Çin ekonomisinin toparlanma sinyalleri küresel ilgiyi artırıyor

Son iki günde, Çin ekonomisine dair üç önemli endeksin aynı anda gösterdiği toparlanma, uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti.

Çin ekonomisinin toparlanma sinyalleri küresel ilgiyi artırıyor
Yayınlama: 02.04.2024
3
A+
A-

Son iki günde, Çin ekonomisine dair üç önemli endeksin aynı anda gösterdiği toparlanma, uluslararası kamuoyunun dikkatini çekti.

Bu üç önemli endeks; imalat sektörünün durumunu gösteren satın alma yöneticileri endeksi (PMI), hizmet sektörünü değerlendiren imalat dışı ticari faaliyet endeksi ve genel ekonomik durumu yansıtan kapsamlı PMI'dır. PMI endeksleri, bir ülkenin makroekonomik değişimlerini gösteren önemli birer göstergedir ve ekonomik faaliyetlerin denetlenmesi, tahmin edilmesi ve uyarı verilmesi rollerini üstlenir.

En son verilere göre, Çin'de mart ayında imalat PMI, bir önceki aya göre 1,7 puan artışla yüzde 50,8; imalat dışı ticari faaliyet endeksi 1,6 puan artışla yüzde 53,0 ve kapsamlı PMI ise 1,9 puan artarak yüzde 52,7 olarak kaydedildi. Bu üç endeksin yüzde 50'nin üzerinde olması, genişlemeyi ifade eder ve imalat PMI'nın son 6 ayda ilk kez genişleme göstererek yeni bir rekora ulaştığı görüldü.

Bloomberg gibi yabancı medya kuruluşları, bu verilerin Çin'deki imalat sanayine olan iyimser bakışı ve ekonominin genel olarak istikrara kavuştuğunu gösterdiğini savunuyor. 

Yakın zamanda düzenlenen Boao Asya Forumu Yıllık Toplantısı'nda, Türkiye'nin Beijing Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ve Japonya'nın eski başbakanı Yukio Hatoyama gibi siyasi yetkililer, Çin Medya Grubu'na verdikleri röportajlarda, Çin ekonomisinin toparlanma ve iyileşme eğiliminin sürdüğünü ve bunun dünya ekonomisine fırsatlar katacağını ifade etti.

Üç endeksin toparlanması, Çin ekonomisine olan iyimser bakışı yansıtırken, Batı medyasının “Çin ekonomisinin zirveye ulaştığı” yönündeki teorisine inanmanın kesinlikle yanlış olduğunu gösteriyor.

Çin, bu etkileyici ekonomik performansı nasıl sergileyebildi? İlgili analistler, bu başarının iç talepteki toparlanma, dış talebin canlanması ve Çin hükümetinin ekonomik istikrarı sağlama, iç talebi artırma ve dış ticaret politikasını iyileştirme çabaları sayesinde mümkün olduğunu belirtiyor.

Şu anda Çin'de, büyük ölçekli ekipmanların güncellenmesi ve tüketim mallarının yenilenmesi süreci hızlandırılıyor ve yıllık 5 trilyon yuanı aşan devasa bir pazarın oluşturulması bekleniyor. Bu, Çin ekonomisine olan güveni daha da artıracak.

Mart ayında, yüksek teknolojili imalat sektöründe PMI yüzde 53,9, tüketim malları sektöründe PMI yüze 51,8 ve donanım imalatı sektöründe PMI yüzde 51,6 olarak gerçekleşti.

Üretim endeksi, yeni sipariş endeksi ve ihracat ile ithalat endekslerinin mart ayındaki iyi performansı, Çin ekonomisinin sağlıklı bir gelişim yoluna girdiğinin işaretidir. Analistler, bu durumun ilk çeyrekteki GSYİH büyüme oranının oldukça iyimser olduğunu ve yüzde 5'lik yıllık ekonomik büyüme hedefine ulaşmak için sağlam bir temel oluşturduğunu ifade ediyor.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olarak, Çin ekonomisinin istikrarlı şekilde iyileşmesi, kuşkusuz tüm dünyaya fayda sağlayacak. ABD'deki Brookings Enstitüsü'nden üst düzey araştırmacı Christopher Thomas, Çin'de yeni nesil üretici güçlerin hızla geliştirilmesinin dünya geneline yeni fırsatlar sunarak küresel ekonominin gelişimine yeni bir motivasyon katacağını söyledi.


SANAYİ HABER AJANSI

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.