Paris, 7 Ocak (Hibya) – Fransız hiciv dergisi Charlie Hebdo, dergiye yönelik cihatçı terör saldırısının üzerinden on yıl geçtikten sonra bugün özel bir sayıyla yayınlandı.
Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin Ocak 2015'te, gazetenin ofislerini basarak 11 kişiyi öldürmelerinin ardından #JeSuisCharlie hashtag'i tüm dünyaya yayıldı. Fransa'nın en ünlü gazeteci ve karikatüristlerinden birçoğunu öldüren ikili, dışarıda kaldırımda yatan yaralı bir polis memurunu da vurarak öldürdü.
Bu cinayetler Fransa'nın başkentinde üç gün sürecek terör saldırılarının ilkini oluşturacaktı. Ertesi gün Amedy Coulibaly bir stajyer polis memurunu vurduktan sonra 9 Ocak'ta Hyper Cacher koşer süpermarkette üçü alışveriş yapan, biri çalışan dört Yahudi kurbanı rehin alarak öldürdü.
Üç saldırgan da 9 Ocak'ta polisle girdikleri ayrı çatışmalarda öldü. Üç gün süren cinayetler, Charlie Hebdo'nun 2006 yılında yayınladığı karikatürlere bir yanıt niteliğindeydi. Charlie Hebdo'nun eski yöneticisi Philippe Val Pazar günü yaptığı açıklamada karikatürleri yayınlamaktan pişmanlık duymadığını söyledi.
Charlie Hebdo'nun bu haftaki 1694 sayılı hatıra sayısı 32 sayfalık çift baskı olarak 300 bin adet basılarak bugün, iki hafta boyunca 5 Euro karşılığında satışa sunuldu. 14 Ocak 2015'te çıkan ve “kurtulanlar baskısı” olarak adlandırılan 1178 numaralı dergi 8 milyon satmıştı.
Saldırıların 10. yıl dönümü münasebetiyle yayınlanan sayı, Charlie Hebdo'nun alametifarikası olan ifade özgürlüğü temasına odaklanıyor. Önde gelen karikatüristlerin karikatürlerinin yanı sıra, din konulu uluslararası bir yarışma kapsamında gönderilen 350 karikatürden 40'ına yer veriliyor. Gazete #LaughingAtGod adını verdiği yarışmada katılımcılara “tüm dinlerin özgürlükleriniz üzerindeki baskısına karşı öfkenizi çizin” önerisinde bulundu.
Bu bu özel sayının birinci sayfasında, hiciv gazetesi “yok edilemez” olduğunu söylüyor ve ön sayfada bir saldırı tüfeğinin üzerine oturmuş bir okuyucu, bu “tarihi” 32 sayfalık Charlie'yi keyifle okuyor.
France 2 televizyonu ifade özgürlüğü üzerine yapacağı özel yayında şu soruyu soracak: “Hepimiz hala Charlie miyiz?” Program “tehdidin mevcut durumunu deşifre etmeyi” amaçlıyor. Programa terör uzmanları ve Charlie Hebdo gazetecilerinin yanı sıra laiklik, aktörler, sanatçılar ve yazarlar konularını tartışmak üzere öğretmenler ve öğrenciler de katılacak.
Ekim 2020'de coğrafya ve tarih dersleri veren ortaokul öğretmeni 47 yaşındaki Samuel Paty, bir etik dersi sırasında “Charlie olmak ya da olmamak?” sorusunu yönelttikten sonra İslamcı bir terörist tarafından başı kesilerek öldürülmüştü.
Bir önceki ay, Pakistan vatandaşı Zaheer Hassan Mahmoud, eski Charlie Hebdo ofislerinin önünde satırla iki kişiye saldırmış ve ağır yaralamıştı. Mahmoud Pazartesi günü Paris'te cinayete teşebbüs suçundan yargılanacak.
SANAYİ HABER AJANSI