BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksinde hafif alıcılı başlangıç gerçekleşmesini bekliyoruz.
BİST100 endeksi haftanın dördüncü işlem gününde pozitif başladı. Fakat gün içerisinde sanayi sektörü tarafına gelen satışlarla endeks gün içerisinde 10.400 desteğine yakın seviyelerde hareket etse de seans sonunda dengeli bir kapanış gördük. BİST100 endeksine dahil paylar arasında TCELL, ASELS, ISCTR, GARAN ve SASA payları dün endeksi en çok yukarı taşıyan hisselerin başında yer alırken, TUPRS, SOKM, KCHOL ve AEFES payları ise endeksi en çok aşağı taşıyan paylar oldu.
Yurtiçi tarafta, dün dış ticaret istatistikleri açıklandı. Nisan ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %12,9 artarak 8,7 milyar dolardan, 9,9 milyar dolara yükseldi. Ocak – Nisan döneminde dış ticaret açığı %30,5 azalarak 30,2 milyar dolara geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, 9 ayın en yüksek dış ticaret açığına ilişkin açıklama yaptı. Bakan Şimşek, “Takvim etkileriyle nisanda yıllık dış ticaret açığı geçici olarak arttı” dedi. TCMB politika faizinin %50'de tutulduğu Mayıs toplantısının özetlerini yayınladı. TCMB politika faizinin %50'de tutulduğu Mayıs toplantısının özetlerinde para politikası patikasına ilişkin mesajlar verdi. TCMB, “TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranları artırılarak sistemden yaklaşık 550 milyar TL likidite çekilmiştir” açıklamasını yaptı. Ayrıca dün TCMB istatistikleri açıklandı: Toplam rezervlerde artış yaşandı. Buna göre, Merkez Bankası toplam rezervleri 24 Mayıs ile biten haftada 3 milyar 117 milyon dolar artarak 142 milyar 242 milyon dolar oldu. Net rezervler de aynı dönemde 40,3 milyar dolara çıktı. Bir önceki hafta net rezervler 33,8 milyar dolar olarak kaydedilmişti. Yabancılar, geçtiğimiz hafta 27,9 milyon dolarlık hisse satarken, 1,57 milyar dolarlık DİBS aldı.
Yurtdışı tarafta, ABD tahvil ihalelerinde oluşan yüksek getiriler tahvil ve hisse piyasalarını olumsuz etkiledi. Tahvil getirileri de küresel çapta yükseliyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi %4,59’a çıktı. Almanya’da enflasyonun beklentiyi aşmasının ardından Avrupa tahvil getirileri de son ayların zirvesini gördü. Dolar endeksi de bu hafta kısmi güçlenme eğiliminde. Altın fiyatları, ABD'nin birinci çeyrek büyüme ve haftalık işsizlik verileri öncesi yatay bir seyir izliyor. Altın geçen hafta ulaşılan rekoru da içeren bu yılki yüzde 13'lük kazancı büyük ölçüde 2024'te parasal genişlemeye gidileceği yönündeki iyimserlikten kaynaklandı. ABD ekonomisinin beklenenden daha sıcak olduğuna dair son işaretler sonrası Fed Minneapolis Başkanı Neel Kashkari bu hafta politika yapıcıların ek faiz artırımlarını tamamen göz ardı etmediğini söylemişti. Öte yandan swap yatırımcıları şu anda Aralık ayına kadar faiz indirimi olasılığının %50'nin biraz üzerinde fiyatlıyor.
Kaynak İnfo Yatırım
SANAYİ HABER AJANSI