ABD borsaları geçen hafta tahvil piyasasındaki gerilimlere rağmen bir rekora daha imza atarken, Avrupa daha tereddütlü görünüyordu. Özellikle lüks mallar ve otomotiv sektörü burada iyi performans gösterdi ancak finansal hisseler ağır kayıplar yaşadı.
ABD borsaları geçen hafta tahvil piyasasındaki gerilimlere rağmen bir rekora daha imza atarken, Avrupa daha tereddütlü görünüyordu. Özellikle lüks mallar ve otomotiv sektörü burada iyi performans gösterdi ancak finansal hisseler ağır kayıplar yaşadı. Makroekonomik bir katalizörün yokluğunda oynaklık bir miktar ortadan kalktı. Bu hafta ABD enflasyon verileri çok önemli olabilir.
S&P Global ABD Hizmetler PMI'ı ve 50 daralma bölgesinin üzerinde çıkan ISM hizmetler endeksi ile ABD ekonomisine yönelik yumuşak iniş söylemi hala geçerliliğini koruyor. Sonuç olarak, ABD 10 yıllık getirisi %3,85 ve %4,23'lük yatay konsolidasyon kanalı içerisinde nispeten istikrarlı kaldı.
Dünyanın diğer yerlerinde Çin'de tüketici fiyatları Ocak ayında %0,8 düştü; bu, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin hala iyileşmekte olduğunun bir işareti. Şu ana kadar yerel otoritelerin ekonomiyi canlandırma yönündeki girişimlerinin ya sonuçsuz kaldığı ya da sınırlı olduğu ortaya çıktı.
Ham petrol fiyatları yükseliş ve düşüş arasında gidip gelirken petrol yo-yo'ya devam ediyor. Geçen hafta yükseldi. İsrail'in Gazze'deki ateşkes teklifini reddetmesi ve ABD'nin Irak'ta Tahran yanlısı grupları ortadan kaldırmasıyla Orta Doğu'daki durum belirsizliğini koruyor. Aynı zamanda ABD Enerji Ajansı 2024 üretim görünümünü revize etti ve günlük 13,3 milyon varilin altına düşmesini bekliyor. Fiyat tarafında Brent ham petrolü 80 Usd’nin üzerine çıkarak 81.7 USD'ye yükselirken, ABD WTI 76.50 Usd civarında işlem görüyor. Doğal gaza gelince, Avrupa referans noktası Rotterdam TTF için 27 EUR/MWh düzeyinde yataylaşmaya başladı.
Endüstriyel metaller haftayı karışık bir seyirle tamamladı. Alüminyum ve kalay güçlenirken bakır, çinko ve kurşun geriledi. Londra'da bir ton bakır, ABD dolarındaki yükselişin yanı sıra dünyanın ikinci büyük üreticisi olan Peru'daki üretim artışının da etkisiyle 8.200 ABD doları civarında işlem gördü. Değerli metallerde altın 2025 dolar, gümüş 22,50 dolar, paladyum ise 870 dolar seviyesinde düşüşünü sürdürüyor.
Bitcoin geçen hafta %11'den fazla artış gösterdi ve bu yazının yazıldığı sırada 47.500 seviyelerinde. Ether de aynı trendi takip ederek pazartesiden bu yana neredeyse %10 artışla 2.500 doların üzerine çıktı. Kripto varlıklarındaki bu artış, ABD hisse senedi endekslerindeki tüm zamanların en yüksek seviyelerinin de gösterdiği gibi, yatırımcıların risk iştahının geri dönüşünün bir parçası. 11 Ocak'ta başlatılan Bitcoin spot ETF'leri çok sayıda yatırımcının ilgisini çekmeye devam ediyor. BlackRock ETF (IBIT) piyasaya sunulmasından bu yana yaklaşık 3,5 milyar dolar, Fidelity ETF (FBTC) ise yaklaşık 2,81 milyar dolar topladı. 8 Şubat, bu fonlar için özellikle başarılıydı; BlackRock'un ETF'sine 204,1 milyon dolarlık giriş, Fidelity'nin ise 128,3 milyon dolarlık giriş kaydetmesi gerçekleşti. Bu rakamlar yatırımcıların son günlerde gösterdiği ilgiyi ve spekülasyonları doğruluyor.
Nispeten sakin bir haftanın ardından, ABD'de Ocak ayı enflasyonu, üretici fiyatları ve çeşitli güven endeksleri (Empire State, Philly Fed, Michigan Üniversitesi) dahil olmak üzere makroekonomik veriler de yeniden ortaya çıktı. Yurtdışı piyasalarda bu hafta Coca-Cola, Shopify, Michelin, Heineken, Airbus, Capgemini, Schneider, Deere, EssilorLuxottica, ENI, Safran ve Stellantis gibi bir dizi yüksek profilli şirketlerin karlılıklarını takip edeceğiz. Yurtiçinde ise Salı günü ödemeler dengesi ve Cuma günü de TCMB Piyasa katılımcıları anketi sonuçlarını izleyeceğiz.
Borsa İstanbul'a yükseliş trendi gücünü koruyor. Haftaya pozitif başlayan Bist100 endeksinde hafta ortasında gelen zayıf satışlar karşılanması sonrasında trendin devamını gözlemledik. Endeksi teknik olarak değerlendirdiğimizde ise bir önceki tarihi zirvemiz olan 8.562 seviyesinin üzerinde Yükseliş trenlerin gücünü koruduğunu görüyoruz. Kısa vadeli göstergelerin aşırı alım seviyelerinde olmasına rağmen gelen satışların hisse bazında gerçekleşiyor olması, son dönemde etkili olan yükseliş rallisinin devamını desteklediğini söyleyebiliriz. Direnç noktası olarak gördüğümüz 9.000 seviyesinin üzerinde gerçekleşen hafta kapanışı sonrasında, yeni haftada 9450 seviyesini ilk direnç noktası olarak takip edeceğiz. 9450 seviyesine yaklaşan hareketler sonrasında ise gelebilecek kar satışlarına dikkat edilmeli.
Manşette öne çıkanlar
Goldman Sachs 4 Türk bankası için hedef fiyatlarını yukarı yönlü revize etti. Akbank için 12 aylık hedef fiyatını 43,5 TL'den 49 TL'ye yükseltirken tavsiyesini “al” olarak korudu. YKB için hedef fiyatını 22,8 TL'den 26 TL'ye çıkarsa da tavsiyesini “nötr” olarak sürdürdü. Garanti Bankası için hedef fiyatını 62 TL'den 71 TL'ye yükseltti ve tavsiyesini “nötr” olarak korudu. Vakıfbank için tavsiye “sat” olarak sürdürülürken hedef fiyat 10,4 TL'den 11 TL'ye çıkarıldı.
Dallas Federal Rezerv Bankası Başkanı Lorie Logan, şu anda faiz oranlarını düşürmek için bir aciliyet görmediğini söyledi ve politika yapıcıların gelen ekonomik verileri değerlendirmek için zamanları olduğunu ekledi. Logan, “Verilere bakmaya ve verileri değerlendirmeye devam etmek için burada zaman ayırmamız gerekiyor” dedi.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake’in, ABD Kongresi’nin Türkiye’nin F-16 satın almasını onaylamasına ilişkin ifadelerini paylaştı. Büyükelçi Flake, “Kongrenin bu hafta, Türkiye’nin 40 yeni ve 79 modernize edilmiş F-16 uçağı satın almasını onaylama kararı ileriye doğru atılmış önemli bir adımdır. Türkiye’nin F-16 filosu, NATO’nun gücü açısından hayati önem taşımakta, müttefiklerin gelecekte birlikte çalışabilirliğini teminat altına almaktadır” ifadelerini kullandı.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi ve Portekiz Merkez Bankası Başkanı Mario Centeno, “İstikrar mantığında, faiz oranlarının aceleyle değil, tereddüt etmeden kademeli bir şekilde düşmesini tercih ederim. Normalde, merkez bankaları daha hızlı hareket etmek zorunda kaldıklarında, bu süreçte bir şeylerin iyi gitmediği anlamına gelir” dedi.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) Yönetim Konseyi üyesi ve İtalya MB Başkanı Fabio Panetta, “Makroekonomik koşullar enflasyondaki düşüşün ileri bir aşamada olduğunu ve %2'lik hedefe doğru ilerlemenin hızlı bir şekilde devam ettiğini gösteriyor. Para politikası duruşunun tersine çevrilme zamanı hızla yaklaşıyor” dedi.
ECB Yönetim Konseyi üyesi Pablo Hernandez de Cos, “Projeksiyonlar, ilk olarak, ilgili riskleri göz önünde bulundurarak %2'lik orta vadeli hedefimize ulaşılacağından yeterince emin olup olamayacağımızı ve ikinci olarak da simetrik hedefimize ulaşmakla uyumlu faiz patikasını değerlendirmek için kilit öneme sahip olacak” dedi.
Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) verilerine göre borsada 9 Şubat itbariyle yatırımcı sayısı 7 milyon 200 bin 436 olarak kaydedildi. Veri Ekim'den bu yana borsadan 1 milyon 373 bin 40 yatırımcının çıktığını gösterdi.
Türkiye’de yatırım yapması için kamu nezdinde yoğun temasların yürütüldüğü Çinli otomotiv markalarından biri olan Great Wall, geçen perşembe ülkedeki yatırım kararını askıya aldığını bildirdi. Bu kararda sık değişen regülasyonlar ve artan işçilik maliyetleri de etkili olurken, yatırım yapmayı planlayan Chery, Skywell ve MG gibi diğer markalar görüşmelerini sürdürüyor. Ancak bu markalar davet aldıkları Avrupa ülkeleri yerine Türkiye’ye yatırım yapmak için “garanti” ve cazip teşvikler bekliyor.
MARTI-Martı Otel 01.04.2023 – 31.12.2023 dönemi 9 aylık konsolide net dönem karı 101.540.037 TL (Önceki 76.071.154 TL )
AGESA-AgeSA 2023 yılı 12 aylık konsolide net dönem karı 1.424.603.500 TL (Önceki 874.584.194 TL )
Kaynak A1 Capital
SANAYİ HABER AJANSI