasına, marka tanıtımına, hem konvansiyonel hem dijital ortamlarda pazarlanmasına kadar birçok konuda sizlere mihmandarlık yapacak çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum” diyerek, Zirve’ye katkı sunan herkese teşekkür etti.
“Kendini, komşusunu, ilini, ülkesini doyuran, Türkiye’yi doyuran üreticiler” cümlesiyle üreticilere seslenen Mersinden Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, dünya gıda üretiminin yüzde 75-80’ini küçük aile çiftçilerinin yaptığını söyledi. Dünyada 500 milyon küçük çiftçi olduğu bilgisini paylaşan Meral Seçer, “Türkiye’de bu sayı yüzde 80’lere varıyor. Yani Türkiye’de de dünyada da küçük aile çiftçilerinin kentine, ülkesine ve dünyaya katkısı çok büyük. Onların desteklenmesi ve üretimden vazgeçmemelerinin sağlanması gerekiyor” sözlerine yer verdi.
Mersin’de aile çiftçiliğinin çok yaygın olduğunun ve temelini kadınların oluşturduğunun altını çizen Meral Seçer, “Sizler gıdanın korunması, güvenilirliği ve insanların gıdaya ulaşması için bir teminatsınız. Sizler üretmezseniz, üretim yapmayan insanlar yaşayamaz. Artık sürekli; ‘Gıda kıtlığı başlıyor’ cümlesini duyuyorsunuzdur. Dünyadaki çiftçi aileler planlı bir şekilde desteklendiğinde dünyada açlık diye bir şey olmaz. Sizlerin desteklenmesi konusunda yerel yönetimlerin, kamu kurum ve kuruluşlarının, sivil toplum kuruluşlarının el birliği yapması gerekiyor” dedi.
‘Cumhuriyet’in İkinci Yüzyılında Mersin İlinde Nasıl Bir Aile Çiftçiliği ve Kooperatifçilik?’ forumu ile devam eden Zirve, ‘Mersin Aile Çiftçiliği Akademisi Proje Bilgilendirme Sunumu ve Zirve Kapanış Bildirisi’ ile sona erdi.
SANAYİ HABER AJANSI