Çalışma: AB deniz koruma alanlarının yüzde 80’inden fazlası etkisiz seviyede korunuyor

Stockholm, 13 Eylül (Hibya) – Bir çalışma ortaya koyduğuna göre türleri ve yaşam alanlarını korumak için kurulan Avrupa’nın deniz koruma alanlarının çoğu, tarama, madencilik ve dip trolü gibi endüstriyel faaliyetlere karşı yalnızca “marjinal” koruma sağladığı için koruma hedeflerini karşılamayacak, .

Çalışma:  AB deniz koruma alanlarının yüzde 80’inden fazlası etkisiz seviyede korunuyor
Yayınlama: 13.09.2024
2
A+
A-

Araştırmacılar, One Earth dergisinde yayınlanan bir makalede, deniz koruma alanlarının (DKA) yüzde 86'sındaki düşük koruma seviyelerinin, AB'yi türlerin yok olma riskini azaltmak için tasarlanan 2030 biyoçeşitlilik hedeflerine ulaşmaktan uzak bıraktığını söyledi.

AB, 2030 yılına kadar denizlerinin yüzde 30'unu korumayı ve yüzde 10'unu zararlı faaliyetlerden “kesinlikle” korumayı hedefliyor.

Makalenin baş yazarı ve Portekiz'in deniz bilimleri merkezi Algarve Üniversitesi'nde araştırmacı olan Juliette Aminian-Biquet, “Bu, koruma açısından nerede olduğumuza dair ilk değerlendirmedir. Bu, okyanuslarımızı korumanın en başında olduğumuzu gösteriyor.” dedi.

Avrupa Komisyonu'ndan bir sözcü “Komisyon, çok yakın zamanda yayınlanan yayını ve onun temel özet bulgularını not ediyor” ve ''üye devletleri, 2030 yılına kadar deniz ve kıyı alanlarının yüzde 30'unu korumak için ilgili direktifler ve AB taahhütleri doğrultusunda tüm Deniz Koruma Alanlarını yönetmeye çağırıyor. '' dedi.2023 AB deniz eylem planının üye devletlere Deniz Koruma Alanlarında dip trolünü 2030 yılına kadar aşamalı olarak kaldırmalarını önerdiğini ekledi.

Aşamalı kaldırma, Ocak ayında Avrupa Parlamentosu tarafından reddedildi ve bu yılın başlarında Deniz Koruma Alanlarında dip trolünü yasaklayan ilk ülke olan Yunanistan ve İsveç hariç çoğu AB devleti henüz dip trolüyle ilgili önlemler ortaya koymadı.

 


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.