Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan sağladığı hibe ile 150 haneye verdiği katı yakıttan doğal gaza geçiş desteği sürüyor.
Türkiye’de hava kalitesinin iyileştirilmesine yönelik olarak yayınlanan ‘Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi (HKDY) Yönetmeliği’, mevcut hava kalitesi sınır değerlerinin 01 Ocak 2024 tarihine kadar kademeli olarak azaltılmasını hedeflerken, Bursa Büyükşehir Belediyesi daha temiz bir hava için çalışmalarını sürdürüyor. Bu kapsamda; Bursa için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü koordinasyonunda büyükşehir belediyesinin de katkılarıyla 2020-2024 yıllarını kapsayan Temiz Hava Eylem Planı hazırlandı. Eylem planı doğrultusunda katı yakıt kullanan konutların doğalgaz kullanımına geçişinin sağlanması için çalışmalara hız verildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Türkiye genelinde ısınmadan kaynaklı hava kirliliğinin azaltılması amacıyla katı yakıttan doğal gaza geçiş süreciyle ilgili hibe desteğinden yararlanan büyükşehir belediyesi, 10 milyon TL’lik ödenek ile ekonomik gerekçelerle doğalgaza geçiş yapamayan 150 hanede dönüşümü başlattı.
Detaylı inceleme
Hibe desteğinden yararlanacak konutlar, Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı öncülüğünde, Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Akıllı Şehircilik ve İnovasyon Dairesi Başkanlığı, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve BURSAGAZ A.Ş.’nin katılımıyla belirlendi. Yapılan inceleme ve tespitlerde hava kalitesi açısından daha düşük seviyede olan Ankara yolu altındaki 11 mahallenin bulunduğu bölge proje alanı olarak belirlendi. Gelir seviyesinin düşük olduğu bu bölgede, doğalgaz hattı geçmesine rağmen abonelik oranlarının da düşük olduğu tespit edildi. Bu 11 mahallede 3 bin 269 adet bağımsız bölümün halen doğalgaz geçişiyle ilgili süreci başlatmadıkları saptandı. Sosyal Yardımlaşma Vakfı, büyükşehir ve Yıldırım belediyelerinin sosyal hizmetler birimleri tarafından gerekli incelemeler yapılarak, projeden faydalanabilecek haneler belirlendi. İlk etapta proje alanı içerisinde Yıldırım ilçesi Çelebi Mehmet ve Vakıf mahallelerinde belirlenen 773 konut incelendi ve uygulamadan yararlanacak 150 hane belirlendi.
Destek sürecek
Yıldırım ilçesi Çelebi Mehmet Mahallesi’nde oturan Mehmet Sait Özmen de bu destekten yararlanarak, doğalgaza geçiş sürecini tamamladı. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş da Özmen ailesini evlerinde ziyaret etti. Çevre kirliliği ve hava kalitesi konularının günümüzün en önemli sorunlarından olduğunu ifade eden Başkan Aktaş, “Bu sorunların çözümü için fosil yakıt oranının azaltılıp, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artması, ülkemizin hava kalitesinin daha iyi duruma geleceğine işarettir. Bu konuda da önemli çalışmalar yapılıyor. Biz de 2022-2024 yıllarını kapsayan eylem planımızı hazırladık. Bu plandaki başlıklardan biri de doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması. Projenin ilk etabında sağlanan 10 milyonluk hibeyle 150 hanemizin ihtiyacını karşıladık. Yine 45 civarında ailemizin daha 4 milyonluk yeni ödenekle doğalgaza kavuşturulmasını sağlamış olacağız.” diye konuştu.
SANAYİ HABER AJANSI