İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın ilçelerde tarımın güçlenmesi ve doğru kırsal kalkınma hamlelerinin hayata geçirilmesi için başlattığı koordinasyon toplantıları Urla ile devam etti.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın İzmir genelinde tarımsal verimliliği artırmak ve kırsal kalkınmayı sağlamak için başlattığı koordinasyon toplantıları Bergama, Kınık ve Dikili’nin ardından Urla’da devam etti.
Urla Belediyesi’nin Urit Tesisi’nde düzenlenen toplantıya Başkan Dr. Cemil Tugay’ın yanı sıra Urla Belediye Başkanı Selçuk Balkan, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar, büyükşehir ve ilçe belediyesi yöneticileri katıldı. Toplantı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Ziya Çavdar’ın sunumuyla başladı.
Ziya Çavdar, Urla ve Yarımada bölgesinin tarımsal verimliliği, mevcut tarımsal ve hayvansal veriler, bölgedeki kooperatifler, yürütülen tarımsal destek çalışmaları hakkında bilgi verdi.
Agro turizm alanında Urla’nın değerlerine işaret eden Başkan Tugay, “Urla şarapçılıkta marka. Bağcılığın, şarapçılığın ve yeni ürünlerin gelişimi için bir araştırma merkezi oluşturulmasını teşvik edebiliriz. Aynı şeyi zeytin ve zeytinyağı için yapabiliriz. Her bir konunun Ar-Ge’si var, iletişim boyutu var, kültürel boyutu var. Burada büyük bir karşılık bulabilir. Festivaliyle yarışmalarıyla, sempozyumlarıyla, uluslararası buluşmalarıyla Urla’yı merkez haline getirebiliriz. Zeytinle ilgili Türkiye’deki en iyi festivali burada yapabiliriz. Agro turizm için bana İzmir’de bir yer bulun deseniz ben Urla’yı gösteririm” ifadelerini kullandı.
Urla’da kompost tesisi ihtiyacına değinen Tugay, “Burada bir kompost tesisimiz mutlaka olmalı. Bunun için derhal bir yer bulmalıyız ve orada kompost üretimine geçmemiz lazım. Urlalılara atıklarınızı ayırın desek bize çok kolay yardımcı olurlar. Her bölgenin dokusuna uygun çalışma yapmamız lazım. Bakırçay’da ayrı planlama, Küçük Menderes’te ayrı planlama, Seferihisar’ın köylerinde ayrı planlama, Urla’da farklı bir planlama yapmamız lazım. Doğal Yaşam Köyü’nü bir an önce derleyip toparlamak lazım” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, önümüzdeki süreçte Urla’dan gelen talepler doğrultusunda çilek, kuşkonmaz, ejder meyvesi gibi gastronomiye yönelik gelir getirisi yüksek yeni ürünlerin yetiştirilmesine destek vermeyi planlıyor. Yine bölgede üretilecek ürünlerin işlenerek katma değerli ürünlere çevrilmesi için üreticilere verilen eğitimler artırılacak. Zeytin verimliliğinin artırılması için çalışmalar yürütülecek. Şarapçılığın ve bağcılığın gelişimi desteklenecek. Urla’da sakız koyunu ırkının geliştirilmesi için çalışmalar yürütülecek. Bölgede arıcılığın ve balıkçılığın gelişimi için de çalışmalar planlanmaya ve hayata geçirilmeye devam edecek.
SANAYİ HABER AJANSI