Boya ve Hammaddeleri Fuarı düzenlendi

Paintistanbul & Turkcoat 2024 Fuarı, ‘Renklerin Büyüsünü Keşfet’ sloganıyla İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlendi.

Boya ve Hammaddeleri Fuarı düzenlendi
Yayınlama: 10.05.2024
8
A+
A-

9. Uluslararası Boya, Boya Hammaddeleri, Yapı Kimyasalları ve Yapıştırıcı Hammaddeleri, Laboratuvar ve Üretim Ekipmanları Fuarı'na Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Artkim Fuarcılık CEO’su Cengiz Yaman, Dünya Boyacılar Birliği Başkanı Tom Bowtell, BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş, Başkan Vekili Hakan Ünel ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister katılım sağladı.

BOSAD Başkanvekili, Fuar Düzenleme Kurulu Başkanı Hakan Ünel, sektörün dinamizm kazandığı ve uyanışı temsil eden bahar aylarında düzenlenen bu etkinliğin Türk boya sanayin tüm paydaşlarına son derece değerli katkılar sağlayacağına içtenlikle inandığını aktardı.

Ünel açıklamasında “Buradaki birçok arkadaşımızın bildiği gibi yıllar önce bir otelin balo salonunda 700, 800 metrekare ile başlayan serüvenimiz bugün aynı heyecan ile net 12 bin metrekarenin üzerine çıkarak dünyada kendi alanındaki en önemli etkinliklerden biri konumuna yükselmiştir. Hedefimiz asgari 10 bin ziyaretçi ile 13, 14 bin metrekare alanına ulaşarak bölgenin en kapsamlı fuarını organize etmektir.” ifadelerine yer verdi.

Artkim Fuarcılık CEO’su Cengiz Yaman, Artkim ve BOSAD iş birliği ile iki yılda bir düzenlenen Paintistanbul TurkcoatFuarı ile sektöre yön vermeye, Türk boya sanayini dünyaya entegre etmeye ve ihracata destek olmaya devam ettiklerini vurguladı.

2023 yılından itibaren bir yıl boya fuarı, bir yıl boya kongresi düzenleyerek boya sanayinin kalkınmasında, sektörün tüm alanları ile gelişmesinde bir köprü görevi üstlendiklerini belirten Yaman, “Hedefimizi fuarımızı ve kongremizi dünya standartlarında sayılı organizasyonlarından birisi haline getirmek. Fuarımıza bu yıl 29 ülkeden 256’sı yabancı olmak üzere toplam 372 firma doğrudan katılım gösteriyor. Bu katılımcılarımız 600’ün üzerinde değerli markayı temsil ediyorlar. İşte bu nedenle biz Dünyanın Renkleri İstanbul’da Buluşuyor sloganını kullanıyoruz.” açıklamasını yaptı.

Fuarın sektöre önemli faydalar sağlayacağına inandığını belirten BOSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Baytaş, açıklamasında şunları söyledi:

“Katılımcı ziyareti rakamları sektörün dünyaca kabul görmüş, takip edilen sayılı organizasyonlardan biri olan fuarımız yerli ve yabancı katılımlarıyla öncü firmaların dünyadaki alıcılarıyla buluşturan önemli bir köprü görevini görmektedir. Bu yıl fuarımızın sektörümüz, ulusal sanayimiz ve milli ekonomimize önemli faydalar, açılımlar sağlayacağına inanıyorum. Boya ve Boya Hammaddeleri Sanayimizi bölgedeki önemli bir güç olma yolunda emin adımlarla yürüyor. Ancak sektörün karşılaştığı bazı sorunları göz ardı edemeyiz. Enflasyonun artışı, eleman sıkıntısı, hammaddenin yüzde 70’inin yurt dışından ithal edilmesi ve AR-GE’ye yeterince yatırım yapılmaması, sektörün finansman yapısı ve vadelerin uzun olması acil çözüm bulmamız gereken sorunlardan bazılarıdır. Tüm negatif etkilere rağmen 2024 yılında Türkiye boya sektöründe yüzde 15 büyüme beklemekteyiz.” 

İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister, kimya sektörünün 2021 yılını 25 milyar doların üstünde ihracatla toplam ülke ihracatının sektörel bazda ikinci olarak kapattığını hatırlatarak “2022 yılında 33.6 milyar dolarla birinci 2023 yılında ise 30,5 milyar doların üzerindeki ihracatla ikinci büyük sektör olarak sürdürülebilir bir büyüme kaydetmektedir. Son 3 yılda elde ettiğimiz başarıyla net yüzde 50’nin üzerinde bir büyüme sağladık. Artık toplam ülke ihracatımızın yaklaşık yüzde 14’ünden fazlasını biz Kimya Sektörü ihracatçıları yapıyoruz. Hedefimiz 2030 yılında 50 milyar dolarlık ihracat yatırımı aşmak ve kilogram başına ihracat değerini de 2 doların üzerine çıkarmak. Bu zor değil bunun için de çok çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, küresel boya pazarının son dönemde büyümesini sürdürerek entegre olduğu sanayi sektörlerinin büyüme süreci ile birlikte önemli bir değişim gösterdiğini belirtti. İnan “Yapılan çeşitli ekonomik analizlere göre küresel boya pazarının ekonomik ve ticari değerinin 2030 yılına kadar yılda ortalama yüzde 3,5 büyümesi beklenmektedir. Küresel boya boya pazarının ekonomik büyümesi 134 milyar euroya ulaşması beklenmektedir. Hacim olarak 1 milyon ton büyüklüğüne ulaşan türk boya sektörü ise bahsi geçen dünya pazarında yüzde 2’lik bir pay alarak kimya sanayimizin en önemli yapı taşlarından birisi olma özelliğini korumaya devam etmektedir. Türkiye sektörel yapısı itibarıyla avrupanın 5. büyük boya üreticisi konumundadır.” dedi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.