Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Anayasa Mahkemesi’nin kararının ardından Yönetim Kurulunca beklemeye alınan Basın Ahlak Esaslarına ilişkin şikâyetlerin, Danıştay kararı sonrasında yeniden incelenmesine başlandığını bildirdi.
BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç, Antalya, Burdur, Denizli ve Isparta’da Kurum görev alanında bulunan gazete ve internet haber sitesi temsilcileriyle bölge toplantısında bir araya geldi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıda Genel Müdür Erkılınç, bölgede 48 gazete ve 19 internet haber sitesinin resmi ilan ve reklam yayımladığı; 1 gazete ve 2 internet haber sitesinin de bekleme süresinde bulunduğu bilgisini paylaştı.
Erkılınç, 2025 yılının ilk 3 ayında 67 milyon 169 bin 453 TL tutarındaki kamu kaynağının söz konusu yayınlara aktarıldığını ve bu rakamın sadece 3 milyon 563 bin 900 TL’sinin resmi reklam bedeli olduğunu vurgulayarak, “Süreli yayınlarımıza dağıtılan resmi ilanların tutarı, reklam tutarının tam 18 katına ulaşmıştır.” dedi.
Yayınların yüksek maaş ödememek adına deneyimli gazeteci çalıştırmaktan imtina ettiğine işaret eden Erkılınç, fikir işçisi kadrolarında kıdemli çalışanlar ile mesleğe yeni başlayanlar arasındaki hassas dengenin gözetilmesinin önemine dikkati çekti.
Erkılınç, Danıştay 10. Dairesi’nin yakın bir tarihte aldığı yürütmeyi durdurma kararına değinerek, şunları dile getirdi:
“Biliyorsunuz Anayasa Mahkemesi, 2022 yılında aldığı pilot kararla Basın Ahlak Esaslarını da içine alan 195 sayılı Kanunun 49. maddesinin çerçevesinin ve sınırlarının yeniden çizilmesi gerektiğine işaret etmişti. İlgili maddenin TBMM Genel Kurulu’nda görüşülerek yeniden düzenlenmesi için de bir yıl süre tanımıştı. Bu karar üzerine Yönetim Kurulumuz, olağanüstü toplanarak Basın Ahlak Esaslarına ilişkin şikayet başvurularının kayda alınacağını ancak düzenleme yapılıncaya kadar işlem tesis edilmeyeceğini kamuoyuna duyurmuştu. Aradan neredeyse 3 yıla yakın bir süre geçti ve 100 civarında şikayet dosyamız var.”
Bu esnada İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki Metro İstanbul A.Ş’nin, bir gazete hakkında yayımladığı habere ilişkin şikayette bulunduğunu belirten Erkılınç, şunları kaydetti:
“Anayasa Mahkemesi ve Yönetim Kurulu kararlarını işaret ederek, kanun değişikliğini beklediğimizi bildirdik. Ancak Metro İstanbul AŞ, Yönetim Kurulumuzun aldığı kararın iptali istemiyle Danıştay’da dava açtı. Danıştay 10. Dairesi de Yönetim Kurulu kararımızın yürütmesini durdurdu. Gelinen aşamada tüm şikayet dosyalarını başvuru sırasına göre bulundukları raftan indirerek Basın Ahlak Esasları çerçevesinde incelemeye aldık.”
Anayasa Mahkemesi’nin kararına duyulan saygının bir gereği olarak alınan Yönetim Kurulu kararından bu kez Danıştay Kararına duyulan saygıdan ötürü vazgeçildiğini söyleyen Erkılınç, aradan geçen sürede işlem tesis etmeyerek kaba bir hesapla devletin 10 milyon lira civarında dava gideri ve tazminat ödemesini engellediklerini ifade etti.
Genel Müdür Erkılınç’ın konuşmasının ardından bölge toplantısı, katılımcıların görüşlerinin alınması ve soruların cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Toplantıda Genel Müdür Yardımcısı Oğuz Akçakoca ve Antalya Bölge Müdürü İdris Cirit de hazır bulundu.
SANAYİ HABER AJANSI