BİLECİK’E 57,5 MİLYON AVROLUK YATIRIM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bilecik’te Eczacıbaşı Yapı Gereçleri firmasına ait “5. Seramik Sağlık Gereçleri İşletmesi ve Gömme Rezervuar Fabrikası’nın 450’den fazla istihdam sağlayacağını belirterek, “57,5 milyon avroluk bu yatırım ile seramik sağlık gereçlerinde yıllık 2 milyon adet, gömme rezervuarda ise yıllık 1,2 milyon adet ilave üretim kapasitesi oluşacak.” dedi.

BİLECİK’E 57,5 MİLYON AVROLUK YATIRIM
Yayınlama: 18.10.2023
5
A+
A-

Bakan Kacır, Bilecik’te Eczacıbaşı Yapı Gereçleri firmasına ait “5. Seramik Sağlık Gereçleri İşletmesi ve Gömme Rezervuar Fabrikası’nı açtı. Seramik sağlık gereçleri alanında, dünyanın tek bir çatı altında faaliyet gösteren en büyük üretim komplekslerinden birinde olduklarını belirten Kacır, şunları söyledi:

DÜNYA MARKASI: Ulusal ve uluslararası pazarlarda farklı sektörlerde faaliyet gösteren, 50 kuruluşu, 40 üretim merkezi, 13 bin 500’ün üzerinde çalışanıyla, ülkemizin gurur kaynağı, dünya markası dev bir topluluğa dönüştü. Kalkınma yolculuğumuzda öncü kuruluşlardan biri oldu. 

SERAMİK SAĞLIK GEREÇLERİ: Seramik sağlık gereçlerinde dünyanın sayılı kuruluşları arasında yer alan Eczacıbaşı Yapı Ürünleri, gerek tasarımlarıyla gerekse inovatif yaklaşımlarla geliştirdiği markalarıyla, bugün ülkemizin toplam seramik sağlık gereçleri ihracatının yarısından fazlasını gerçekleştirmekte. Özellikle kadim medeniyetimizin başkentlerinden Bilecik’te gerçekleştirdiği yatırımlar ile şehrimize, ülkemize değer katmakta.

57,5 MİLYON AVROLUK YATIRIM: Bugün, geçtiğimiz yıl temelleri atılan ve 57,5 milyon avro yatırım büyüklüğüne sahip “5. Seramik Sağlık Gereçleri İşletmesi ve Gömme Rezervuar” fabrikasının açılışını gerçekleştirdik. İlerleyen dönemlerde ikinci faz yatırımın devreye alınmasıyla birlikte toplam yatırım büyüklüğü 76,5 milyon avroya ulaşacak. 450’den fazla istihdam sağlayacak bu yatırım ile seramik sağlık gereçlerinde yıllık 2 milyon adet, gömme rezervuarda ise yıllık 1,2 milyon adet ilave üretim kapasitesi oluşacak.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ: Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla, ekonomik ve teknolojik bağımsızlığımızı temin edecek, kritik teknolojileri ve ürünleri millî imkânlarla tasarlama ve geliştirme kabiliyetleri sağlayacak; dayanıklı, sürdürülebilir ve rekabetçi bir üretim altyapısı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

AVRUPA’NIN LİDER ÜRETİCİSİ: Geçtiğimiz yirmi yılda inşa ettiğimiz güçlü üretim altyapısı ile bugün, ülkemiz düz camda, güneş panelinde, ticari araçta, beyaz eşyada, çimentoda Avrupa’nın lider üreticisi. Pandemiye, küresel krizlere, yüksek enflasyona rağmen ihracatımız, geçtiğimiz yıl yeni bir rekora imza atarak 254 milyar dolara ulaştı.

KÜRESEL ÜRETİM ÜSSÜ: “Türkiye Yüzyılı”nda ülkemizin; yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ekseninde küresel bir üretim üssüne dönüşmesini sağlayacağız. Sanayimizin yerli girdi oranını artıracak hamleleri gerçekleştirerek büyümemizde lokomotif rolünü güçlendireceğiz. Seramik sektörü, yerli girdi oranı en yüksek sektörlerinden biri olması sebebiyle cari açığımızı azaltmada stratejik öneme sahip.

ÜRETİM HAMLESİ: Son yirmi yılda gerçekleştirdiğimiz üretim hamlesi ile birlikte seramik sektörümüz Dünya’da söz sahibi bir konuma kavuştu. Avrupa’da, seramik sağlık gereçleri üretiminde birinci iken seramik kaplama malzemeleri ve seramik karo üretiminde ise üçüncü konumdayız. Yaklaşık 3 milyar dolarlık cirosu ile seramik sektörümüz 1,5 milyar doların üzerinde Türk seramiği ihraç ediyor.

KAPASİTE: Ülkemizdeki seramik sağlık gereçleri üretim kapasitesinin yüzde 26’sını bulunduran Bilecik, bugün Türkiye’de seramik sağlık gereçlerinde lider bir konumda. Aynı zamanda, ilimizdeki firmalarımız ülkemiz seramik ihracatının yüzde 55’inden fazlasını gerçekleştirmekte.  Biz de ülkemize, Bilecik’imize değer katan seramik sektörünün büyümesi ve güçlenmesi için desteklerimizi esirgemiyoruz.

313 YATIRIMA TEŞVİK: Pazaryeri ilçesinde “Seramik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi” kurulmasına yönelik çalışmalarımıza devam ediyoruz.  Kütahya ve Yozgat’ta ise seramik sektörüne özel iki OSB kurduk. Sadece son on yıl içerisinde seramik sektörü için yaklaşık 67 milyar TL yatırım tutarında, yaklaşık 20 bin istihdamı içeren 313 yatırım teşvik belgesi düzenledik.

48 PROJE: Bölgesel kalkınmanın öncüsü Kalkınma Ajanslarımızda seramik sektörüne yönelik yürütülen 48 projeye, 123 milyon TL’lik destek sağladık. KOSGEB tarafından seramik sektöründe faaliyet gösteren firmalara çeşitli destek programlarıyla son 5 yılda 66 milyon TL kaynak aktardık. Sektörümüzün küresel pazarda uzun vadeli rekabet gücünü korumamız için hep birlikte atmamız gereken adımlar var.  

518 MİLYON LİRALIK DESTEK: Kalite, markalaşma ve tasarım konusunda önemli mesafeler kat ettik. Ürünlerimizin katma değerini arttıracak Ar-Ge ve teknoloji odaklı yenilikçi uygulamalar ve tasarımlar için birlikte daha fazla çalışacağız. Dünya’da malzeme bilimlerinde gerçekleştirilen buluşların arkasında seramiğin yenilikçi ve dönüştürücü etkisi yatmakta.  Bu doğrultuda; son 20 yılda TÜBİTAK destek ve burs programları kapsamında seramik alanında toplam 389 proje ve 512 kişiye 518 milyon TL destek verdik.

İŞ BİRLİĞİ: Teknoparklarımızda, seramik sektöründe toplam 45 firma faaliyet gösteriyor. Bununla birlikte 3’ü Eczacıbaşı Holding bünyesinde olmak üzere seramik sektörüne yönelik 17 Ar-Ge ve 4 tasarım merkezimize destek sağlıyoruz. Modern teknoloji yatırımları ve yüksek kalite avantajları sayesinde küresel bir marka haline gelmiş Türk seramik sektörünün ihtiyaç duyacağı yeşil dönüşüm projelerini hayata geçireceğiz. Avrupa Yeşil Mutabakatının ve sınırda karbon düzenlemesinin sektöre etkilerini en aza indireceğiz. Sektörümüzün rekabetçiliğini korumak için Bakanlık olarak tüm paydaşlarla bu doğrultuda iş birliğine hazırız.

YATIRIMCIYA SESLENDİ: Ülkemiz; insan kaynağı kapasitesiyle büyük bir potansiyel teşkil ediyor. Asya’dan Avrupa’ya, Ortadoğu’dan Afrika’ya geniş bir alanda köprü vazifesi gören Türkiye; bölgesinin parlayan yıldızı olarak küresel bir üretim üssüne dönüşüyor. Bir kez daha yatırımcılarımıza seslenmek istiyorum; Türkiye’nin kapısı sizlere açık. Yatırım teşviklerimizle, planlı sanayi uygulamalarımızla, girişimci ve yenilikçi bir yaklaşımla, yatırımcılarımızın yanındayız.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.