BRÜKSEL – 18.03.2024 – HİBYA – BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) tarafından hazırlanan yeni bir raporda, kuzey Gazze’de kıtlığın kapıda olduğu ve bölgedeki 1,1 milyon kişinin (nüfusun yarısı) “korkun.” gıda tedarik koşullarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi.
Raporda ”Aralık 2023'te gerçekleştirilen IPC akut gıda güvensizliği analizi, düşmanlıkların derhal durdurulmaması ve nüfusa temel malzeme ve hizmetlerin sağlanmasına sürekli erişim sağlanmaması durumunda, Mayıs 2024'ün sonuna kadar kıtlığın ortaya çıkabileceği riski konusunda uyarıda bulunmuştu.
O zamandan bu yana, kıtlığı önlemek için gerekli koşullar karşılanmadı ve son kanıtlar, kuzeydeki yönetimlerde kıtlığın yakın olduğunu ve Mart ortası ile Mayıs 2024 arasında herhangi bir zamanda ortaya çıkacağının tahmin edildiğini doğruluyor.
En olası senaryoya göre, hem Kuzey Gazze hem de Gazze yerleşimlerinde makul kanıtlarla IPC Aşama 5'te (kıtlık) sınıflandırılmakta olup nüfusun yüzde 70'i (yaklaşık 210 bin kişi) IPC Aşama 5'te (felaket) yer almaktadır. Devam eden çatışma ve insani yardım kuruluşları ile ticari kamyonların kuzeydeki yerleşimlere erişiminin neredeyse tamamen olmaması, muhtemelen artan hassasiyetleri ve son derece sınırlı gıda mevcudiyeti, erişimi ve kullanımının yanı sıra sağlık hizmetleri, su ve sanitasyona erişimi daha da artıracaktır. Hane halkı akut gıda güvensizliğine ilişkin kıtlık eşiği çoktan aşıldı.'' denildi.
Raporun sonuç bölümümde de ''Gazze Şeridi'ndeki nüfusun tamamı (2,2 milyon) yüksek düzeyde akut gıda güvensizliğiyle karşı karşıyadır. Mart ortası ile Temmuz ortası arasında, en olası senaryoya göre ve Refah'a kara saldırısı da dahil olmak üzere çatışmanın kızışacağı varsayımı altında, Gazze Şeridi nüfusunun yarısının (1,1 milyon kişi) felaket koşullarıyla karşı karşıya kalması bekleniyor.'' denildi
SANAYİ HABER AJANSI