CGTN Muhabiri Cao Beidan, 5. Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı’nın, ticarette korumacılığın arttığı ve ABD’nin küresel ekonomiyi sarsan vergi tarifelerinin olduğu zamana denk gelmesiyle daha da kıymetli olduğunu belirtti.
CGTN Muhabiri Cao Beidan, 5. Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarı'nın dün sona erdiğini hatırlattı.
Ticarette korumacılığın arttığı ve ABD'nin küresel ekonomiyi sarsan vergi tarifelerinin olduğu zamanda, “Açık Fırsatları Paylaşmak ve Güzel Bir Yaşamı Ortaklaşa Yaratmak” temasıyla düzenlenen fuarın kıymetinin daha da iyi anlaşıldığına değinen Cao Beidan, “Dünya genelinden 71 ülke ve bölgeden bin 767 şirket katıldığı fuarda, 4 bin 209 marka ürünlerini sergiledi. Altı günlük etkinlikte, toplam 92 milyar yuan değerinde anlaşmaya imza atıldı. Fuar, katılımcı ülke ve marka sayılarının dışında, ölçek ve etki açılarından da rekor kırdı. Bunun yanında, yüzlerce şirket bir sonraki fuar için kayıt başvurusu yaptı. Tüm bunlar, Çin piyasasının çekim gücünü gözler önüne serdi.” dedi.
Cao Beidan, Çin'in çekim gücünün kaynağının ilişkin “Fuarın yabancı katılımcıları, öncelikle Çin'in genişleyen tüketim pazarının sunduğu fırsatları önemsediklerini dile getirdi. Verilere göre, 2024 yılında Çin'in tüketim mallarının perakende satış hacmi yüzde 3,5 artarak 48,8 trilyon yuana ulaştı. Çin, üst üste 10 yıldan fazla süredir dünyanın ikinci büyük mal tüketim piyasası ve en büyük çevrim içi perakende piyasası oldu. Şu ana kadar düzenlenen beş fuara da katılan Taylandlı Charoen Pokphand Grubu, bu yılki etkinliğe 200'den fazla ürün getirdi ve fuarın açılış gününde toplam 4,38 milyar yuan değerinde anlaşmalara imza attı.” açıklamasını yaptı.
Charoen Pokphand Grubu'nun Tarım-Hayvancılık ve Gıda İşletmeleri Çin Pazarlama Merkezi’nin başkanı Zhang Shuhui'nin, firmasının Çin’in dışa açılma ve reform politikasını uygulamaya başlamasından sonra, ülkenin ana kesimine giren ilk yabancı şirketlerden biri olduğu ve Çin piyasasına her zaman güven beslediğini söylediğini aktaran Cao Beidan, şunları kaydetti:
“Zhang, Çin tüketim pazarının potansiyelinin ve sürekli genişleyen dışa açılma politikalarının kendilerini fuara katılmaya ve Çin'e yatırım yapmaya çeken önemli faktörler olduğuna işaret etti. Bununla beraber, Çin’in yeni nitelikli üretici güçleri geliştirmeyi hızlandırırken, tüketim pazarının sürekli olarak yenilenmesi de yabancı şirketlerin gelişimine yeni bir güç sağlıyor. Yakın zamanda yayımlanan “2024 Ulusal İnovasyon Endeksi Raporu”na göre, Çin dünyada 10. sırada yer alıyor. Çin , 10 yılı aşkın süredir bu alanda en hızlı ilerleme kaydeden ülke konumunda. Ürünler yenilenmekle kalmıyor, katılımcılar da yatırımcılara dönüşüyor. Bu yıl, fuarın düzenlendiği yer olan Hainan Serbest Ticaret Limanı’nın gümrük politikalarını serbestleştirmesi açısından da önemli bir yıl. Bu, tüm adada sıfır gümrük vergisi gibi ayrıcalıklı politikalardan yararlanılabileceği anlamına geliyor.”
Çin Uluslararası Tüketici Ürünleri Fuarının tamamlandığı ama “Çin Fırsatları” hikayesinin devam ettiğini vurgulayan Cao Beidan, “137. Çin Uluslararası İhracat ve İthalat Fuarı, şu an büyük bir ilgi görüyor. Çin Hizmet Ticareti Fuarı ve Çin Uluslararası İthalat Fuarı gibi uluslararası fuarlar da planlandığı gibi gerçekleşecek… Çin, verdiği sözleri tuttuğunu ortaya koyduğu eylemlerle gösteriyor, dışa açılma kapıları giderek daha da geniş şekilde açılıyor.” ifadelerini kullandı.
SANAYİ HABER AJANSI