New York, 2 Ocak (Hibya) – Birleşmiş Milletler (BM), her iki dakikada bir kadının rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğini açıkladı.
BM’den yapılan açıklamada her iki dakikada bir kadının rahim ağzı kanserinden öldüğü belirtilerek, “Bu önlenebilir hastalığın sona ermesinde tarama, aşılama ve tedaviye erişimin önemi büyüktür.” denildi.
DSÖ’den yapılan açıklamada ise rahim ağzı kanserinin, kadının rahim ağzında geliştiği aktarıldı.
Rahim ağzı kanseri vakalarının neredeyse tamamının, cinsel temas yoluyla bulaşan son derece yaygın bir virüs olan yüksek riskli insan papilloma virüsü bağlantılı olduğu kaydedilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“HPV enfeksiyonlarının çoğu kendiliğinden iyileşip belirti vermese de, devam eden enfeksiyonlar kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilir. Rahim ağzı kanseri kadınlarda dördüncü en sık görülen kanserdir. 2022'de dünya çapında tahmini 660 bin kadına rahim ağzı kanseri teşhisi konuldu ve yaklaşık 350 bin kadın bu hastalıktan öldü.”
Açıklamada “Geç evrelerde teşhis edilen kanserler de uygun tedavi ve palyatif bakımla kontrol altına alınabilir. Önleme, tarama ve tedavide kapsamlı bir yaklaşımla, serviks kanseri bir nesil içinde halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarılabilir.” denildi.
SANAYİ HABER AJANSI