Borsa Haftaya Yükselişle Başladı

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0,41 yükselişle 11.109,68 puandan başladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 44,83 puan artarak 11.109,68 puana çıktı.

Borsa Haftaya Yükselişle Başladı
Yayınlama: 16.07.2024
3
A+
A-

Sektörel Performanslar

Bankacılık endeksi yüzde 0,57, holding endeksi ise yüzde 0,46 artış kaydetti. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 1,46 ile madencilik olurken, tek kaybettiren yüzde 0,24 ile turizm sektörü oldu.

Rekor Kapanış

Cuma günü alıcılı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,37 artışla 11.064,85 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük ve haftalık kapanışını gerçekleştirdi. Ayrıca endeks, gördüğü en yüksek seviye rekorunu da 11.113,55 puana taşıdı.

Küresel Etkiler ve Analist Görüşleri

Analistler, küresel pay piyasalarında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın faiz indirimlerine başlamada geç kalmak istemediklerine dair açıklamalarına rağmen, ABD’de Donald Trump’ın başkanlığı kazanma ihtimalinin artmasıyla ticaret savaşları ve jeopolitik risklerin yeniden yükselebileceği endişelerinin yön bulmayı zorlaştırdığını belirtti.

ABD Başkanlık Seçimleri

Cumhuriyetçi Parti’den başkanlık için yarışan eski ABD Başkanı Trump’ın hafta sonu Pensilvanya’daki mitingde kürsüden destekçilerine hitap ettiği sırada silahlı saldırıya uğraması hem başkanlık yarışındaki gidişatı hem de gelecekteki ekonomi politikalarına yönelik beklentileri etkiledi. Analistler, bu saldırının ABD’de daha fazla siyasi çekişmeye neden olabileceğini, ancak Trump’ın başkanlık yarışını kazanma ihtimalini artırdığını belirtti. Bu durumun ABD’nin gelecek dönemde izleyeceği ekonomi politikalarını etkileyeceği ve ticaret savaşlarının yeniden gündeme gelebileceği olasılığıyla, Çin başta olmak üzere bazı ülkelerin pay piyasalarında satış baskısının artmasına neden olduğu ifade edildi.

Fed’in Faiz İndirim Beklentisi

Fed Başkanı Powell’ın açıklamaları para piyasalarındaki fiyatlamaların netleşmesine neden oldu ve yıl sonuna kadar Fed’in en az iki kez faiz indireceğine kesin gözüyle bakılmaya başlandı. Powell, Washington Ekonomi Kulübü’nde yaptığı konuşmada, bu yılın ikinci çeyreğindeki verilerin enflasyonun yüzde 2’ye düştüğüne dair güveni artırdığını ifade etti.

Bugünün Beklentileri

Analistler, bugün yurt içinde bütçe dengesi, yurt dışında ise Almanya ve Avro Bölgesi’nde ZEW beklenti endeksleri ile ABD’de perakende satış verilerinin takip edileceğini belirtti. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde 11.200 ve 11.300 puan seviyelerinin direnç, 11.000 ve 10.900 seviyelerinin ise destek konumunda olduğu kaydedildi.

Kaynak: Sanayi Haber Ajansı

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.