Budak, yöresel badem şekeri hakkında bilgiler verdi

Diyarbakır, 25 Temmuz (Hibya) – Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin geleneksel lezzetlerinden biri olan badem şekeri, Mardin ve Diyarbakır yörelerinde yetişen köy bademleriyle hazırlanıyor. Yöresel badem şekeri ustası Şeyhmus Budak, üretim süreci hakkında bilgi verdi.

Budak, yöresel badem şekeri hakkında bilgiler verdi
Yayınlama: 25.07.2025
1
A+
A-

Budak, badem şekerinin üretiminde yalnızca köy bademinin kullanıldığını vurgulayarak, “Güneydoğu'da, özellikle Mardin ve Diyarbakır yöresine ait köy bademinden yapılan bademler kullanılır. Normal bademler tercih edilmez, bu lezzetin temelini köy bademi oluşturur.” dedi.

Badem şekerinin çeşitleriyle ilgili de bilgi veren Budak, şu ifadeleri kullandı:

“Lahor ağacının kökü kullanılarak rengi elde edilen mavi badem şekeri, tarçın özüyle renklendirilen kahverengi badem şekeri, Antep fıstığıyla yapılan yeşil badem şekeri ve beyaz, sade şekerle hazırlanan geleneksel badem şekeri olmak üzere dört çeşidimiz mevcut.”

Mardin’e özgü olarak üretilen badem şekerlerinin üretim sürecini anlatan Budak, çiğ bademlerin yöreden toplandığını, kabuklarının soyulduğunu ve ardından şeker, su ve limon suyuyla kaynatıldığını belirtti. Budak, son aşamada ise doğal ağaç özlerinden elde edilen karışımlarla bademlerin renklendirilip tatlandırıldığını söyledi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.