Çin Dışişleri Bakanı Wang, ABD iklim temsilcisiyle görüştü

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün başkent Beijing’de ABD Başkanı’nın iklim politikasından sorumlu kıdemli danışmanı John Podesta ile bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang, ABD iklim temsilcisiyle görüştü
Yayınlama: 07.09.2024
3
A+
A-

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dün başkent Beijing’de ABD Başkanı’nın iklim politikasından sorumlu kıdemli danışmanı John Podesta ile bir araya geldi.

Aynı zamanda Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Siyasi Bürosu üyesi olan Wang Yi, görüşmede iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana geçen 45 yıllık sürecin, iki ülkenin ‘‘insafsız bir rekabete’’ girişmek yerine birbirini desteklemesi ve sözlerini tutması gerektiğini gösterdiğini belirtti.

Wang Yi, “ABD ile birlikte iki ülke liderlerinin geçen yıl San Francisco’da vardıkları fikir birlikleri doğrultusunda iki ülkenin bir arada yaşamasının en doğru yollarını keşfetmeye, ikili ilişkilerin sağlıklı, istikrarlı ve sürdürülebilir gelişmesini sağlamaya hazırız.” dedi.

İklim değişikliğiyle mücadelenin insanlığın geleceği ve dünyanın kaderini ilgilendirdiğine işaret eden Wang, Çin’in yeşil, düşük karbonlu ve sürdürülebilir kalkınma yolunda ısrar ettiğini belirtti. Wang Yi, Çin’in ekolojik uygarlık sistemindeki reformu derinleştireceğini ve iklim değişikliğiyle mücadelede uluslararası işbirliğine sorumlu bir tavırla aktif şekilde katılacağını dile getirdi.

2024 yılının başından bu yana iki ülke arasındaki işbirliğinde somut sonuçlar elde edildiğine dikkat çeken Wang Yi, ABD’nin bu politikalarını sürdürmesini, Çin’in hassasiyetlerine saygı göstermesini, korumacılık ve normal çalışmaları güvenlik meselesine dönüştürmeyi önlemesini ve küresel sınamalara karşı Çin’le birlikte mücadele etmesini umduklarının altını çizdi.

ABD İklim Özel Temsilcisi John Podesta, iklim değişikliğiyle mücadele etmenin iki ülke devlet başkanlarının vardığı önemli bir uzlaşı ve ikili ilişkilerin önemli bir parçası olmanın yanında, küresel çok taraflı işbirliği sürecini yakından ilgilendirdiğini ifade etti.

ABD ve Çin’in birlikte hareket etmesinin sadece iki halka değil, tüm dünyaya fayda getireceğini belirten Podesta, ABD’nin Çin ile eşgüdümü artırarak yapıcı bir işbirliği geliştirmeye hazır olduğunu vurguladı.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.