Bilim insanları 3 bin 600 yıllık peynirin DNA’sını diziledi

Stockholm, 26 Eylül (Hibya) – Çin’in Sincan bölgesindeki kurak Taklamakan Çölü’nün kurak koşulları tarafından mumyalanmış, çarpıcı biçimde sağlam kalan mumyanın keşfinden on yıl sonra, bilim insanları arkeolojik kayıtlardaki en eskisi olan 3 bin 600 yıllık peynirden DNA çıkardılar ve dizilediler.

Bilim insanları 3 bin 600 yıllık peynirin DNA’sını diziledi
Yayınlama: 26.09.2024
2
A+
A-

Analiz, Xiaohe halkının peyniri nasıl yaptığını ortaya koyarak, insanların yiyeceklerini iyileştirmek için mikropları nasıl kullandıklarını ve mikropların çağlar boyunca kültürel etkileri izlemek için nasıl kullanılabileceğini gösterdi.

Çarşamba günü Cell dergisinde yayınlanan bulgular, Harvard Üniversitesi'nde Sosyal Bilimler ve Antropoloji alanında John L. Loeb Doçenti olan Christina Warinner'ın söylediğine göre, “bu tür bir araştırmanın on yıl önce bile düşünülemez” olmasıyla “antik DNA çalışmalarında yeni bir ufuk” açıyor.

Günümüzde fermente gıdalar büyük ölçüde, çoğunlukla laboratuvarda yetiştirilen ticari bakteri ve maya türleri kullanılarak üretildiğini söyleyen Christina Warinner ''İnsanların geçmişte ekmekten peynire ve biradan şaraba kadar günümüzün en ikonik yiyeceklerini üretmek için kullandıkları çeşitli miras mikropları hakkında çok az şey biliniyor.”

Çinli paleogenetikçi Qiaomei Fu liderliğindeki bir ekip, peynir örneklerinde keçi ve sığır DNA'sı tespit etti. Araştırmacılar ayrıca peynirde bulunan mikropların DNA'sını dizileyebildi ve bunun günümüzde hala yaygın olarak yapılan ve yenen bir peynir türü olan kefir olduğunu doğruladı.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.