Bitfinex Alpha Raporu’na göre, Bitcoin, 100.000 dolar seviyesine yaklaşırken, güçlü kurumsal talep ve Bitcoin ETF’lerine olan büyük ilgiyle yönlendirildi. Lider kripto para yılbaşından bu yana yüzde 130’luk bir artış göstererek, küresel piyasa kapitalizasyonunda Saudi Aramco’yu geride bırakarak yedinci sırada yer aldı.
Bitfinex’in yayımladığı 132. Alpha Raporu’na göre Bitcoin, 100.000 dolar seviyesine yaklaşırken, Bitcoin ETF'leri ve güçlü kurumsal talep tarafından yönlendiriliyor. 99.334 dolar seviyesindeki kâr realizasyonu direncine rağmen, Bitcoin hafta sonu 96.000 dolar civarında sabit kalıp, Pazartesi günü güç kazandı. Yılbaşından bu yana yüzde 130’luk bir artışla, geleneksel varlıklara göre daha iyi performans gösterdiği görülüyor. Şu anda piyasa kapitalizasyonunda Saudi Aramco'yu geride bırakarak küresel olarak yedinci sırada yer alan Bitcoin, bu çeyrekte 1,9 trilyon dolar değerlemeye ulaştı.
Bitcoin ve altcoin piyasalarında kâr realizasyonları ve artan duyarlılık ile değer artışı yaşanıyor
Bitcoin’in yükselişi, uzun vadeli yatırımcıların (LTH'ler) kâr realizasyonlarıyla destekleniyor. Geçen ayki ATH’nin ardından 461.000’den fazla BTC harcandı ve bu, LTH'lerin büyük kazançlarından yararlandığını gösteriyor. Dağılım basıncı arttı ancak Mart 2021 ve Mart 2024 zirvelerine kıyasla sınırlı kalıyor. Bu hareketler, piyasadaki satış baskısını emen ve orta vadede yukarı yönlü bir ivme kazanmaya devam edebilecek sağlıklı bir durgunluk yaşandığını işaret ediyor. Diğer altcoinlerde ise, yatırımcı duyarlılığıyla birlikte önemli bir yükseliş yaşandı ve büyük sermayeli altcoinler yeni zirvelere ulaştı. Solana (SOL) gibi altcoinler, tarihi direnç seviyelerini aşarak tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştı. Ayrıca, altcoinlerin toplam piyasa değeri, Bitcoin'den kaydığı spekülatif sermaye ile artış gösteriyor.
Altcoin piyasa değeri, Mayıs 2021'deki 984 milyar dolar zirvesine yaklaşırken, spekülatif sermayenin Bitcoin’den altcoinlere kaydığını gösteriyor. Bu durum, “alternatif sezonunun” başladığını ve Bitcoin’e göre altcoin’lerde büyük kazançların yaşanabileceğini işaret ediyor. Büyük sermayeli altcoinler için yıllıklandırılmış fonlama oranları, artan spekülatif aktiviteye dair uyarılar veriyor, ancak aşırı fonlama oranları genellikle keskin düzeltmelerin öncüsü olabiliyor. ABD ekonomisinde ise, tüketici duyarlılığı ve konut piyasası arasındaki zıt sinyaller, iyimserlik ve kalıcı zorlukları bir arada yansıtıyor. Kasım ayında tüketici duyarlılığı arttı, ancak enflasyon beklentilerindeki yükseliş, Trump'ın politikalarına ilişkin endişeleri artırıyor. Konut piyasası ise, yüksek ipotek oranları ve kasırga etkileriyle zorlu bir dönem geçiriyor.
Kripto piyasasında önemli düzenlemeler
Geçen hafta SEC, Bitcoin ETF opsiyonlarının tanıtımına onay verirken, Franklin Templeton'ın önerdiği BTC-Ethereum kombine ETF’si hakkındaki kararını erteledi. Güney Kore, 2025’te yüzde 20’lik bir kripto kazanç vergisi uygulamayı planlıyor ancak küçük yatırımcıları korumak amacıyla muafiyet eşiğini 50 milyon won (~35.919 dolar) olarak belirledi. Yasama oylamaları bu ay yapılacak. Ayrıca, Cboe, 2 Aralık’ta spot Bitcoin’e dayalı nakit ödemeli seçenekleri piyasaya sürecek ve etkili risk yönetimi araçları sunacak. Bu gelişmeler, kriptonun geleneksel finansal sistemle daha fazla entegre olmaya başladığını gösteriyor.
SANAYİ HABER AJANSI