Bayraktar: 2024 sonunda bor satışı karşılığında 1.3 milyar dolar gelir etmeyi hedefliyoruz

Balıkesir, 14 Eylül (Hibya) – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Balıkesir Bigadiç’te Granül Bor fabrikasının açılışında konuştu.

Bayraktar: 2024 sonunda bor satışı karşılığında 1.3 milyar dolar gelir etmeyi hedefliyoruz
Yayınlama: 14.09.2024
3
A+
A-

Bakan Bayraktar'ın konuşması şu şekilde:

“Milletimizin refahı, insanımızın çok daha iyi şartlara sahip olması için AK Parti olarak Cumhurbaşkanımız liderliğinde 22 yıldır olduğu gibi inşallah bundan sonra da çalışmaya devam edeceğiz.

Bu süreçte ülkemizi doğal gazda bölgenin en önemli altyapısına sahip ülkelerden biri haline getirdik. Bugün artık Türkiye sadece arz güvenliği için değil bölgesinin de arz güvenliğini teminat altına alacak kapasiteye sahip bir ülke konumuna geldi.

Uluslararası doğal gaz boru hatlarıyla, doğal gaz depolama tesisleriyle, sıvılaştırılmış doğal gaz alanında LNG ve FSRU terminallerimiz ile tüketimimizin üzerinde bir kapasiteye ulaştık. Bu sayede Türkiye olarak komşumuz Bulgaristan’a, sınırımızın olmadığı Macaristan’a, Sırbistan’a ve Romanya’ya doğal gaz ihraç ediyoruz.

Hedeflerimiz, ideallerimiz belli bu konuda inancımız tam. Ülkemizin ciddi bir maden potansiyeli var. Maden çeşitliliğinde dünyanın önde gelen 10 ülkesi arasındayız. Önünüzdeki süreçte bu rezervleri daha hızlı bir şekilde ekonomiye katmamız sanayimizi daha da geliştirmemiz ve sadece hammadde değil daha fazla nihai üretmemiz gerekiyor.

Bu ürünleri üretim ve ihracat odaklı büyüme modeli çerçevesinde uluslararası pazarlara sunmak istiyoruz. 2022 yılında 6,5 milyar dolar olan ihracat maalesef 12 milyar dolar da ithalat olarak gerçekleşti. Yaklaşık 5,5 milyar dolarlık maden kaynaklı bir cari açık söz konusudur.

Nadir toprak elementlerinde dünyada en önemli rezervlerden birisine sahibiz. Eti Maden olarak bu alanda çok yoğun bir çalışmanın gayreti içerisindeyiz. Bunun yanı sıra dünya bor rezervlerin yüzde 73’üne sahip olan ülkemiz, bu alanda üretim kapasitesi, teknolojik altyapısı, endüstriyel yetkinliği, ürün yelpazesi ve kalitesiyle dünya lideri konumundadır. Borda katma değerli üretim için hemen her ürün grubunda yatırımları artırarak devam ettiriyoruz.

Uluslararası pazarda ihtiyaç duyulan temel bor ürünlerinin tamamını Eti Maden olarak üreteceğiz. Borda stratejimiz aslında iki ayaklı; bunlardan biri bor karbür, ferro bor gibi katma değerli ürünlere yönelmek diğeri de borun kullanım alanlarını tarım temizlik maddeleri gibi farklı sektörlerde yaygınlaştırmaktır.

Eti Maden, bordan; 2024 Ağustos ayı sonu itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre miktar bazında yüzde 36 artışla 1.6 milyon ton, tutar olarak da yüzde 27’lik bir artışla 846 milyar dolarlık gelir elde etti.

Bu sayede son 24 yılın en yüksek bor ürünleri satış rakamına ulaşmış olduk. 2024 yılı sonu itibarıyla 2,5 milyon tonluk bor satışı karşılığında 1.3 milyar dolar gelir etmeyi hedefliyoruz. Bu sayede eti maden Türkiye’nin en çok ihracat yapan ilk 5 şirketi arasında sağlam bir yere sahip olacak.

Eti Maden çatısı altında savunma sanayii, nükleer, çelik sektörü gibi kritik alanlarda projeleri ve AR-GE faaliyetlerimizi hızlandırarak sürdürüyoruz.

Önümüzdeki dönemde pil ve bataryalarda kullanılan lityum karbonatın üretimine yönelik Eskişehir Kırka’da 600 ton yıl kapasiteli lityum karbonat üretim tesisini devreye almayı hedefliyoruz.

Çelik ve mıknatıs yapımında kullanılan ferro bor için bandırmada 800 ton yıl kapasiteli ferro bor üretim tesisinin de şu anda inşası devam ediyor. Özellikli arıtım kimyasalları, metal yüzeylerin temizlenmesi alanlarında kullanılan sodyum borhidrür üretimi için yine bandırmada 10 ton yıl kapasiteli sodyum borhidrür pilot tesisi için de çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.”


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.