“Çin-ABD ilişkisinde kırmızı çizgi: Taiwan Meselesi”

Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhang Youxia, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bugün Beijing’de bir araya geldi.

“Çin-ABD ilişkisinde kırmızı çizgi: Taiwan Meselesi”
Yayınlama: 29.08.2024
0
A+
A-

Çin Merkezi Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı Zhang Youxia, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile bugün Beijing’de bir araya geldi.

Zhang, Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping ile ABD Başkanı Joe Biden arasında kasım ayındaki San Francisco görüşmesi ve nisan ayında yapılan telefon görüşmesinin ikili ilişkilerin istikrarlı, sağlıklı ve sürdürülebilir şekilde gelişmesine yön verdiğini hatırlattı.

İki devletin, iki liderin vardığı anlaşmaları yerine getirmesi gerektiğine işaret eden Zhang, iki tarafın birlikte “San Francisco Vizyonu”nu gerçekleştirmesini temenni ettiklerini dile getirdi. Zhang, iki ülkenin askeri güvenlik alanındaki istikrarlı ilişkiyi korumasının, iki tarafın ortak çıkarına uygun olduğu gibi uluslararası toplumun genel beklentisini de yansıttığını söyledi.

Zhang, ABD’den karşılıklı saygı, barış içinde bir arada yaşama, işbirliği ve ortak menfaate dayalı kurallar temelinde Çin’le aynı yönde ilerlemesini beklediklerinin altını çizdi. Zhang, ABD’nin Çin ile ilgili stratejik algıyı düzeltip rasyonel ve gerçekçi Çin politikasını yeniden başlatarak, Çin’in çıkarlarına saygı göstermesi ve Çin’le askeri iletişimi artırması ve büyük devlet sorumluluğunu beraber üstlenmesi gerektiğini vurguladı.

Taiwan meselesinin Çin için en önemli konu olduğunu belirten Zhang, bu meselenin Çin-ABD ilişkisini temelden etkileyen, aşılamaz bir “Kırmızı Çizgi” olduğunu kaydetti. Çin’in Taiwan Boğazı bölgesinin barış ve istikrarını savunmak için çaba gösterdiğini söyleyen Zhang, sözde “Taiwan’ın bağımsızlığını” amaçlayan bölücü güçlerin bölgede barışı tehdit ettiğini dile getirdi. Zhang, bölücü güçlere karşı çıkma ve boğazın iki yakasının birleşmesinin, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’nun temel misyonu olduğunu hatırlatarak, söz konusu bölücü örgütlerin kışkırtmalarına mutlaka karşılık vereceklerini belirtti. Zhang, ABD’nin Taiwan ile askeri ilişkilerini kesip, Taiwan’a silah satmayı durdurmasını ve Taiwan hakkında dezenformasyon yaymaktan vazgeçmesi gerektiğini vurguladı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.